Hrvatski radio

Treći program

(Post)ratna drama "Šesti autobus" u kinima

16.11.2022.

19:20

Autor: Josip Grozdanić

Plakat filma "Šesti autobus" redatelja Eduarda Galića

Plakat filma "Šesti autobus" redatelja Eduarda Galića

Foto: HRT / HRT

U emisiji "Filmomanija" ovog petka, na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, govorimo o novoj domaćoj filmskoj premijeri, o ratnoj odnosno postratnoj drami „Šesti autobus” koja se od jučer prikazuje u hrvatskim kinima. Riječ je o petom igranom filmu Eduarda Galića, ujedno i drugom kojeg je realizirao u suradnji sa svojim sinom, suscenaristom i suproducentom Dominikom Galićem.


Projekcijom „Šestog autobusa” otvoren je ovogodišnji 69. Pulski filmski festival, a film je nakon toga s uspjehom prikazan i na Sarajevo Film Festivalu. Eduard Galić najproduktivniji je hrvatski redatelj, a njegova karijera traje nepunih šest desetljeća, još od početka 60-ih godina prošlog stoljeća. Iza gospodina Galića impresivan je niz TV-drama i televizijskih filmova, u kojima je često ekranizirao djela brojnih hrvatskih pisaca, od Vjenceslava Novaka i Vjekoslava Majera, preko Dinka Šimunovića i Ive Kozarčanina, do Antuna Šoljana i Miroslava Krleže.


„Šesti autobus” je ratna odnosno postratna drama, fikcijsko ostvarenje koje se u velikoj mjeri temelji na istinitim događajima i stvarnim junacima Domovinskog rata. Kao umjetniku koji je svojim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, Eduardu Galiću je 2015. godine dodijeljena Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. O filmu „Šesti autobus” razgovaramo s njegovim redateljem i suscenaristom Eduardom Galićem, sa suproducentom i također suscenaristom filma Dominikom Galićem, te s glumcima Živkom Anočićem i Markom Petrićem, koji u filmu tumače najvažnije muške uloge.


Koliko je zahtjevna bila realizacija filma koja je trajala čitave tri godine? Kako su odabrani većinom mladi glumci koji tumače likove koji su utemeljeni i na stvarnim ljudima? Film je sniman u Vukovaru, na nekim od autentičnih ratnih lokacija, u vukovarskoj bolnici, hangaru pored Spomen-doma Ovčara i u hangarima Veleprometa, pa koliko su te lokacije utjecale na ozračje na filmskim setovima i nastanak filma? Film se bavi pitanjem nestalih osoba u Domovinskom ratu, konkretno zagonetkom tzv. „šestog autobusa”, jednog od onih koji su nakon pada Vukovara zarobljene branitelje i ranjenike odvezli u nepoznatom smjeru. Nakana filma je da potakne govor o nestalima, kojih je na području Vukovara još uvijek više od tisuću, pa koliko umjetničko djelo i umjetnost kao takva mogu pridonijeti tome da se u tom kontekstu nešto promijeni? To su samo neka od pitanja koja smo postavili našim sugovornicima.


Razgovore o filmu "Šesti autobus" poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija, u petak 18. studenog, te naknadno u Slušaonici HRT-a. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

15 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici