Hrvatski radio

Treći program

Ususret 18. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDox

30.03.2022.

11:26

Autor: Josip Grozdanić

ZagrebDox

ZagrebDox

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema od 3. do 10. travnja održat će se 18. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, manifestacije kojoj je jedan od ciljeva istraživanje i razumijevanje svijeta koji nas okružuje, dakako kroz medij filma i gledateljska druženja.

Uz Međunarodnu i Regionalnu konkurenciju kao uobičajene udarne programe, i ovogodišnji ZagrebDox svim ljubiteljima pametnih, promišljenih i angažiranih dokumentaraca nudi veliki broj vrlo zanimljivih popratnih programa. Festival će i ove godine ugostiti brojne filmaše iz svih krajeva svijeta, a na njemu će biti prikazan i niz dokumentaraca koji se bave stanjem u Ukrajini i okolnostima koje su dovele do izbijanja rata.


Upravo zbog rata u njezinoj domovini ukrajinska redateljica Irina Cilik, autorica dokumentarca "Zemlja je plava poput naranče" koji je otvorio prošlogodišnji festival te je pobijedio u programu Movies that Matters, neće moći biti članicom ovogodišnjeg žirija tog programa. Ipak, pronađeno je kompromisno rješenje kako i ona može sudjelovati na festivalu.


Stanjem u Ukrajini prije rata i okolnostima koje su dovele do njegova izbijanja bavi se više dokumentaraca koje će moći pogledati posjetiteljice i posjetitelji festivala, od filma "Rovovi" francuskog redatelja ali i ratnog reportera Loupa Bureaua, preko doksa "Kuća od krhotina" danskog autora Simona Lerenga Wilmonta, pobjedničkog naslova nedavno održanog Festivala dokumentarnog filma u Solunu, do naslova "107 majki" scenarista i redatelja Petera Kerekeša, ostvarenja koje je trijumfiralo u programu Horizonti festivala u Veneciji, nagrađen je na festivalima u Cottbusu i Chicagu, a bio je i ovogodišnji poljski kandidat za Oscara.


To je samo jedna od tema o kojima razgovaramo s direktorom i glavnim izbornikom festivala ZagrebDox Nenadom Puhovskim te s producentom festivala Hrvojem Pukšecom. S kojim su se izazovima suočili u organizaciji festivala u ne samo pandemijskim nego i ratnim okolnostima? Koliko su zadovoljni ovogodišnjim festivalskim programom, u kojem će tijekom osam dana biti prikazano 86 filmova u 11 programa? Kojim se temama u svojim novim filmovima bave ugledni autori poput Gorana Devića i Marca Bellocchija, kao i Jaffara Panahija i Apichatponga Weerasethakula, koji su s još petero kolega snimili neobičan omnibus "Godina vječne oluje"? Na koje načine autorice i autori sa svih meridijana i paralela pristupaju temi djece i njihovih sudbina u nizu filmova koji će biti prikazani u različitim programima? To su samo neka od pitanja na koja odgovaraju naši elokventni i raspoloženi sugovornici.


Razgovore o 18. ZagrebDoxu možete poslušati u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 1. travnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija. 


  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici