Hrvatski radio

Treći program

Pulska filmska tvornica

17.05.2023.

18:26

Autor: Josip Grozdanić

Pulska filmska tvornica

Pulska filmska tvornica

Foto: Pulska filmska tvornica / HRT

Prva polovina svibnja svake godine u gradu Puli protječe u znaku obilježavanja Dana grada, 5. svibnja. I ove je godine tijekom desetak dana na brojnim gradskim lokacijama održan niz sportskih i kulturnih programa. Središnje događanje bilo je otvorenje Malog rimskog kazališta, a na popratnim koncertima na svoje su mogli doći i ljubitelji klasične i zabavne glazbe, kao i u Puli uvijek vrlo popularnih punka i rocka. Svečano ozračje na ulicama grada poznatog i po najvažnijem domaćem filmskom festivalu koji će ove godine proslaviti 70. rođendan, iskoristili smo za razgovor s utemeljiteljima i suradnicima Pulske filmske tvornice.

Riječ je o udruzi koja filmski život grada Pule održava bogatim i vitalnim i nakon što se podijele nagrade na Pulskom filmskom festivalu, te nakon što utihnu fanfare u Vespazijanovoj areni. Pulska filmska tvornica postoji od 2004. godine, isprva u sklopu Pulskog filmskog festivala a od 2009. godine kao samostalna udruga. U njezinu sastavu djeluje niz radionica u kojima se okupljaju entuzijasti i zaljubljenici u sedmu umjetnost, a utemeljitelj i voditelj udruge je Marko Zdravković-Kunac.


Pulska filmska tvornica inicijalno je pokrenuta kao radionica dokumentarnog filma, no njezino djelovanje s vremenom se proširilo na još nekoliko radioničkih programa te na niz edukacijskih i produkcijskih programa namijenjenih ponajprije mladim autoricama i autorima, ali i filmskim entuzijastima starijih uzrasta. U današnjoj emisiji o Pulskoj filmskoj tvornici razgovaramo s njezinim osnivačem i voditeljem Markom Zdravkovićem-Kuncem, s njegovom najbližom suradnicom Sandom Letonja Marjanović, sa suradnikom udruge Elvisom Lenićem, filmskim kritičarom ali i autorom koji je u okrilju Tvornice realizirao dva kratka filma, te s ravnateljicom Javne ustanove Pula Film Festival Tanjom Miličić, koja s Pulskom filmskom tvornicom intenzivno surađuje još od njezina utemeljenja.


Što je Marko Zdravković-Kunac želio inicirati i koje si je ciljeve postavio kad je pokretao Pulsku filmsku tvornicu? Jesu li mu u radu bila korisna iskustva koje je tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća stekao kao koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture Attack i kao utemeljitelj Festivala alternativnog kazališnog izričaja FAKI? Koliko je gospodin Zdravković-Kunac zadovoljan rezultatima koji su ostvareni tijekom nepunih 20 godina postojanja i djelovanja Pulske filmske tvornice, i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu?

Ekipa Pulske filmske tvornice

Ekipa Pulske filmske tvornice

Foto: Pulska filmska tvornica / HRT

Gospođa Sanda Letonja Marjanović dosad je sudjelovala u 80-ak edukacijskih i produkcijskih programa Tvornice, pa kojim se idejama i ambicijama vodila u osmišljavanju i koncipiraju tih programa? U Edukacijskom timu Tvornice su i neke aktivne autorice i autori kratkih dokumentarnih i igranih filmova, poput Tome Zidića, Zorka Sirotića i same gospođe Letonja Marjanović, pa koliko je važno da u edukaciji ne samo djece i mladih sudjeluju takve osobe s praktičnim iskustvom? Koliki je prema mišljenju gospodina Elvisa Lenića značaj Pulske filmske tvornice kao kulturne institucije, i na razini Pule odnosno Istre, ali i šire? Lenić je u okrilju Tvornice 2021. godine realizirao dokumentarno-eksperimentalni film "Monolog o Puli", kao svojevrsnu posvetu kultnom filmu "Monolog o Splitu" Ivana Martinca, a na našu molbu detaljnije će opisati nastanak tog filma. To su samo neka pitanja i sugestije koje smo uputili našim sugovornicama i sugovornicima koji vode Pulsku filmsku tvornicu i koji surađuju s njom.

Razgovore o Pulskoj filmskoj tvornici poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija, u petak 19. svibnja, te naknadno u "Slušaonici" Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici