Hrvatski radio

Treći program

Ususret filmskim festivalima u Puli i Motovunu

22.06.2022.

16:27

Autor: Josip Grozdanić

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Kao i svakog ljeta, i ovog nas srpnja očekuju prestižni filmski festivali u Puli i Motovunu. Dok će se Pulski filmski festival po 69. put održati od 16. do 24. srpnja, 25. izdanje Motovun Film Festivala uslijedit će neposredno potom, od 26. do 30. srpnja. 

O 69. izdanju Pulskog filmskog festivala u posljednjoj emisiji iz serijala "Filmomanija" u ovoj sezoni razgovaramo s njegovim umjetničkim ravnateljem Pavom Marinkovićem, koji je na tu funkciju izabran u proljeće prošle godine. O predstojećem Motovun Film Festivalu, koji će se na "brdu filmova" održati 25. put, razgovaramo s koordinatoricom festivalskog programa te selektoricom glavnog dugometražnog programa i programa Motovunski kratki Injom Korać.


Kakvi nas noviteti očekuju na 69. Puli? Koji će film na projekciji pod zvijezdama u Vespazijanovoj areni svečano otvoriti još jedno izdanje najznačajnijeg domaćeg filmskog festivala? Koliko će filmova konkurirati za Zlatne arene i ostale nagrade u ovogodišnjem Hrvatskom programu, i koliko je među njima debitantskih dugometražnih ostvarenja mladih autorica i autora, novih kreativnih snaga domaće kinematografije? Koje atrakcije za posjetitelje donosi Međunarodni program, u kojem će biti prikazano i nekoliko filmova nagrađenih na najvećim europskim filmskim festivalima, a koje program Best of Europe, u kojem će biti prikazani nagrađivani filmovi uglednih europskih autora? To su samo neka od pitanja na koja će nam odgovoriti umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Pavo Marinkovič.


A nakon završetka Pule filmofili se mogu preseliti na "brdo filmova" u Motovun, gdje ih također očekuje niz filmskih atrakcija i poslastica. Koliko su na organizaciju festivala utjecale još donedavno izražene pandemijske okolnosti, a koliko širi europski kontekst obilježen ratom u Ukrajini? Tko je ovogodišnji dobitnik prestižne festivalske nagrade Maverick, koja se dodjeljuje za kinematografsku hrabrost i širenje granica filmskog izričaja? Ovogodišnja zemlja partner festivala je Švedska, pa kakvi su posebni programi pripremljeni u suradnji sa Švedskim veleposlanstvom u Hrvatskoj i Švedskim filmskim institutom? To su također tek neka od pitanja koja ćemo postaviti Inji Korać, koordinatorici festivalskog programa te selektorici glavnog dugometražnog programa i programa Motovunski kratki.


Razgovore o skorim filmskim festivalima u Puli i Motovunu poslušajte u emisiji "Filmomanija" trećeg programa u petak 24. lipnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatske radiotelevizije.

Otvorenje Motovun film festivala

Otvorenje Motovun film festivala

Foto: Motovun film festival / promo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

7 dana

Europski mozaik

Rock opera "Isus Krist Superstar" kazališta Komedija na Festivalu Dokořán u Brnu

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici