Hrvatski radio

Treći program

Komedija "Dnevnik Pauline P." u kinima

15.03.2023.

19:36

Autor: Josip Grozdanić

Plakat za film "Dnevnik Pauline P."

Plakat za film "Dnevnik Pauline P."

Foto: Iz poziva organizatora / -

U kina stiže nova domaća filmska premijera, komedija "Dnevnik Pauline P." redatelja Nevena Hitreca. "Dnevnik Pauline P." temelji se na istoimenom romanu autorice Sanje Polak, zacijelo najpopularnijoj domaćoj knjizi za djecu tijekom posljednja dva desetljeća. Pustolovine zaigrane i znatiželjne djevojčice Pauline P. omiljena su literatura generacija djece još od 2001. godine, kada je knjiga prvi put objavljena u obliku u kojem je klincima i klincezama i danas dostupna. Roman "Dnevnik Pauline P." ujedno je i prvi nastavak proznog serijala o bistroj i temperamentnoj maloj junakinji, serijala koji do danas broji sedam knjiga te čiji je drugi nastavak 2004. godine osvojio nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za mlade na hrvatskom jeziku.

Scena iz filma Dnevnik Pauline P.

Scena iz filma Dnevnik Pauline P.

Foto: Dnevnik / HRT

Izvorni "Dnevnik Pauline P." dosad je objavljen u 24 izdanja te je dosegnuo nakladu od približno 150 tisuća primjeraka, a još prije 17 godina adaptiran je kao kazališna predstava koja je dosad odigrana oko 500 puta. Pred gledateljicama i gledateljima svih uzrasta sad je i njegova filmska adaptacija, koju je režirao Neven Hitrec. On je redatelj s karijerom duljom od tri desetljeća, tijekom kojih je realizirao dugometražne igrane filmove "Bogorodica", "Snivaj, zlato moje" i "Čovjek ispod stola", te niz hvaljenih, nagrađivanih ali i angažiranih dokumentaraca kakvi su "Ovrha" i "Povuci – potegni". Za svoj rad osvojio je više nagrada, među ostalim i Veliku Zlatnu arenu za ratnu dramu "Bogorodica" iz 1999. godine.

Glumci Borko Perić i Katja Matković s redateljem Nevenom Hitrecom na setu filma

Glumci Borko Perić i Katja Matković s redateljem Nevenom Hitrecom na setu filma

Foto: Fran Hitrec / HRT

Što je Nevena Hitreca privuklo romanu "Dnevnik Pauline P.", odnosno što ga je nagnalo na njegovu ekranizaciju? Roman "Dnevnik Pauline P." izuzetno je omiljen među djecom, uz malu junakinju, njezinu obitelj i prijatelje odrasle su brojne generacije, pa koliko je adaptacija romana podrazumijevala odgovornosti u tom smislu, odgovornosti prema mladim čitateljicama i čitateljima koji odlično poznaju junakinju i čitav njezin literarni svijet? Rad na ovom projektu trajao je čitavo desetljeće, on je na razvoju scenarija u HAVC-u prošao još 2013. godine. Zbog čega se sve skupa toliko oduljilo, i kako je toliki vremenski period utjecao na produkciju? Rad s djecom i životinjama pred kamerama prilično je zahtjevan, i na filmu i na televiziji, a osim velikog broja djece glumaca u filmu sudjeluju i četiri psa koja su "glumila" junakinjina ljubimca Kremenka. Koliko je redatelju bilo izazovno uskladiti i orkestrirati sva zbivanja na setu?


Roman "Dnevnik Pauline P." u obliku kakav je danas poznat objavljen je 2001. godine, no još je sredinom 90-ih godina baš u formi dnevnika pokrenut u dječjim časopisima "Prvi izbor" i "Smib". Kojim se idejama književnica Sanja Polak vodila kad je radila na "Dnevniku..." i je li ju iznenadio njegov izuzetan uspjeh? Priča o Paulini i njezinu svijetu do danas je dobila šest nastavaka, od "Drugog dnevnika..." i "Pobune Pauline P." do "Skijaškog dnevnika..." i "Priča s plaže...". Kako se mlada junakinja s vremenom mijenjala, kako je sazrijevala i odrastala? Tijekom protekla četvrt stoljeća promijenili su se senzibiliteti djece, njihovi interesi a svakako i svijet oko njih. Danas su tu mobiteli, društvene mreže, virtualna stvarnost i influenseri, pa kako se književnica prilagođava svim promjenama? Odnosno, koliko Paulina mora pratiti sve promjene, jer su temeljne ideje i vrijednosti koje knjige afirmiraju ostale iste?


Lik djevojčice Pauline debitantska je uloga 10-godišnje Katje Matković, pa koliko joj je snimanje bilo neobično i uzbudljivo? Kako je ona kao čitateljica doživjela Paulinu i ono što joj se događa, te je li joj bilo zabavno na setu doživljavati sve ono što i junakinja doživljava, zaljubljivanja, igru, nadmudrivanja, sitne psine...? U filmu glumi mnogo djece, njezinih vršnjakinja i vršnjaka, pa kako su oni međusobno "kliknuli" i jesu li se možda rodila neka nova prijateljstva? To su samo neka od pitanja koja smo postavili našim sugovornicima, redatelju filma Nevenu Hitrecu, autorici romana prema kojem je film snimljen Sanji Polak i mladoj Katji Matković, koja glumi naslovnu junakinju.


Razgovore o filmu "Dnevnik Pauline P." poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 17. ožujka, te naknadno u Slušaonici Hrvatske radiotelevizije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici