Najave: Bibliovizor

Subota, 24.10.2020 16:03

Ordine, Felski, Atar

Nuccio Ordine autor je filozofskog eseja pod naslovom „Korisnost beskorisnog“ koji zagovara opstanak humanističkih disciplina, umjetnosti i kritičkog mišljenja. Knjigu je preveo Tony Šercer. U knjizi „Granice kritike“ Rita Felski nastoji prevrednovati okoštale kritičarske pristupe i ponuditi nove načine čitanja književnog teksta. Knjigu je prevela Anera Ryznar. Knjige Nuccia Ordinea i Rite Felski prikazat će Nebojša Lujanović. Neven Vulić piše o alegorijskoj poemi „Jezik ptica“ perzijskog pjesnika i islamskog mistika iz 12. stoljeća Faridudina Atara, u prijevodu Sandre Hržić (uz suradnju Darka Rundeka).

Subota, 31.10.2020 16:03

Zbirke priča Nevena Ušumovića i Andyja Jelčića

Književni kritičar Igor Gajin za današnju emisiju piše o dvije zbirke priča koje se prema njegovom mišljenju izdvajaju iz naše najnovije prozne produkcije kvalitetom i originalnim pristupima. „Zlatna opeklina“ naslov je knjige priča Nevena Ušumovića, pisca, prevoditelja i knjižničara. Knjiga je tematski vezana uz Istru i dekonstruira mit o turizmu kao nekakvoj spasonosnoj grani. „Vrijeme hladnijih snova“ pisca i prevoditelja Andyja Jelčića donosi tematski raznovrsne priče, no recenzent Gajin smatra da je otkrio određenu egzistencijalnu instruktivnost koja ih povezuje.

Subota, 07.11.2020 16:03

Davis, Menasse

Lydia Davis je književnica i književna prevoditeljica s francuskog jezika – prevela je na engleski, između ostalih, djela Marcela Prousta, Gustavea Flauberta i Michela Foucaulta. Poznata je kao jedna od najvažnijih američkih autorica kratkih priča, no piše i eseje, a napisala je i roman „Kraj priče“, koji je objavljen u prijevodu Maje Šoljan. O romanu piše Dario Grgić. Robert Menasse je austrijski pisac, prevoditelj i esejist, a njegov roman „Glavni grad“ izašao je u prijevodu Latice Bilopavlović Vuković. Kritika to djelo naziva prvim velikim romanom o Europskoj uniji. Radnja romana smještena je u Bruxelles, a uz ozbiljna pitanja o budućnosti nacionalnih država Menasse nudi i satiričan pogled na europske teme. Roman će prikazati Milka Car.

Subota, 14.11.2020 16:03

Savičević Ivančević, Rogar

„Divlje i tvoje“ naslov je pjesničke knjige Olje Savičević-Ivančević, autorice romana, priča i poezije. U tri prethodne pjesničke zbirke nizala je lirske prozne fragmente, dok je nova zbirka dosljedno ispisana stihovima. Kritičar Damir Radić smatra da se radi o pjesmama izravnog i jasnog govora s puno ritma te o vrlo dojmljivom djelu. „Grad, pepeo“ Ivane Rogar roman je antiratnog karaktera, a govori o jednoj disfunkcionalnoj obitelji u vremenu nakon proživljene neimenovane kalvarije. Igor Gajin tumačit će ovo djelo u kontekstu aktualne pandemije.

Subota, 21.11.2020 16:03

Cvijetić, Stolica

Nakon uspjeha debitantskog romana „Schindlerov lift“ iz 2018. pjesnik Darko Cvijetić ubrzo je objavio novi kratki roman „Što na podu spavaš“, iznova tematizirajući prošli rat. Roman će za emisiju prikazati Damir Radić. “Blizina svega“ naslov je prve prozne knjige Ante Zlatka Stolice, koji se dosad afirmirao kao autor kratkih dokumentarnih i igranih filmova i kao koscenarist zapaženog dugometražnog igranog filma „Kratki izlet“. O kratkim proznim zapisima Ante Zlatka Stolice piše Igor Gajin.


Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Ordine, Felski, Atar

Subota, 24.10.2020. 16:03 - 16:34

Nuccio Ordine autor je filozofskog eseja pod naslovom „Korisnost beskorisnog“ koji zagovara opstanak humanističkih disciplina, umjetnosti i kritičkog mišljenja. Knjigu je preveo Tony Šercer. U knjizi „Granice kritike“ Rita Felski ...

Zbirke priča Nevena Ušumovića i Andyja Jelčića
Subota, 31.10.2020. 16:03 - 16:34

Davis, Menasse
Subota, 07.11.2020. 16:03 - 16:35

Sve najave
Poslušajte

Malić, Goljački
Subota, 17.10.2020 16:03

Foucault u kinu
Subota, 10.10.2020 16:03

Haler, Tomaš
Subota, 03.10.2020 16:03

Lucia Berlin, Peter Sloterdijk
Subota, 26.09.2020 16:03