Hrvatski radio

Treći program

Razgovor s Danijelom Žeželjom

11.11.2022.

17:50

Autor: Josip Grozdanić

Strip-crtač i multimedijalni umjetnik Danijel Žeželj

Strip-crtač i multimedijalni umjetnik Danijel Žeželj

Foto: HRT / HRT

U Muzeju suvremene umjetnosti upravo je u tijeku samostalna izložba Danijela Žeželja naslovljena "Svjetlocrno". Nedavno je u izdanju Udruge Crtani romani šou objavljeno hrvatsko izdanje njegova grafičkog romana "Dani mržnje". Ovih će dana u izdanju umjetničke radionice Petikat biti objavljeni njegovi grafički romani "Recall" i "Monk". U zagrebačkom Francuskom institutu nedavno je održana njegova izložba "Fragmenti života Vincenta van Gogha iz grafičke novele "Van Gogh / Fractalia". K tome, Žeželj je nedavno boravio na prestižnom festivalu stripa u talijanskom gradu Lucci, gdje je predstavio talijansko izdanje svog stripa "Poglavica jelena". Sve su to povodi za razgovor s ovim jedinstvenim umjetnikom.

Danijel Žeželj ugledni je crtač stripova odnosno grafičkih novela, slikar, ilustrator, dizajner i grafičar iza kojeg je karijera dulja od tri i pol desetljeća. Tijekom tog razdoblja Žeželj je objavio više od 20 grafičkih novela, među kojima su i kultna djela „Ritam srca”, „Sophia”, „Rex”, „Bolivijska crna” i „Kralj nekropolisa”.


Stripove i ilustracije Žeželj je objavljivao i kod prestižnih inozemnih izdavača. Među njima su i talijanski Grifo Edizioni i Hazard Edizioni, francuski Dargaud te američke kuće DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Image Comics i Dark Horse. Kao dizajner i ilustrator Žeželj je među ostalim obogatio stranice tjednog časopisa za književnost The New York Times Book Review i mjesečnika Harper´s Magazine.


Danijel Žeželj je jedan od ponajboljih strip-crtača u svjetskim razmjerima, ujedno i multimedijalni umjetnik koji izlaže u muzejima i galerijama diljem svijeta, od Padove i Torina preko Atene i Pariza do Bostona i San Francisca. Aktivno djeluje i kao autor animiranih filmova, a 2010. godine je za strip „Luna Park” izdavača DC/Vertigo nominiran za jednu od najznačajnijih stripovskih nagrada Will Eisner.


Povoda za razgovor s Danijelom Žeželjom nikad ne nedostaje, pa tako trenutačno u Muzeju suvremene umjetnosti traje njegova samostalna izložba „Svjetlocrno”, a nedavno mu je u izdanju Udruge Crtani romani šou objavljen grafički roman „Dani mržnje”. U ovoj emisiji slušamo prvi dio razgovora s izuzetno zanimljivim i elokventnim multimedijalnim umjetnikom Danijelom Žeželjom.


Razgovor s Danijelom Žeželjom možete poslušati u ponedjeljak 14. studenog u emisiji "Strip na Trećem" na Trećem programu Hrvatskog radija, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Tabla stripa Dani mržnje

Tabla stripa Dani mržnje

Foto: Udruga CRŠ / Udruga CRŠ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

12 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici