Hrvatski radio

Treći program

12:42 / 18.02.2022.

Autor: Rajka Rusan

Tražimo mjesto za mentalno zdravlje

Ivana Ćosić Pregrad

Ivana Ćosić Pregrad

Foto: Rajka Rusan / HRT

Tražimo mjesto za mentalno zdravlje – naziv je ovogodišnje akcije Zagrebačkog psihološkog društva koja se odvija u Tjednu psihologije od 14. do 22. veljače 2022.Unutar Tjedna psihologije Zagrebačko psihološko društvo organiziralo je akciju pod nazivom Tražimo mjesto za mentalno zdravlje. Ovim povodom smo u emisiji Znanstveni koncentrat, u ponedjeljak 21.1.2022. u 13 00, ugostili kliničku psihologinju Ivanu Ćosić Pregrad.


Ona upozorava da psiholozi i psihijatri neprestance ukazuju na velike potrebe građana za stručnom pomoći.  Vidljivo je da, s obzirom na dugotrajnu pandemiju kao i potres koji nas je zadesio kad su psihički obrambeni mehanizmi za suočavanje sa stresom već bili načeti, i najčvršće ličnosti mogu popustiti pod teretom neizvjesnosti i brige. Dodatnu pozornost je potrebno posvetiti ranjivim skupinama kao što su djeca, bolesne i dugo izolirane osobe, ljudi starije dobi te oni koji su ostali bez posla ili vlastitog doma.


Nažalost, javni sustav psihološke i socijalne skrbi nije dovoljno kapacitiran da zadovolji ove potrebe. Privatni sektor uskače u pomoć, no i u privatnim ordinacijama se na savjetovanje i psihoterapiju čeka po mjesec ili dva. Kapaciteti su popunjeni, a mnogi građani nemaju niti financijska sredstva da pomoć potraže uz plaćanje.


Što učiniti dok se čeka na stručnu pomoć? Koji su osnovni postulati koji vrijede za sve? I hoće li apel koji će Zagreačko psihološko društvo uputiti nadležnim institucijama sa zahtjevom da počnu ozbiljnije shvaćati kakve će psihičke posljedice ostati nakon pandemije - uroditi plodom? 


Neke od odgovora na ova pitanja potražite u emisiji Znanstveni koncentrat, u ponedjeljak 21.2.2022., koja će biti dostupna i poslije emitiranja, u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći rad znanstvenika s visokoobrazovnih i drugih znanstvenih institucija. Predstavljamo domaće, ali i inozemne i međunarodne znanstvene aktivnosti.

Poslušajte u Slušaonici