Hrvatski radio

Treći program

12:52 / 15.06.2022.

Autor: Katarina Kolega

LOFT-ovo desetogodišnje putovanje

Predstava S razlogom

Predstava S razlogom

Foto: Morana Dolenc / Privatne fotografije

Razgovorima umjetnika i kritičara na okruglom stolu, predstavama na zagrebačkom Krešimircu, te gostovanjem u umjetničkoj rezidenciji u Klanjcu, u Kući Klajn LOFT danima slavi svoj deseti rođendan pokazujući građanima da je to Lutkarska organizacija koju fakat trebamo.

Redateljica i lutkarica Morana Dolenc slavi deset godina postojanja svoje Lutkarske organizacije koju fakat trebamo, popularnog LOFT-a. U predstavama "Ronilac bisera" i "Femme Fedal -san o Amaliji Rodrigues u slikama kazališta sjena", 2012., pokazala je svoje izvrsno umijeće animacije, redateljsku maštovitost, domišljatost i zaigranost te novu lutkarsku estetiku, riječima kritičarke Ive Gruić "lutkarstvo kakvo fakat trebamo". LOFT je osnovala nakon što se pet godina bavila produkcijsko-organizacijskim poslovima u jednom centru za kulturu.


- Htjela sam nesputano raditi s ljudima koje sam željela u svom timu. U početku su nam mnoga vrata bila zatvorena, ali su se s vremenom polako počela otvarati, otkrila je Morana Dolenc na okruglom stolu organiziranom u povodu desetog LOFT-ovog rođendana. 


"Ronilac bisera" bio je nagrađen dvjema nagradama na PIF-u i dvjema na SLUK-u, a mnoge je nagrade i priznanja LOFT u koprodukciji s Kazališnom družinom Pinklec dobio za neverbalnu predstavu "S razlogom" domišljato osmišljenoj u stripovskoj poetici. Umjetničkom ravnatelju Pinkleca Romanu Bogdanu to je bio prvi susret s Moraninim radom.


- Upoznao sam tada Moraninu toplinu u redateljskom i dramaturškom postupku, a glumci su dobili priliku upoznati svoje tijelo na drugačiji način te postati dio autorskog tima predstave, prisjetio se Romano Bogdan. 


Predstava Lovci na snove

Predstava Lovci na snove

Foto: Morana Dolenc / Privatna fotografija

LOFT-ovom timu prije četiri godine priključila se spisateljica i dramaturginja Anja Pletikosa koja je, zajedno s nezavisnim udrugama iz regije,  pokrenula regionalnu platformu Od malih nogu s ciljem afirmacije, promocije i jačanje teatarskog stvaralaštva za djecu i mlade u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji. Platforma Od malih nogu bit će predstavljena iduće godine na velikom okupljanju umjetnika iz regije u Beogradu, a njezin rad možete pratiti na internetskoj stranici odmalihnogu.org. 

Anja i ja se nadopunjujemo. Zahvaljujući njoj dobila sam hrabrost te se danas mogu konfrontirati, izgovarati i pisati stvari koje se prije nisam usudila.

Morana Dolenc

Anja Pletikosa napisala je tekst "Lovci na snove" raspitujući se kod djece u vrtiću što sanjaju. Lovci na snove su glumci Neven Matoša i Bruno Kontrec koji su Morani predložili da s njima napravi predstavu o snovima.


- Silno me zanimalo što djeca sanjaju i što se događa u njihovim glavicama dok sanjaju, kaže glumac Bruno Kontrec koji voli Moraninu estetiku jednostavnosti.

Prekrasno mi je raditi s Moranom jer se na svim razinama kužimo. Meni je LOFT jedan od top tri najboljih kazališnih prijatelja.

Bruno Kontrec

Lovci na snove gostovat će u subotu, 25.06. u Kući Klajn u Klanjcu. Predstava će se izvoditi na otvorenom u 17 sati, a u 20 sati planiran je koncert Jelene Radan i Pedrom Abreuom. 


 - Sretne smo da tom prilikom možemo zatvoriti krug upravo tamo gdje smo krenuli - s Jelenom Radan i Pedrom Abreuom, odnosno njihovim fadom koji je izrastao iz predstave “Femme fadal - san o Amiliji Rodrigues u slikama kazališta sjena”, zaključuje Morana Dolenc i poziva sve zainteresirane na LOFT-ov deseti rođendan. 


Više o LOFT-ovim predstavama, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti poslušajte u emisiji Theatralia, na Trećem programu Hrvatskog radija u ponedjeljak (20.06.)  u 8 sati i 45 minuta ili u srijedu (22.06.) u 18 sati. 

Išo Viljo u Dućan, Morana Dolenc

Išo Viljo u Dućan, Morana Dolenc

Foto: Morana Dolenc / Privatne fotografije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.