Hrvatski radio

Treći program

Ususret 70. Pulskom filmskom festivalu i 25. Cinehill Motovun Festivalu

13.07.2023.

11:55

Autor: Josip Grozdanić

Pula Film Festival

Pula Film Festival

Foto: promo / promo

Premijerno izdanje "Filmomanije" ovog petka posvećeno je dvama filmskim festivalima koji uskoro počinju. U subotu 15. srpnja u Vespazijanovoj areni u Puli svečano će se otvoriti 70. Pulski filmski festival, najstarija i najznačajnija domaća filmska manifestacija. Nekoliko dana nakon završetka pulske filmske fešte u Motovunu počinje 25. filmski festival koji se donedavno zvao Motovun Film Festival, a ove godine Cinehill Motovun Festival. Naši sugovornici su novi umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek i direktor Cinehill Motovun Festivala Igor Mirković.


Tijekom proteklih sedam desetljeća, još od svojevrsnog ´nultog´ izdanja 1953. godine, kada je u Areni održana Revija stranih filmova, pa sve do lani, kada je Veliku Zlatnu arenu za najbolji film osvojila drama „Zbornica” Sonje Tarokić, Pulski je festival doživio brojne uspone i padove. Nekadašnji festival ´filmova za narod´ kojeg su posjećivale i inozemne filmske zvijezde poput Elizabeth Taylor, Sophie Loren, Richarda Burtona i Johna Malkovicha danas možda ne posjeduje glamur i sjaj iz nekih minulih vremena. No festival je i dalje manifestacija na kojoj se najbolje i najcjelovitije vrednuje domaće filmsko stvaralaštvo, koja svake godine predstavlja nove autorice i autore te čije Zlatne arene svakom filmu, autorici i autoru koji ih osvoje trajno jamče ugled i prepoznatljivost, ne samo u svijetu filma i kulture. Kad se podvuče crta, dojmovi o festivalu su u cjelini izuzetno pozitivni, o čemu svjedoči i razgovor s našim prvim sugovornikom Danijelom Pekom, donedavnim filmskim i televizijskim producentom, a od proljeća ove godine novim umjetničkim ravnateljem festivala.


Što je gospodina Peka nagnalo da se tijekom jeseni prošle godine prijavi na natječaj za umjetničkog ravnatelja Pula Film Festivala, te kojim se idejama i ambicijama pritom vodio? On se prethodno dulje od desetljeća bavio filmskom i televizijskom produkcijom, i to s dosta uspjeha. Među ostalim je producirao i filmove "Vis-à-Vis" i "Goran" Nevija Marasovića, "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, "F20" Arsena Antona Ostojića i "Baci se na pod" Nine Violić, a najpoznatija njegova produkcija svakako je "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, koja je nagrađena u programu "15 dana autora" festivala u Cannesu, a osvojila je i više nagrada u Puli prije dvije godine, uključujući i Zlatnu arenu za sporednu žensku ulogu Danice Čurčić. Kakve je on dojmove o festivalu stekao sudjelujući na njemu kao producent, i je li mu iskustvo stečeno u poslu filmskog i televizijskog producenta koristilo u dosadašnjem angažmanu kao umjetničkog ravnatelja Pule? Ovogodišnji festival obogaćen je nizom novina, i na organizacijskoj i na programskoj razini, pa smo s njim popričali i o tim novinama, i u svjetlu aktualne 70. godišnjice festivala i tradicije koja neizbježno obvezuje.  

Danijel Pek

Danijel Pek

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Nekoliko dana nakon završetka Pulskog filmskog festivala, u Motovunu počinje 25. filmski festival koji se donedavno zvao Motovun Film Festival, a ove godine Cinehill Motovun Festival. Umjesto dosadašnje jedne lokacije na ´brdu filmova´ u Motovunu, ovogodišnji festival održat će se na dvije lokacije, a druga je skijalište Petehovac iznad Delnica u Gorskom kotaru. Naš drugi sugovornik je direktor Cinehill Motovun Festivala Igor Mirković, s kojim ćemo porazgovarati ne samo o razlozima organizacije festivala na dvije lokacije, nego i o njegovoj povijesti dugoj četvrt stoljeća te o bogatom i vrlo zanimljivom filmskom programu koji posjetitelje očekuje i ove godine.


Kako je i zbog čega došlo do promjene lokacije na kojoj će se održati drugi dio festivala, i je li ta promjena nečim bila uvjetovana? Zbog čega je skijalište Petehovac iznad Delnica izabrano kao novo mjesto održavanja festivala, i koliko je pri tome pomogao redatelj Nevio Marasović, koji je i autor novog imena festivala? Ostaje li koncepcija festivala ista kao i do sada, ili će se možda u njoj nešto promijeniti? S obzirom na njegovo dosadašnje i aktualno iskustvo  stečeno u organizaciji festivala, je li moguće da djelomična promjena mjesta njegova održavanja ove godine donese neke kvalitativne promjene na bolje, u smislu nekih novih programa i sadržaja, možda novih načina prezentacije filmova? Festivalsku publiku i ove godine očekuje niz atraktivnih filmova, od novog ostvarenja kultnog finskog autora Akija Kaurismäkija, humorne romantične drame "Palo lišće" koja je na ovogodišnjem festivalu u Cannesu ovjenčana Nagradom kritike, a koja će otvoriti festival, preko drame "Psi" marokanskog redatelja Kamala Lazraqa, koja je također nagrađena u Cannesu, i to Nagradom žirija u programu Izvjestan pogled, do nastavka kultnog filma "Munje" iz 2001. godine, koji je pod naslovom "Munje: Opet!" ponovo režirao Radivoje Andrić. Gospodina Mirkovića smo zamolili da nam malo detaljnije približi te filmove.


To su samo neka od pitanja koja smo postavili našim sugovornicima, čelnim osobama 70. Pulskog filmskog festivala i 25. Motovun Film Festivala. Razgovore s njima poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija u petak 14. srpnja, te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Foto: - / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Tri mezzosoprana

Marijana Radev, Nada Puttar Gold, Biserka Cvejić

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici