Hrvatski radio

Treći program

Projekt "Radnička cesta"

16.06.2022.

09:29

Autor: Rajka Rusan

Borut Šeparović

Borut Šeparović

Foto: Bseparovic / Bseparovic

U emisiji pod naslovom "Borut Šeparović, Tanja Prolić i digitalno kazalište" danas slušamo o projektu "Radnička cesta”


Svoj projekt “Radnička cesta”, realiziran u teškim uvjetima pandemije koronavirusa, Montažstroj je najavio kao: “Digitalno kazalište. Nikada odigranu kazališnu predstavu. Mini online seriju. Film sastavljen od 15 fragmenata”.

 “Radnička cesta” je nastala kao hibridni žanr, jedinstveni digitalni spoj kazališta i filma, sniman mobitelom i postavljen na digitalnu platformu Telegram.


Autori su namjerno izbjegavali Youtube i Facebook kao kanale za dostupnost i pristup vlastitom projektu, kao neku vrstu "proklamacije", odnosno odricanja od mogućnosti da participiraju u komercijalnim prihodima ovih platformi i susprezanja od monetiziranja vlastitog rada.


Budući da je tematika projekta prekarni rad, tranzicija, deindustrijalizacija, strah i neizvjesnost radnika u vremenu pandemije, činilo im se neprimjerenim istovremeno sudjelovati u aktivnostima digitalnih giganata koji su od pandemije i deindustrijalizacije profitirali.


Sama priča je i svojevrsni krimić, jer gledatelja uvodi u svijet mnogih gubitnika tranzicije u našoj zemlji, to je i priča o mogućem ubojstvu čovjeka koji predstavlja strane vlasnike firme.


Projekt je prezentiran kroz 15 fragmenata od po desetak minuta koji se mogu pratiti na pametnom telefonu ili PCju. Stranica projekta nalazi se na adresi https://radnickacesta.montazstroj.hr gdje se nalaze i dnevnici, analize, razmišljanja i bilješke nastale tijekom nastajanja ovog hibridnog umjetničkog djela.


“Radnička cesta” je nastala kao hibridni žanr, jedinstveni digitalni spoj kazališta i filma.


Borut Šeparović, osnivač i pokretačka snaga Montažstroja, objašnjava da je projekt bio pretpandemijska ideja te da je planirao raditi predstavu o radničkim pravima i već pregovarao o mogućoj koprodukciji s Teatrom Exit. Ali tada je došla korona, a za njom i potres. Okolnosti su se iz temelja promijenile, „ali činilo nam se da ipak ne smijemo odustati od tog projekta” naglašava Šeparović.


U emisiji Prozor u digitalno Borut Šeparović i dramaturginja, predavačica transmedijske dramaturgije na Sveučilištu VERN Ana Prolić govore o tome što je digitalno kazalište i da li tako nešto uopće postoji.


Voditelj Željko Ivanković

Emisija je na rasporedu  31.5. u 13 00, a dostupna je i u Slušaonici Hrvatskoga radija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

9 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici