Hrvatski radio

Treći program

Stripovi Davora Schunka

10.02.2023.

17:52

Autor: Josip Grozdanić

Naslovnica strip-albuma "Bez brkova"

Naslovnica strip-albuma "Bez brkova"

Foto: Kulturbunt / HRT

Davor Schunk je plodan strip-scenarist i crtač, ali i ilustrator, dizajner, prozaik i pjesnik koji je nedavno predstavio svoj novi strip. Krajem siječnja u zagrebačkoj knjižari Pričozemska, prvoj hrvatskoj knjižari za djecu, održana je promocija stripa „Roki na dijeti” koji je Davor Schunk nacrtao prema priči književnice i nekadašnje novinarke Branke Primorac, a koji je objavljen u nakladi Ibis grafike.

Naslovnica stripa Roki na dijeti autora Branke Primorac i Davora Schunka

Naslovnica stripa Roki na dijeti autora Branke Primorac i Davora Schunka

Foto: Ibis media / HRT

Uz to, gospodin Schunk je tijekom prošle godine objavio nekoliko premijernih izdanja: samostalni autorski strip za odrasle „Bez brkova” u izdanju nakladničke kuće Kulturbunt, križanac stripa za djecu i slikovnice „Smotani Piki i sveznajući Riki” prema scenariju u međuvremenu preminulog Miroslava Cmuka, također u nakladi Ibis grafike, te samostalnu autorsku slikovnicu „Crvenos”, opet u izdanju Kulturbunta. U skladu sa znanim reklamnim sloganom „to nije sve”, jer je Davor Schunk aktivan i kao voditelj radionica stripa za djecu, kao ilustrator i grafički dizajner, kao pisac kratkih proznih i pjesničkih djela te općenito kao kulturni začinjavac i svojevrsni aktivist. Sve navedeno, a ponajviše njegova nova strip-izdanja „Roki na dijeti” i „Bez brkova”, povod je za razgovor s Davorom Šunkom, koji je i vrlo zanimljiv i elokventan sugovornik.


Kako su Davor Schunk i autorica priče prema kojoj je nastao strip "Roki na dijeti" Branka Primorac narativnu formu priče za djecu pretočili u scenarij za strip i naposljetku u sam strip? "Roki na dijeti" nije prvi strip koji je Davor Schunk realizirao prema književnom predlošku, jer je ranije prema pričama iz zbirke "Bum Tomica" književnice Silvije Šesto nastao strip "Album Tomica", pa kako je došlo do suradnje njega i gospođe Šesto? Koliko mu je kao autoru stripova i ilustratoru zahtje4vno prilagođavati se stilovima i poetikama književnica i općenito autora s kojima surađuje? Koliko je pritom važna srodnost poetika, u smislu sklonosti kraćim narativnim formama, dinamičnom pripovijedanju i toga da posjedujete sličan smisao za humor?


Promocija stripa "Roki na dijeti" održana je u zagrebačkoj knjižari Pričozemska, prvoj hrvatskoj knjižari za djecu, pa kakve su bile reakcije djece prisutne na promociji, i kako djeca općenito reagiraju na ostvarenja kakva su „Album Tomica” i ovo? Strip "Bez brkova" s jedne strane funkcionira kao komedija apsurda o životu u malom hrvatskom gradu, koji bi mogao biti i njegova rodna Virovitica, a s druge kao crnohumorna satira na teme potrebe za postojanjem vođe, stvaranja vođe i rađanja fašizma. Što ga je nadahnulo na stvaranje ovog stripa? To su samo neka od pitanja koja smo postavili autoru stripova i gotovo renesansnom umjetniku Davoru Schunku, s kojim ćemo razgovarati i u sljedećem izdanju naše emisije.


Razgovor s Davorom Schunkom o stripovima "Roki na dijeti" i "Bez brkova", kao i o njegovim slikovnicama, ostvarenjima koja on naziva´stripkovnicama´ i ostalim djelima poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" u ponedjeljak 13. veljače na Trećem programu Hrvatskog radija, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Tabla stripa "Bez brkova" Davora Schunka

Tabla stripa "Bez brkova" Davora Schunka

Foto: Kulturbunt / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici