Hrvatski radio

Treći program

Esat T. Ribić i strip "Loki"

06.05.2022.

16:52

Autor: Josip Grozdanić

Esad Ribić

Esad Ribić

Foto: Jurica Galoić / Pixell

U izdanju nakladničke kuće Hangar 7 nedavno je objavljen strip "Loki" scenarista Roberta Rodija i crtača Esada T. Ribića. Riječ je o izvorno četverodijelnom mini-serijalu koji je u okrilju glasovite izdavačke kuće Marvel objavljen 2004. i 2005. godine. U stripu "Loki" protagonist je naslovni lik, jedan od najzanimljivijih Marvelovih antijunaka, polubrat boga groma Thora i Odinov posinak kojeg zatječemo na prijestolju kraljevstva Asgard.

Povodom hrvatskog izdanja ovog stripa razgovaramo s njegovim crtačem, ili bi primjerenije bilo reći slikarom Esadom T. Ribićem. Gospodin Ribić već dulji niz godina uživa status ne samo jednog od najboljih Marvelovih crtača, nego i jednog od najuspješnijih hrvatskih autora stripova u SAD-u.


Nakon višegodišnjeg rada za uglednu izdavačku kuću DC Comics, odnosno njezinu podetiketu Vertigo, Ribić je prije više od dva desetljeća prešao u Marvel, u kojem je oslikao neke od najdojmljivijih i najčitanijih epizoda popularnih superjunaka poput Thora, Srebrnog letača, Sub-Marinera, X-Men i Osvetnika.


Kao nekadašnji učenik zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, popularnog ŠPUD-a, Ribić se u određenim fazama karijere intenzivno bavio i animiranim filmom i dizajnom. Tako je kroz angažman na različitim poslovima sudjelovao u nastancima izuzetno popularnih animiranih serijala „Mali leteći medvjedići” i „Šegrt Hlapić”, a osim naslovnica za američka izdanja stripova o Spider-Manu, Daredevilu i još nekim superjunacima dizajnirao je i naslovnice više knjiga nekadašnje izdavačke kuće Algoritam, ponajviše žanra fantasyja.


Kao strip-crtača i slikara, Ribića ponajviše privlače tematike znanstvene fantastike i srednjovjekovnog fantasyja, odnosno fantasy priča i mitova smještenih u srednjovjekovne ambijente. S Esadom T. Ribićem popričali smo o svemu tome, kao i o još ponečem vezanom uz njegov rad i dosadašnju karijeru.


Razgovor s Esadom T. Ribićem poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" na Trećem programu Hrvatskog radija u ponedjeljak 9. svibnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici