Hrvatski radio

Treći program

Ususret 31. Danima hrvatskog filma

04.05.2022.

10:16

Autor: Josip Grozdanić

default error photo

Od 10. do 14. svibnja u Zagrebu će se održati 31. Dani hrvatskog filma, najstariji filmski festival utemeljen u samostalnoj Hrvatskoj. Tim povodom u novom izdanju emisije "Filmomanija" govorimo o predstojećoj manifestaciji koja će se u organizaciji Hrvatskog društva filmskih kritičara održati u kinu Tuškanac.

Dani hrvatskog filma prvi su put održani 1992. godine na inicijativu pokojnog filmologa dr. Ive Škrabala, a utemeljeni su s ciljem predstavljanja, promicanja i vrednovanja godišnje domaće filmske produkcije svih vrsta i rodova kratkog i srednjeg metra.


Dani hrvatskog filma pružaju uvid u nacionalnu filmsku baštinu kao i u to koliko današnji hrvatski film prati suvremene trendove. O 31. Danima hrvatskog filma razgovaramo s umjetničkom ravnateljicom festivala i filmskom kritičarkom Dianom Nenadić, te s urednikom na Hrvatskom radiju i filmskim kritičarom Ivanom Žaknićem.


Što posjetiteljice i posjetitelji mogu očekivati na ovogodišnjem festivalu, prvom koje se nakon dva pandemijska izdanja vraća u stari proljetni termin? Koliko su Dani hrvatskog filma danas relevantni i važni, podjednako publici kao i filmskim profesionalcima? Koliko u današnje vrijeme festival ispunjava svrhu pružanja uvida u hrvatsku filmsku baštinu kao i usporedbe te baštine sa suvremenim kretanjima u domaćem filmu i u regionalnom kontekstu? S kakvim se sve problemima Dani suočavaju i s unutarnje odnosno organizacijske strane, i s obzirom na promjene u okruženju vezane uz pojavu novih specijaliziranih filmskih festivala? To su samo neka od pitanja koja smo postavili našim sugovornicima.


Razgovore o 31. Danima hrvatskog filma možete poslušati u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 6. svibnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici