Hrvatski radio

Treći program

Goran Dević i dokumentarni film "Hrvatskog narodnog preporoda"

27.04.2022.

10:04

Autor: Josip Grozdanić

Goran Dević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Goran Dević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

Na nedavno održanom 18. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox hrvatsku i svjetsku premijeru doživio je dokumentarac „Hrvatskog narodnog preporoda“ scenarista i redatelja Gorana Devića. Tim povodom razgovaramo s autorom, kojem je ovo 13. dokumentarni film u više od dva desetljeća dugoj karijeri.

Goran Dević je diplomirao filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje danas radi kao izvanredni profesor filmske i TV-režije. Autor je niza hvaljenih dokumentarnih filmova za koje je osvojio više nagrada u zemlji i inozemstvu, od nagrada za filmove „Buffet Željezara” i „Na vodi” na Liburnia Film Festivalu 2017. i 2019. godine, preko Počasnog priznanja za film „Na vodi” na prestižnom festivalu DOK Leipzig 2018. godine do Posebnog priznanja za film „U ime Republike Hrvatske” u Regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2019. godine.


Dević je i autor nagrađivanih igranih filmova, kratkometražnih „Ma sve će biti u redu” i „Nedjelja” te dugometražne ratne drame „Crnci” koju je režirao sa Zvonimirom Jurićem, za što su obojica 2009. godine na Pulskom filmskom festivalu nagrađeni Zlatnom arenom.


Goran Dević je dokumentarist izraženog senzibiliteta za opservaciju sudbina običnih tzv. „malih” ljudi, kojima pristupa iskreno i otvoreno, rezultat čega su filmovi naglašene neposrednosti i emotivnosti. O tome svjedoči i doks „Hrvatskog narodnog preporoda“.


Razgovor s Goranom Devićem o njegovom novom dokumentarnom filmu "Hrvatskog narodnog preporoda" poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 29. travnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici