Hrvatski radio

Treći program

"Glava velike ribe" u kino-mreži

01.02.2023.

18:31

Autor: Josip Grozdanić

Plakat filma Glava velike ribe

Plakat filma Glava velike ribe

Foto: Izazov 365 / HRT

Od 2. veljače u hrvatskim se kinima prikazuje novi domaći premijerni naslov, socijalna drama "Glava velike ribe" scenarista i redatelja Arsena Oremovića. Film "Glava velike ribe" temelji se na istoimenom romanu Ognjena Sviličića, uglednog i nagrađivanog filmskog i televizijskog scenarista i redatelja koji je svoj prozni prvijenac objavio 2014. godine u izdanju nakladničke kuće Fraktura. "Glava velike ribe" debitantski je dugometražni igrani film scenarista i redatelja Arsena Oremovića, autora hvaljenog i nagrađivanog dokumentarca "U braku sa švicarcem" i dokumentarne serije "Nesreća", čiju smo treću sezonu nedavno mogli pratiti na Hrvatskoj televiziji.

Za glavnu žensku ulogu Vesne u filmu "Glava velike ribe" Lana Barić je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom, dok je Nikša Butijer za glavnu mušku ulogu Andrije na Filmskom festivalu glumca u Vinkovcima ovjenčan nagradom Zlatni Orion. Film "Glava velike ribe" se, jednako kao i roman Ognjena Sviličića, kroz priču o troje tzv. "običnih malih" ljudi i njihovim međusobnim odnosima na intrigantan način bavi aktualnim stanjem u hrvatskom društvu. O filmu "Glava velike ribe" u emisiji razgovaramo s njegovim scenaristom i redateljem Arsenom Oremovićem, s autorom istoimena romana Ognjenom Sviličićem te s glumcima Lanom Barić i Nikšom Butijerom.


Što je Arsena Oremovića privuklo Sviličićevom proznom djelu i što ga je osobito zaintrigiralo? Kako je Ognjen Sviličić, koji je poznat i kao "script doctor" iliti "doktor za scenarije", reagirao kad je pročitao njegovu scenarističku obradu svog romana? Što ga je kao afirmiranog dokumentarista, među ostalim autora hvaljenog i nagrađivanog filma "U braku sa švicarcem" i gledane serije "Nesreća", nagnalo da se prihvati režije dugometražnog igranog filma? Film je osim u Puli i Vinkovcima prikazan i na Motovun Film Festivalu te na prestižnom Festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu, pa kako je festivalska publika u zemlji i inozemstvu reagirala na film i kakvi su bili komentari? To nije sve što smo upitali scenarista i redatelja filma "Glava velike ribe" Arsena Oremovića.


Kako je Lana Barić pristupila ulozi Vesne i kako je gradila lik tumačenje kojeg joj je donijelo Zlatnu arenu za glavnu žensku ulogu? Kako je Nikša Butijer razvijao lik Andrije, čijim je tumačenjem osvojio nagradu na festivalu u Vinkovcima? Koliko je Lani Barić bilo izazovno kreirati Vesnin intimni svijet, a što je Nikši Butijeru bilo najizazovnije u stvaranju lika koji kao da je stalno pod povišenim naponom i kao da bi iskočio iz vlastite kože? Kako su Lana Barić i Nikša Butijer međusobno izgrađivali odnos Vesne i Andrije, i koliko im je bilo izazovno stvoriti dramsku tenziju u trokutu koji u liku Traktora s njima zatvara Neven Aljinović-Tot? To su samo neka od pitanja koja smo postavili dvoje sjajnih karakternih glumaca.


Što je vrlo plodnog filmskog i televizijskog scenarista i redatelja Ognjena Sviličića nagnalo da se nakon više od četvrt stoljeća rada na filmu okuša i u pisanju proznog prvijenca "Glava velike ribe"? Prepoznatljivi protagonisti Sviličićevih scenarističkih i redateljskih projekata su tzv. "obični", "mali ljudi", pa je tako i u njegovu romanu. Što je ono što ga ponajviše intrigira u svakodnevici takvih ljudi? Proračuni Sviličićevih filmova nisu veliki, i on je to pretvorio u prednost i važno obilježje svoje autorske poetike. Zbog toga ga ponekad uspoređuju s kultnim finskim filmašem Akijem Kaurismäkijem, pa laskaju li mu takve usporedbe? Odgovore na ta i još neka pitanja potražili smo u razgovoru s Ognjenom Sviličićem, piscem romana na kojem se temelji film.


Razgovore o filmu "Glava velike ribe" poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 3. veljače, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici