Hrvatski radio

Treći program

Trideset godina strip-časopisa "Kvadrat"

30.12.2022.

15:09

Autor: Josip Grozdanić

Naslovnica prvog Kvadrata iz 1992. godine

Naslovnica prvog Kvadrata iz 1992. godine

Foto: Kvadrat / HRT

Jedini i najdugovječniji specijalizirani domaći strip-časopis "Kvadrat" krajem 2022. godine obilježio je tri desetljeća kontinuiranog objavljivanja. „Kvadrat” je iznimno značajna publikacija, ne samo u miljeu teorije i publicistike posvećene stripu, nego i u širem kulturnom i kulturološkom kontekstu.

Tijekom proteklih 30 godina na stranicama „Kvadrata” stasali su brojni novi kritičari i teoretičari stripa. U časopisu su svoje radove objavljivale ugledne domaće autorice i autori, a čitatelji i kulturna javnost imali su se prilike upoznati i s prestižnim ostvarenjima najznačajnijih svjetskih majstora stripa. Stranice časopisa bile su i ostale otvorene kritičkim analizama i analitičkim studijama najvažnijih ostvarenja zvučnih autorskih imena, a tijekom svih 30 godina izuzetna je pozornost posvećivana i hrvatskom stripu i njegovoj povijesti.


Na stranicama „Kvadrata” od prvog broja vlada pluralizam izvedbenih senzibiliteta i tehnika, baš kao i žanrova i stilskih usmjerenja, a vrhunske priloge o stripu prate visoki likovni i tiskarski standardi samog časopisa. Alfa i omega časopisa „Kvadrat” od prvog dana je njegov utemeljitelj i urednik Vjekoslav Đaniš, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu. On je „Kvadrat” pokrenuo u za izdavaštvo nezahvalnom vremenu Domovinskog rata, a s velikom energijom i izuzetnim entuzijazmom vodi ga sve do danas. Stoga je upravo Vjekoslav Đaniš idealan sugovornik za razgovor o strip-časopisu „Kvadrat” i njegovoj prošlosti.


Kakvim gospodin Đaniš vidi protekla tri desetljeća postojanja "Kvadrata", u razdoblju koje je i u društvu i u strip-izdavaštvu bilo obilježeno brojnim promjenama? U kakvim je okolnostima časopis nastao i s kakvim se sve izazovima Đaniš susretao tijekom rada na njemu? Kroz suradnju s „Kvadratom” u ovih 30 godina promovirala su se brojna nova kritičarska i teoretičarska imena, a osobita pozornost kontinuirano je posvećena domaćem stripu. Kako naš sugovornik gleda na djelovanje časopisa u tom kontekstu, koji bi se bez lažne skromnosti mogao nazvati prosvjetiteljskim? Kako je časopis dobio ime "Kvadrat", te koliki su njegov značaj i doprinos ne samo u užem stripovskom, nego i u širem kulturnom, pa i kulturološkom kontekstu? To su samo neka pitanja koja smo postavili uredniku "Kvadrata" Vjekoslavu Đanišu.


Razgovor s Vjekoslavom Đanišem o tri desetljeća objavljivanja strip-časopisa "Kvadrat" poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" na Trećem programu Hrvatskog radija u ponedjeljak 9. siječnja, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Novi "slavljenički" broj časopisa Kvadrat

Novi "slavljenički" broj časopisa Kvadrat

Foto: Kvadrat / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici