Najave: Dokumentarna radio drama

Utorak, 26.10.2021 14:00

Nikica Klobučar: "Leon i Kata"

Dokumentarna radio drama "Leon i Kata" prikazuje odnos između Leona (25) i Katice (44). Leon se stjecajem životnih neprilika našao na ulici te živi zahvaljujući socijalnoj pomoći i skupljajući boce po smeću. Katica ima dvoje djece iz prošlog braka te živi u teškim materijalnim neprilikama. Priča prati Leona i Katicu u trenucima kada govore o svojoj vezi kao i o razlozima njihovog razlaza. Leonova najveća želja je da pronađe stan i stalan smještaj kako više ne bi bio prisiljen spavati po napuštenim barakama. Također, Leon nastoji dokazati da može živjeti kao "normalan čovjek" kako bi ponovno stekao naklonost Katice i njezine djece sa kojima želi ponovno živjeti. Na 60. međunarodnom festivalu "PRIX ITALIA", jednom od dva najveća radijska festivala u svijetu koji je od 14. do 20. rujna 2008. održan u Cagliariu emisija Dramskog programa Hrvatskog radija osvojila je prvu nagradu: - u kategoriji dokumentarne radio-drame "LEON I KATA" autora NIKICE KLOBUČARA, te urednika LJUBE PAUZINA.

Utorak, 02.11.2021 14:00

Ivo Lučić: "Za ovcam" - PREMIJERA

Transhumantno stočarstvo, iza kojeg stoje povijesno najdugotrajniji društveni i ekonomski odnosi na Mediteranu, utjelovilo je također i temeljnu baštinu zajednica koje su naseljavale ta područja sabiranu od sredine neolotika. Sezonsko premještanje stada sa zimskih pašnjake uz more na planinske pašnjake u unutrašnjosti ljeti, utrlo je i prvu organizaciju prostora u Mediteranu, koju je slijedila antika i sve ostale društvene formacije do modernog doba. Sezonsko polunomadsko stočarstvo počelo je opadati krajem 19. stoljeća na istarskom i kraškom dijelu Dinarskog krša, odnosno do sredine 20. stoljeća u ostalim dijelovima, i danas su od njega ostale samo malobrojne sasvim skraćene varijante modificirane suvremenim tehničkim pomagalima. Emisija "Za ovcam" bilježi iskustva nekih od posljednjih mohikanaca transhumantnog stočarstva kao i sjećanja još živih pastira koji su ga nekada prakticirali kao osnovnu obiteljsku djelatnost. Ono je danas u svijetu predmet svestranih proučavanja baštine, traženja modusa održanja ruralnih krajeva, kao i zaliha impozantnog tradicijskog okolišnog znanja vrijedna oživljavanja u okolnostima ekološke krize. Autor: Ivo Lučić, ton majstor Srđan Nogić, skladatelj Maro Market, urednik Nikica Klobučar.

Utorak, 09.11.2021 14:00

PRIJE SAM PROPLIVAO NEGO PROHODAO

Utorak, 23.11.2021 14:00

PRVO SAM ČOVJEK, A TEK ONDA SAM ROM


Dokumentarna radio drama
Dokumentarna radio drama

HRT – HR 3 — Dramski program

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Najave

Nikica Klobučar: "Leon i Kata"

Utorak, 26.10.2021. 14:00 - 14:40

Dokumentarna radio drama "Leon i Kata" prikazuje odnos između Leona (25) i Katice (44). Leon se stjecajem životnih neprilika našao na ulici te živi zahvaljujući socijalnoj pomoći i skupljajući boce ...

Ivo Lučić: "Za ovcam" - PREMIJERA
Utorak, 02.11.2021. 14:00 - 14:55

PRIJE SAM PROPLIVAO NEGO PROHODAO
Utorak, 09.11.2021. 14:00 - 14:44

Sve najave