Hrvatski radio

Treći program

Slavljeničko izdanje Animafesta

01.06.2022.

11:50

Autor: Josip Grozdanić

Animafest

Animafest

Foto: Animafest / HRT

Na više lokacija u Zagrebu od 6. do 11. lipnja održat će se 32. izdanje Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb. Ovogodišnje izdanje je slavljeničko, jer Animafest obilježava pola stoljeća postojanja, a prestižna festivalska Nagrada za životno djelo bit će dodijeljena doajenu hrvatske animacije Nedeljku Dragiću.

Zahvaljujući povoljnijoj epidemiološkoj situaciji, ovogodišnji festival održat će se na većini uobičajenih lokacija, u Kinu Studentskog centra i širim prostorima Studentskog centra, u Teatru &TD, Kinu Tuškanac i na Ljetnoj pozornici Tuškanac, te u Muzeju suvremene umjetnosti.


Na festivalu će biti prikazano više od 350 filmova iz svih krajeva svijeta, a manifestacija će ugostiti i podjednak broj uglednih i nagrađivanih animatorica i animatora sa svih meridijana i paralela. Među njima su i oskarovci Joan C. Gratz i Michael Dudok de Wit, kao i za Oscara nominirane Joanna Quinn i Michaela Pávlátova, te legende animiranog filma Olga i Priit Pärn.


Povodom 50. godišnjice postojanja Animafesta posjetitelji će se imati prilike kroz brojne programe i događanja upoznati i s njegovom prošlošću, neodvojivi i izuzetno značajan suputnik koje je i ovogodišnji dobitnik Nagrade za životno djelo Nedeljko Dragić. On je jedan od najznačajnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, ujedno i majstor stripa koji je kreirao legendarnog Tupka, a bio je i autor maskote Univerzijade Zagija. Dragićeva djela uvrštena su u izložbu "Sva lica festivala", koja do 12. lipnja traje u Muzeju suvremene umjetnosti, a u festivalskom programu Majstori animacije bit će prikazani i njegovi antologijski filmovi "Tup-tup", "Idu dani", "Dnevnik" i još neki.


Povodom 50. godišnjice Animafesta organizatori su pripremili još neka zanimljiva događanja i projekte. Tako će 5. lipnja u predvorju Muzeja suvremene umjetnosti biti upriličen svečani program u režiji Krešimira Dolenčića, a taj će program biti izravno prenošen na Trećem programu HTV-a. Također, tijekom trajanja festivala bit će održana i svečana premijera novog dokumentarnog filma „Grad animacije” autorice Tihe K. Gudac, koja 50 godina trajanja Animafesta maštovito i duhovito koristi da bi Zagreb predstavila kao grad animacije iz naslova.


Tu je i izložba "Sva lica festivala", koja donosi izbor iz filmova nagrađenih na Animafestu tijekom desetljeća, kao i portrete autorica i autora tih filmova. Na izložbi se mogu pogledati festivalske špice i plakati, dodijeljene festivalske nagrade, publikacije, crteži te brojna dokumentarna građa i fotografije. Posebna pozornost posvećena je vizualnom identitetu festivala i njegovim autorima, od nedavno preminulog Borivoja Dovnikovića Borde koji je izradio prvi festivalski logotip, preko preko prvog plakata koji je dizajnirao Zlatko Bourek do festivalske maskote Mandleka, znanog čovjeka s polucilindrom kojeg je kreirao Zvonimir Lončarić.


Na svakom Animafestu premijere doživi veliki broj hrvatskih animiranih filmova, pa će tako i ove godine u raznim programima biti prikazana 23 domaća ostvarenja. Sve su ovo razlozi da festival posjete svi ljubitelji animacije, kao i oni koji će to tek postati. Osim što je jedini hrvatski filmski festival koji u nazivu sadrži atribut "svjetski", Animafest je i jedan od četiri najvažnija festivala animiranog filma u svjetskim okvirima.


O ovogodišnjem Animafestu, njegovoj organizaciji i bogatim programima, kao i o svemu onome što obilježava suvremenu hrvatsku i svjetsku animaciju, u emisiji razgovaramo s dugogodišnjim umjetničkim ravnateljem festivala Danielom Šuljićem. Razgovor s gospodinom Šuljićem poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 3. lipnja, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici