Hrvatski radio

Treći program

Drugi dio razgovora s Milanom Trencom

11.02.2022.

16:39

Autor: Josip Grozdanić

Milan Trenc

Milan Trenc

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U drugom ovogodišnjem izdanju emisije Strip na Trećem, u ponedjeljak 14. veljače, slušamo drugi dio razgovora s Milanom Trencom, uglednim i nagrađivanim hrvatskim strip-autorom, ilustratorom, autorom animiranih i igranih filmova te piscem koji se zasad jednokratno okušao i u kazališnoj režiji.

Tijekom prosinca prošle godine u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost održana je izložba Trencovih radova iz nedavno predstavljene grafičke mape „Tvornička jutra”, objavljene u nakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice Zagreb, a temeljene na autorovu stripu „Maljčiki”, izvorno objavljenom u Studentskom listu 1981. godine. Također, u studenom prošle godine u izdanju V. B. Z.-a objavljen je Trencov roman prvijenac „Chandra u potrazi za istinom”.


To su samo neki od povoda za razgovor sa svestranim umjetnikom koji je diplomirao filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u klasi profesora Kreše Golika, a prošle godine je obilježio četiri desetljeća kontinuiranog umjetničkog djelovanja. Kao autor stripova Milan Trenc se javio početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, kad je tijekom studija stripove počeo objavljivati u Studentskom listu i Poletu. U drugoj polovini 80-ih godina bio je glavni ilustrator magazina Start, a od 1991. do 2004. godine živio je i djelovao u New Yorku.


Osim suradnje s prestižnim američkim listovima The New York Times, Time, The Wall Street Journal, New Yorker, Washington Post i ostalima, to razdoblje njegove karijere obilježilo je i objavljivanje slikovnice „Noć u muzeju”, prema kojoj je 2006. godine snimljen veliki holivudski hit s Benom Stillerom u glavnoj ulozi.


Kao strip-autor i ilustrator Milan Trenc je ostvario niz samostalnih i skupnih izložbi u Galeriji Klovićevi Dvori, Galeriji Nova, Muzeju za umjetnost i obrt i Galeriji Forum, kao i u Centru Georges Pompidou u Parizu, u izložbenom prostoru Art in General u New Yorku i Galeriji Sherry Frumkin u Los Angelesu. O svemu tome, kao i o još ponečem iz njegova bogatog opusa, u drugom dijelu razgovora govori nam duhovit i izuzetno zanimljiv sugovornik Milan Trenc.


Prvi dio razgovora s Milanom Trencom poslušajte u Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici