Hrvatski radio

Treći program

Restauracija i digitalizacija filmske građe

02.02.2022.

12:09

Autor: Josip Grozdanić

Kino dvorana

Kino dvorana

Foto: - / Pixabay

U četvrtak 3. veljače u zagrebačkom kinu Tuškanac održana je projekcija digitalno restauriranog filma „U oluji” Vatroslava Mimice, ostvarenja koje je obnovljeno u skladu s njegovim izvornim izgledom. Uspješno je obavljena i restauracija antologijskog djela „H-8...” Nikole Tanhofera, koje će u ožujku biti prikazano u sklopu programa Venice Classics tijekom trećeg izdanja manifestacije Classici fuori Mostra u Veneciji.

Također, 2020. godine u sklopu programa Cannes Classics Filmskog festivala u Cannesu prikazan je digitalno restauriran film „Deveti krug” Franceta Štiglica, s Borisom Dvornikom i Dušicom Žegarac u glavnim ulogama. „Deveti krug” prvi je hrvatski klasični film prikazan u programu Cannes Classics, programu namijenjenom za prikazivanje svježe restauriranih filmskih klasika, i to točno šest desetljeća nakon što je film 1960. godine prikazan u konkurenciji za Zlatnu palmu.

Sve su to povodi da ovu emisiju posvetimo izuzetno aktualnoj temi restauracije i digitalizacije hrvatske filmske građe. O tome u emisiji razgovaramo s Vjeranom Pavlinićem, načelnikom Odsjeka za zaštitu i restauraciju filmskog gradiva Hrvatske kinoteke, koji djeluje i kao supervizor digitalne restauracije filmske građe. O restauraciji i digitalizaciji filmskog gradiva razgovaramo i s Dianom Nenadić, urednicom Naklade Hrvatskog filmskog saveza koja je u sklopu te ustanove sudjelovala u restauraciji domaćih filmskih klasika, te s Tomislavom Šakićem, povjesničarom filma i nastavnikom filmologije na Akademiji dramske umjetnosti.


Emisija je na programu Trećeg programa Hrvatskog radija 4. veljače u 8:45 h.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici