Hrvatski radio

Treći program

Knjiga o stripu "Slike koje pričaju"

10.06.2022.

17:39

Autor: Josip Grozdanić

default error photo

U posljednjem izdanju emisije "Strip na Trećem" u ovoj sezoni govorimo o knjizi "Slike koje pričaju", koja je nedavno objavljena u izdanju Ogranka Matice hrvatske iz Bizovca. Autor knjige je Midhat Ajanović Ajan, strip teoretičar, kritičar i publicist koji se desetljećima bavi odnosom stripa i filma.

Odnos stripa i filma kao umjetnosti i kao medija u fokusu je ove knjige, središnjeg segmenta planirane autorove trilogije posvećene svim aspektima međuodnosa devete i sedme umjetnosti. Trilogija je započeta 2018. godine knjigom „Film i strip”, u kojoj se Ajanović detaljno analitički pozabavio međusobnim relacijama stripa i filma općenito.


U recentnoj knjizi eseja „Slike koje pričaju” u središtu autorova zanimanja dominantno je odnos stripa i animiranog filma, sa svim onim što strip i animaciju povezuje u idejnom, izvedbenom i semantičkom smislu. Naglašavajući važnost stripa za razvoj ne samo filma, nego i kulture 20. stoljeća općenito, Ajanović ističe izvedbene i izražajne poveznice stripa i filma, od kvadrata kao temeljne gradivne jedinice preko vizualne naracije i montaže, kao i profiliranja i vođenja likova, do dočaravanja prostora i vremena te značenjskih razina.


Autor se u knjizi bavi i nekim klasicima svjetskog stripa, baš kao i prvacima hrvatskog poput Igora Kordeja, a sve to čini s osloncem na sjajan stil i erudiciju. Kad govori o Igoru Kordeju, Ajanović ističe njegovo majstorstvo u kadriranju i stvaranju stripskog prostora, kao i afinitet prema kreiranju distopijskih svjetova i priča. Autor se u knjizi bavi i glasovitim te i kod nas izuzetno popularnim stripovima poput Hermannova „Jeremiaha” te „V for Vendetta” i „Čuvari”, odnosno "Watchmen" Alana Moorea.


Zasebna tema knjige, kao i razgovora s autorom, je autobiografski strip i autobiografija u stripu. Ajanovića smo upitali zbog čega drži da je upravo strip zaslužan za to što je tijekom posljednja dva desetljeća autobiografski diskurs u umjetnosti aktualniji no ikad prije.


Razgovor s Midhatom Ajanovićem Ajanom o njegovoj novoj knjizi "Slike koje pričaju" poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" na Trećem programu Hrvatskog radija u ponedjeljak 13. lipnja, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici