Najave: Euroclassic Notturno

Subota, 17.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

Na početku programa poslušajte uvertiru Gounodovoj operi Mireille i Koncertni stavak za violu i klavir Georgea Enescua. U dva sata na rasporedu je snimka koncerta koji je Njemačka komorna filharmonija iz Bremena održala u Neumünsteru 26. kolovoza prošle godine - izvedbama djela Beethovena i Brucha ravnao je Paavo Järvi. Iz trećega dijela izdvajamo Brahmsov Kvintet za klarinet i gudače u h-molu te Četiri posljednje pjesme Richarda Straussa.

Nedjelja, 18.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Drugu simfoniju Bohuslava Martinůa i Dvořákovu Serenadu za puhače u d-molu. Koncertni termin u dva sata rezerviran je za koncert Simfonijskog orkestra Švedskoga radija, održan u Stockholmu 20. ožujka prošle godine - izvedbama djela Stenhammara i Beethovena ravnala je Malin Broman. Iz trećega dijela izdvajamo Gitarski trio Frane Paraća i Schumannove Abegg varijacije.

Ponedjeljak, 19.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio emisije uokviren je baroknim djelima - Njemačkim plesovima Johanna Christopha Pezela i Stavcima za lutnju u d-molu Ennemonda Gaultiera. U dva sata poslušajte snimku recitala koji je pijanistica Imogen Cooper održala u Villabertranu 26. kolovoza prošle godine - na rasporedu su skladbe Schuberta, Beethovena i Janáčeka. Iz trećega dijela izdvajamo Suitu "Pepeljuga" Selima Palmgrena i Klavirski kvintet u h-molu Dore Pejačević.

Utorak, 20.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu programa poslušajte, među ostalim, Bachov motet Ne boj se, uz tebe sam i Vječnu pjesmu Ernesta Chaussona. Drugi je dio posvećen recitalu Chopinove glazbe, koji je pijanistica Sinziana Mircea održala u Bukureštu 14. studenog 2019. Iz trećega dijela izdvajamo Suitu "Kalevala" Uuna Klamija i Simfonijsku rapsodiju za klavir i gudače Joaquina Turine.

Srijeda, 21.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo dvije barokne sonate - Sonatu za dvije flaute Albertusa Gronemana i Sonatu za dvije violine i dvije viole Pietra Andree Zianija. Glavninu će drugoga dijela emisije zauzeti Haydnovo Stvaranje svijeta, snimljeno 6. prosinca prošle godine u Kopenhagenu - vokalnim solistima, dvama zborovima i Danskim komornim orkestrom ravnao je Ádám Fischer. U trećemu dijelu poslušajte, među ostalim, Dvořákovu Petu simfoniju i Danse macabre Camillea Saint-Saënsa.

Četvrtak, 22.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije možete čuti, među ostalim, dva stavka iz Mise svetoga Sebastijana Heitora Villa-Lobosa i Elgarove Enigma varijacije. Drugi je dio posvećen koncertu koji su Zbor Francuskoga radija i Francuski nacionalni orkestar održali u Saint-Denisu 27. lipnja 2019. - Mirga Gražinytė-Tyla ravnala je izvedbom Purcellove Pogrebne glazbe za kraljicu Mariju i oratorija Dijete našega doba Michaela Tippetta. Iz trećega dijela izdvajamo Chopinovu Drugu sonatu u b-molu i Andante amoroso Ive Paraća.

Petak, 23.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo vokalna djela - Deset uspavanki Jána Cikkera i ulomke iz Talijanske pjesmarice Huga Wolfa. U dva sata poslušajte kako je Tjumenjska filharmonija muzicirala u matičnome sibirskom gradu 21. travnja 2019. - izvedbama djela Beethovena i Čajkovskog ravnao je Jevgenij Šestakov. U trećemu dijelu možete čuti, među ostalim, i Začarano jezero Anatolija Ljadova te Tri fantazijska stavka Hilde Sehestad.

Subota, 24.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

Program otvaraju uvertira operi Lov kralja Karla Fredrika Paciusa i Haydnova Klavirska sonata u g-molu. Drugi je dio posvećen recitalu koji je pijanist Piotr Alexewicz održao na Chopinovu festivalu u Duszniki-Zdróju 8. kolovoza prošle godine - predstavio se djelima Schuberta, Chopina, Liszta i Prokofjeva. Iz trećega dijela izdvajamo Te Deum Krzysztofa Pendereckog i te Schönbergovu obradu Bachova koralnog preludija Uresi se, draga dušo.

Nedjelja, 25.04.2021 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dva skandinavska djela - predigru operi Maskarada Carla Nielsena i Griegov Prvi gudački kvartet u g-molu. U dva sata poslušajte kako je RAI-jev nacionalni simfonijski orkestar glazbovao u Torinu 3. prosinca prošle godine - pod vodstvom violinista i dirigenta Fabija Biondija izvedene su skladbe Mozarta, Nardinija i Beethovena. U trećemu dijelu možete, među ostalim, čuti i dva francuska djela - kantatu Apolon i Doris Louis-Nicolasa Clerambaulta te Simfoniju u G-duru Josepha Bolognea de Saint-Georgesa.


Euroclassic Notturno
Euroclassic Notturno

HRT – HR 3 — Glazba

Noćni glazbeni program "Euroclassic Notturno" zajednički je projekt niza zemalja članica Europske radiodifuzijske unije. Glazbu odabire BBC iz arhiva zvučnih zapisa javnih radija uključenih u projekt.

Najave

Euroclassic Notturno

Subota, 17.04.2021. 00:00 - 06:00

Na početku programa poslušajte uvertiru Gounodovoj operi Mireille i Koncertni stavak za violu i klavir Georgea Enescua. U dva sata na rasporedu je snimka koncerta koji je Njemačka komorna filharmonija ...

Euroclassic Notturno
Nedjelja, 18.04.2021. 00:00 - 06:00

Euroclassic Notturno
Ponedjeljak, 19.04.2021. 00:00 - 06:00

Sve najave