Hrvatski radio

Treći program

Julio Radilović Jules in memoriam

11.03.2022.

14:10

Autor: Josip Grozdanić

Crtač stripova Julio Radilović

Crtač stripova Julio Radilović

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Doajen hrvatskog stripa Julio Radilović Jules preminuo je 26. siječnja ove godine u dobi od 93 godine. U današnjoj emisiji "Strip na Trećem" govorimo o stvaralaštvu jednog od najznačajnijih autora u povijesti hrvatske devete umjetnosti.

Karijeru crtača i ilustratora Jules je započeo 1945. godine u pismoslikarskom atelijeru Marija Saletta, da bi se kao crtač stripova prvi put okušao u stripu „Neznanac” iz 1952. godine, u radu na kojem je naslijedio velikane hrvatskog stripa i animacije Waltera Neugebauera, Andriju Maurovića i Aleksandra Marksa.


Od 1955. godine Jules se u potpunosti posvetio stripu, kojem je ostao vjeran do kraja života. Najčešće je surađivao sa scenaristom Zvonimirom Furtingerom, bio je prvi predsjednik Društva autora stripa Hrvatske, a sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Afirmirao se kao autor stripova povijesne tematike iz hrvatske i svjetske povijesti, a njegova najpoznatija ostvarenja su serijal komičnog i geg-stripa „Herlock Sholmes”, epsko-povijesni strip „Kroz minula stoljeća”, ratni serijal „Partizani” te serijal pustolovnih stripova „Afričke pustolovine”.


Za svoj rad osvojio je brojne nagrade u domovini i inozemstvu, a među njima se izdvajaju Nagrada za životno djelo na Salonu stripa u Vinkovcima 1996. godine, Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića iz 2001. godine te Nagrada Andrija Maurović za životno djelo na području stripa iz 2010. godine.


O Juliju Radiloviću Julesu razgovaramo s povjesničarom umjetnosti Franom Dulibićem, redovitim profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te s Mladenom Novakovićem, urednikom „Strip revije Večernjeg lista” i strastvenim kolekcionarom stripova.


Emisiju "Strip na Trećem" o Juliju Radiloviću Julesu možete poslušati na Trećem programu Hrvatskog radija u ponedjeljak 14. 3. te u slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici