Hrvatski radio

Treći program

Razgovor s Dubravkom Matakovićem

09.09.2022.

12:03

Autor: Josip Grozdanić

Segment table stripa "Overkloking" Dubravka Matakovića

Segment table stripa "Overkloking" Dubravka Matakovića

Foto: HRT Magazin / HRT

U prvom izdanju emisije "Strip na Trećem" u novoj sezoni razgovaramo s Dubravkom Matakovićem, kultnim autorom podjednako kultnih stripova iza kojeg su nepuna četiri desetljeća kontinuiranog objavljivanja.

Povoda za razgovor s gospodinom Matakovićem nikad ne nedostaje, jer osim što nove stripove tjednim ritmom objavljuje na portalu Net.hr, te što njegovi stariji radovi povremeno bivaju objavljeni u mjesečniku Strip revija, aktivan je i kao glazbenik, gitarist u bendu Septica.


Dubravko Mataković je autor nekih od najvažnijih i najpopularnijih domaćih stripova kakvi su serijali o Malom Ivici i Glištunu Gmižiću, ili pak aktualni serijal „Overkloking”. Dubravko Mataković je i autor filmskog plakata za komediju „Po tamburi” redatelja Stanislava Tomića, u kojoj je surađivao kao scenarist a pojavio se i ispred kamere, u epizodnoj ulozi.


Tijekom dosadašnje karijere Dubravko Mataković je osvojio i niz dominantno strukovnih nagrada, poput Nagrade za svekoliki doprinos stripu na Zagrebačkom biennalu i Grand Prixa na Salonu stripa u Vinkovcima, kao i još nekoliko nagrada na toj manifestaciji, a odlikovan je i redom Danice hrvatske za zasluge u kulturi.


Mataković je autor jedinstvene underground estetike i poetike, koje je izuzetno vješto implementirao u domaći stripovski, šire kulturni i medijski kontekst. S njim razgovaramo o tome koji su mu uzori i koji su domaći i inozemni autori utjecali na njega.


On je autor koji je u stilskom i likovnom smislu prepoznatljiv po gustom crtežu bogatom detaljima i s nerijetko pretrpanim kadrovima, pa na u razgovoru zanima kako je stvarao svoj umjetnički izraz. Sklon je parodiranju stripova različitih žanrovskih predznaka, pa želimo doznati koliko su mu bitna žanrovska obilježja u stripu i koje stripovske žanrove preferira.


Mataković je majstor u kreiranju slikovitih i naglašeno pomaknutih likova poput Malog Ivice i Glištuna Gmižića, a sjajan je i u baratanju regionalnim i dijalektalnim govorom, u stvaranju jezičnih dosjetki i kalambura kao i u izokretanju riječi te u njihovu stavljanju u izmijenjene i neobične kontekste s u pravilu začudnim poantama. I to su teme našeg razgovora.


Razgovor s Dubravkom Matakovićem poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" Trećeg programa Hrvatskog radija u ponedjeljak 12. rujna, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici