Hrvatski radio

Treći program

Kako filozof Daniel Dennet shvaća svijest, donošenje odluka i slobodu volje?

14.02.2022.

09:32

Autor: HRA

knjige u Hrvatskoj

knjige u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik / HRT

Američki filozof u hrvatskom prijevodu po peti put

Daniell Dennet jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih filozofa današnjice. Njegov primarni interes je filozofija uma, no često se bavi i etičkim pitanjima, filozofijom znanosti i religije. Smatra se sljedbenikom engleskog filozofa Gilberta Rylea i anglosaksonske analitičke filozofske škole.

Rođen je u Bostonu 1942. godine. Danas predaje na Sveučilištu Tufts u Massachussettsu, SAD.

Dobitnik je Erazmove nagrade za 2012. godinu. Ovu nagradu dodjeljuje nizozemska zaklada Praemium Erasmianum za iznimni doprinos kulturi, društvu i društvenim znanostima. U obrazloženju nagrade istaknuta je „njegova sposobnost da objasni kulturno značenje znanosti i tehnologije široj publici”.

U emisiji Znanstveni koncentrat razgovarat ćemo o Dennettovoj, u Hrvatskoj nedavno objavljenoj knjizi Prostor slobode.

Ovo je već peta knjiga poznatog filozofa prevedena na hrvatski. Osim Prostora slobode, hrvatskoj su publici dostupne Vrste umova – k razumijevanju svijesti (2017), Darwinova opasna ideja (2020), Kraj čarolije (2009) te Evolucija slobode (2007).

O tome tko je Daniel Denett i o čemu raspravlja u svojim knjigama, te kako shvaća tradicionalni problem slobodne volje, razgovarat ćemo s doktoricom filozofije Draganom Sekulić. Ona je autorica filozofskih i logičkih rasprava (Psihologija zaključivanja i logika, 2016) kao i prevoditeljica, uz Ivana Kraljevića, Denettove knjige Prostor slobode.

Znanstveni koncentrat je na rasporedu u ponedjeljak 14. 2. 2022. od 13 00 sati a emisija će biti dostupna u Slušaonici Trećeg programa Hrvatskoga radija

Daniela Denneta predstavljamo detaljnije i u emisiji Ogledi i rasprave, 15. 2. 2022. u 23 00 sata. Tada ćemo emitirati ulomke iz Dennettove knjige Prostor slobode u kojima se raspravlja o dva viđenja slobode volje, predstavljena kroz polemiku Martina Luthera i Erazma Rotterdamskog.

Ogledi i rasprave 22. 2. 2022. u 23 00 sata također donose fragmente Dennetovih tekstova pod naslovom „Ideja kompatibilizma”.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici