Hrvatski radio

Treći program

Julio Radilović Jules in memoriam 2. dio

08.04.2022.

13:59

Autor: Josip Grozdanić

Crtač stripova Julio Radilović

Crtač stripova Julio Radilović

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Nastavljamo razgovor o Juliju Radiloviću Julesu, doajenu hrvatskog stripa koji je 26. siječnja ove godine preminuo u dobi od 93 godine. Naš je sugovornik Mladen Novaković, Julesov prijatelj i izdavač njegovih djela, te urednik mjesečnika „Strip revija Večernjeg lista” i strastveni kolekcionar stripova.

Crtačku karijeru započevši 1945. godine u pismoslikarskom ateljeu Marija Saletta, u kojem je crtanjem reklamnih panoa usavršavao zanat ilustratora, Radilović je 1947. godine na neko vrijeme prešao u Studio crtanog filma, gdje se upoznao s animacijom. Tijekom pohađanja Srednje škole za primijenjenu umjetnost stekao je nadimak Jules, kojim je 1952. godine potpisao i svoj prvi strip „Neznanac”, u radu na kojem je naslijedio velikane hrvatskog stripa i animacije Waltera Neugebauera, Andriju Maurovića i Aleksandra Marksa.


Zahvaljujući uspjehu „Neznanca” postao je stalni suradnik najprije časopisa „Horizontov zabavnik”, a potom i legendarnog „Plavog vjesnika”, u kojem je tijekom druge polovine 50-ih u suradnji sa scenaristom Zvonimirom Furtingerom kreirao antologijski povijesni strip „Kroz minula stoljeća”. Tijekom duge i plodne karijere Jules je najčešće surađivao upravo sa scenaristom Zvonimirom Furtingerom, ali i s drugim najboljim domaćim scenaristima poput Rudija Aljinovića, Marcela Čuklija i Nikše Fulgosija.


Bio je prvi predsjednik Društva autora stripa Hrvatske, a sa svojim je radovima sudjelovao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Afirmirao se kao autor stripova povijesne tematike iz hrvatske i svjetske povijesti, a uz serijal komičnog i geg-stripa „Herlock Sholmes”, koji je zacijelo Julesovo najpoznatije i najpopularnije ostvarenje, među njegova najuspjelija djela ubrajaju se i ratni serijal „Partizani” te serijal pustolovnih stripova „Afričke pustolovine”.


Za svoj rad Jules je osvojio brojne nagrade u domovini i inozemstvu, a među njima se izdvajaju Nagrada za životno djelo na Salonu stripa u Vinkovcima 1996. godine, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića iz 2001. godine te Nagrada Andrija Maurović za životno djelo na području stripa iz 2010. godine.


Razgovor s Mladenom Novakovićem o Juliju Radiloviću Julesu poslušajte u emisiji Strip na Trećem u ponedjeljak 11. travnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

6 dana

Europski mozaik

Rock opera "Isus Krist Superstar" kazališta Komedija na Festivalu Dokořán u Brnu

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici