Hrvatski radio

Treći program

Uz izložbu "Umjetnik u gladovanju" i novi grafički roman "Kao pas" Danijela Žeželja

09.06.2023.

13:03

Autor: Josip Grozdanić

Plakat izložbe "Umjetnik u gladovanju" Danijela Žeželja

Plakat izložbe "Umjetnik u gladovanju" Danijela Žeželja

Foto: Galerija Forum / Subversive Film Festival / HRT

U zagrebačkoj Galeriji Forum od 5. svibnja do 5. lipnja održana je izložba "Umjetnik u gladovanju" Danijela Žeželja. Izložba je organizirana u suradnji sa 16. Subversive Film Festivalom, a na njoj je ugledni autor stripova odnosno grafičkih novela, slikar, ilustrator, dizajner i grafičar izložio svoje recentne radove. Ti su radovi ujedno i kadrovi ili table njegova novog grafičkog roman "Kao pas", koji će do kraja lipnja biti objavljen u izdanju nakladničke kuće Fraktura. U tom djelu, baš kao i na izložbi, Žeželj je ponudio intrigantne interpretacije motiva iz niza djela Franza Kafke.

Kadar iz stripa Kao pas Danijela Žeželja

Kadar iz stripa Kao pas Danijela Žeželja

Foto: Danijel Žeželj / Fraktura

Ne samo iz pripovijesti "Umjetnik u gladovanju", prema kojoj je izložba i naslovljena, nego i primjerice iz pjesme u prozi "Želja da budeš Indijanac", iz pripovijetke "Careva poruka" te iz zacijelo najpoznatijeg Kafkina ostvarenja, romana "Proces". Grafički roman "Kao pas" naslovljen je posljednjim riječima upravo romana "Proces", a to ga čini dodatno zanimljivim. Karijera Danijela Žeželja traje dulje od tri i pol desetljeća, a tijekom tog razdoblja je objavio više od 20 grafičkih novela, među kojima su i kultna djela "Ritam srca", "Sophia", "Rex", "Bolivijska crna" i "Kralj nekropolisa". Stripove i ilustracije Žeželj je objavljivao i kod prestižnih inozemnih izdavača, među kojima su i talijanski Grifo Edizioni i Hazard Edizioni, francuski Dargaud te američke kuće DC Comics/Vertigo, Marvel Comics, Image Comics i Dark Horse.


Kao dizajner i ilustrator Žeželj je među ostalim obogatio stranice tjednog časopisa za književnost The New York Times Book Review i mjesečnika Harper´s Magazine. Danijel Žeželj je jedan od ponajboljih strip-crtača, ujedno i multimedijalni umjetnik koji izlaže u muzejima i galerijama diljem svijeta, od Padove i Torina preko Atene i Pariza do Bostona i San Francisca. Aktivno djeluje i kao autor animiranih filmova, a 2010. godine je za strip „Luna Park” izdavača DC/Vertigo nominiran za jednu od najznačajnijih stripovskih nagrada Will Eisner. O nedavnoj izložbi njegovih radova i novom grafičkom romanu "Kao pas" razgovaramo s Danijelom Žeželjem te s povjesničarom umjetnosti Franom Dulibićem, redovitim profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.Tabla s izložbe Umjetnik u gladovanju i iz grafičkog romana Kao pas Danijela Žeželja

Tabla s izložbe Umjetnik u gladovanju i iz grafičkog romana Kao pas Danijela Žeželja

Foto: Danijel Žeželj / Fraktura

Što ga je osobito nadahnulo u djelima Franza Kafke i osobito u njegovoj pripovijesti "Umjetnik u gladovanju"? Koliko motivi kojima se Kafka bavi u svojim djelima kao i ozračje koje vlada u njegovoj prozi odgovara njegovu umjetničkom senzibilitetu i likovnom izričaju? Što mu je toliko privlačno u njemačkom filmskom ekspresionizmu, ponajviše u njegovoj specifičnoj urbanoj arhitekturi koja je istovremeno i klasična i futuristička? Intrigantni su motivi kojima se Kafka bavi u pripovijesti "Umjetnik u gladovanju". S jedne strane je dugotrajna i iscrpljujuća glad, i artist koji je dosljedan i želi biti dostojanstven u svom gladovanju, a s druge strane pantera koja pred kraj biva smještena u kavez u kojem je umjetnik boravio. Koliko su autoru intrigantni ti višestruki kontrasti, čovjeka i zvijeri, gladovanja i jedenja, zatočenosti i slobode?


Koliko su Žeželjeve prerade ili interpretacije Kafkinih motiva intrigantne povjesničaru umjetnosti Frani Dulibiću? S kolikim uspjehom Žeželj u medij stripa pretače poetske slike iz Kafkina djela? Koliko autorski habitus Danijela Žeželja općenito odgovara Kafkinoj poetici, odnosno koliko je s njom u suglasju? Neizbježan motiv u Žeželjevim radovima je egzistencijalna tjeskoba likova. Ljudi su kod njega uvijek osamljeni, bez obzira sjede li sami u nekoj trošnoj prostoriji, ili su formalno okruženi masom ljudi. U kojoj mjeri ta egzistencijalna nelagoda odgovara Kafkinoj poetici? Prepoznatljiva obilježja Žeželjevih grafičkih romana i ilustracija su meditativnost, metaforičnost, simbolizam i alegoričnost. Može li se reći da on i u tom smislu u Franzu Kafki pronalazi pronalazi odličnog "sugovornika" ili "suputnika"


To su samo neka pitanja koja ćemo postaviti našim sugovornicima Danijelu Žeželju i Frani Dulibiću. Razgovore o izložbi "Umjetnik u gladovanju" Danijela Žeželja i njegovom novom grafičkom romanu "Kao pas" poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" Trećeg programa Hrvatskog radija u ponedjeljak 12. lipnja, te naknadno u Slušaonici Hrvatskog radija.

Danijel Žeželj

Danijel Žeželj

Foto: HRT / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

14 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici