Hrvatski radio

Treći program

Edicija "Hrvatski imaginarni film"

23.03.2022.

19:39

Autor: Josip Grozdanić

default error photo

U nakladi izdavačke kuće Ars septima d.o.o. prije točno sedam godina, u ožujku 2015., pokrenuta je edicija "Hrvatski imaginarni film". Ediciju su pokrenuli Branko Ivanda, ugledni filmski i televizijski redatelj i scenarist te profesor na Akademiji dramske umjetnosti i predavač filmske režije na University of California u Los Angelesu, i njegova supruga Lidija Ivanda, diplomirana producentica i direktorica producentske kuće Ars septima d.o.o., u okrilju koje se produciraju filmovi i kazališne predstave.

Edicija „Hrvatski imaginarni film” pokrenuta je s ciljem objavljivanja scenarija za pripremane, ali nikad realizirane hrvatske filmove. Dosad su u ediciji objavljene tri knjige scenarija za više filmova samog Branka Ivande ("Biciklisti u mračnoj šumi i drugi scenariji") i Zorana Tadića ("Drvo života, scenariji i sinopsisi"), kao i za film „Marut” najvećeg modernista hrvatskog filma Vatroslava Mimice. Trenutačno je u pripremi još nekoliko knjiga sa scenarijima za nikad snimljene filmove Zvonimira Berkovića, Šime Šimatovića, Nikole Tanhofera, Lukasa Nole i još nekih redatelja.


Zašto je onemogućena ili zaustavljena realizacija nekih od ovih projekata? Koje su strukture u kulturnom i političkom životu u doba socijalizma odlučivale o filmskoj cenzuri i zabranama, i koji su dužnosnici provodili te odluke? Koliko je i na koji način Branku Ivandi i Zoranu Tadiću kao otegotna okolnost uzeto sudjelovanje u snimanju studentskog štrajka tijekom Hrvatskog proljeća 1971. godine? Zašto Vatroslav Mimica nije snimio film u realizaciji kojeg je trebao surađivati s glasovitim američkim filmašem Rogerom Cormanom? To su samo neka od pitanja na koje odgovore daju naši sugovornici Branko i Lidija Ivanda.


Razgovore o ediciji "Hrvatski imaginarni film" poslušajte u emisiji Filmomanija 25. ožujka, te naknadno u slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici