Hrvatski radio

Treći program

Graham Greene i ekranizacije njegove proze

13.04.2022.

12:40

Autor: Josip Grozdanić

The Third Man

The Third Man

Foto: - / commons.wikimedia.org

Trećeg travnja navršila se 31 godina od smrti britanskog književnika Grahama Greenea, jednog od najutjecajnijih i najznačajnijih romanopisaca 20. stoljeća. Graham Greene je svojim djelima intenzivno utjecao na film i kazalište, a filmski producenti i redatelji, osobito britanski i holivudski, tijekom proteklih 80 godina intenzivno posežu za njegovim djelima.

Greene je bio izuzetno vješt u stvaranju proze različitih žanrovskih predznaka, a ponajviše trilera, krimića, špijunskih te pustolovnih romana, u kojima je nadilazio i širio žanrovske okvire i kanone. Na početku karijere Greene je pisao za književne listove te djelovao kao novinski urednik i filmski kritičar, da bi u svojim romanima i kratkim pričama s osloncem na katolički moralizam formalne žanrovske okvire nadograđivao motivima etičkih dvojbi, karakternim studijama te intrigantnim intimnim i međuljudskim dramama.


Bio je strastveni polemičar sklon provociranju javnog mnijenja, koji je kao svoje literarne uzore isticao Josepha Conrada, Henryja Jamesa i Forda Madoxa Forda. O Grahamu Greeneu, čiji je roman „Kraj ljubavne priče” William Faulkner držao jednim od najuspjelijih romana 20. stoljeća, razgovaramo s filmskim kritičarom, književnikom i kolumnistom Juricom Pavičićem te s filmologom Brunom Kragićem, glavnim ravnateljem Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.


Koliko je Graham Greene zahvalan kao autor intrigantnih filmskih priča? Na koji je način kao žanrovski pisac u svojim djelima gradio trilerske, kriminalističke, pustolovne i špijunske zaplete? Je li Greeneovo preobraćenje na katoličku vjeru utjecalo na njegovo pisanje? Koje su najuspjelije filmske ekranizacije proze pisca čiji je roman "Kraj ljubavne priče" William Faulkner držao jednim od najboljih romana 20. stoljeća? Kako su Greeneova djela na veliki ekran prenijeli Fritz Lang ("Ministarstvo straha"), Carol Reed ("Pali idol", "Treći čovjek"), Neil Jordan ("Kraj ljubavne priče"), Philip Noyce ("Mirni Amerikanac") i ostali glasoviti redatelji? To su samo neka od pitanja koja smo postavili našim sugovornicima.


Razgovore o Grahamu Greeneu poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 15. travnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici