Najave: Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 18.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo Treću simfoniju prema Ovidijevim Preobrazbama Carla Dittersa von Dittersdorfa i Verdijev Gudački kvartet u e-molu. U dva sata poslušajte snimku koncerta što ga je Trio Van Beethoven održao u Bukureštu 23. listopada prošle godine - na programu su klavirska trija Haydna, Beethovena i Brahmsa, ali i suvremene austrijske skladateljice Johanne Doderer. U trećemu dijelu možete čuti i Elegiju Josefa Suka te Uzaludnu serenadu Carla Nielsena.

Utorak, 19.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dva trija - za obou, fagot i continuo Giovannija Benedetta Plattija te za violinu, violončelo i harfu Jacquesa Iberta. U dva sata poslušajte snimku koncerta što su ga Zbor i Simfonijski orkestar Švedskoga radija održali u Stockholmu 19. svibnja ove godine - Herbert Blomstedt ravnao je izvedbama Bachove kantate Kličite Gospodinu u svim zemljama i Mendelssohnove Druge simfonije. U trećemu dijelu možete čuti i Beethovenov Četvrti klavirski koncert te Missu Alleluja Heinricha Ignaza Franza von Bibera.

Srijeda, 20.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije možete čuti Barberov Adagio za gudače i Mozartov Koncert za klarinet i orkestar u A-duru. U drugome dijelu poslušajte snimku recitala što ga je violončelistica Estelle Revaz održala u Gstaadu 29. srpnja 2017. - na programu su ulomci iz Bachovih suita za violončelo, kao i niz kraćih djela autora prošloga stoljeća. Iz trećega dijela izdvajamo Schubertov Drugi gudački kvartet u C-duru te Gluckovu Predigru operi Alkestida.

Četvrtak, 21.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dva skandinavska djela - Malu suitu za gudače Carla Nielsena te pjesmu Zbogom Bernharda Henrika Crusella. Drugi je dio posvećen koncertu što su ga violinistica Isbelle Faust, Zbor i Simfonijski orkestar Švedskoga radija te dirigent Daniel Harding održali u Stockholmu 25. siječnja ove godine - na programu su Violinski koncert i Mir na zemlji Arnolda Schönberga te Mendelssohnova Prva Valpurgina noć. Treći dio uokviruju Schubertov Klavirski kvintet "Pastrva" i Ravelova Barka na oceanu.

Petak, 22.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela programa izdvajamo dva engleska djela - Zborske plesove iz Brittenove opere Gloriana te Purcellovu Odu za rođendan kraljice Marije. U drugome dijelu poslušajte kako je Gudački kvartet Casals glazbovao u Barceloni 29. svibnja prošle godine - na programu su tri Beethovenova kvarteta te jedan koji je napisao suvremeni talijanski skladatelj Aureliano Cattaneo. U trećemu dijelu možete čuti i Muku po Mateju Heinricha Schütza te Pantomimu za puhače i udaraljke Pierrea Mercurea.

Subota, 23.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio emisije uokviren je Glinkinom predigrom operi Ruslan i Ljudmila te Trećim gudačkim kvartetom u F-duru Wilhelma Stenhammara. Drugi je dio posvećen koncertu što ga je ansambl za ranu glazbu La Guirlande održao u Baselu 13. prosinca prošle godine - program je posvećen španjolskim i talijanskim putujućim glazbenicima osamnaestoga stoljeća. Iz trećega dijela izdvajamo Brittenove Varijacije na temu Franka Bridgea te ulomke iz opere Midin sud Andréa Grétryja.

Nedjelja, 24.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo uvertiru Mendelssohnovu oratoriju Pavao i ulomke iz operete Gatara Victora Herberta. U dva sata poslušajte snimku koncerta što ga je Orkestar Minnesote održao u Londonu 6. kolovoza prošle godine - Osmo Vänskä ravnao je izvedbama djela američkih skladatelja - Bernsteina, Gershwina i Ivesa. U trećemu dijelu možete čuti još nekoliko američkih djela - među ostalim Drugi gudački kvartet Virgila Thomsona i Violinski koncert Samuela Barbera.

Ponedjeljak, 25.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo Schubertov Pjev duhova nad vodama i Svečanu glazbu Mihálya Mosonyija. Drugi dio rezerviran je za studijske snimke Simfonijskoga orkestra Slovačkoga radija - slušat ćemo skladbe Petera Kolmana, Albana Berga, Jozefa Sixte i Vladimíra Godára. U trećemu dijelu poslušajte i Händelovu kantatu Ljubavni delirij te Haydnovu Tridesetdevetu simfoniju u g-molu.

Utorak, 26.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Emisiju otvaraju dva poljska djela - Trijumfalna poloneza Juliusza Zarębskog i Chopinova Prva balada u g-molu. U dva sata poslušajte snimku koncerta održanog u Barceloni 13. ožujka ove godine - violinist Daniel Sepec, violistica Tabea Zimmermann i violončelist Jean-Guihen Queyras sivrali su djela Beethovena, Veressa i Mozarta. Iz trećega dijela izdvajamo Godišnja doba Aleksandra Glazunova i Concerto da primavera Brune Bjelinskog.

Srijeda, 27.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu emisije poslušajte, među ostalim, Karneval norveških umjetnika Johana Svendsena i Schumannovih Pet pjesama kraljice Marije Stuart. Drugi je dio posvećen koncertu što ga je Komorni orkestar Lausanne održao u matičnome gradu 22. siječnja ove godine - pod vodstvom Bertranda de Billyja izvedena su djela Beethovena, Fauréa i Schuberta. Iz trećega dijela izdvajamo Janáčekovu Glagoljsku misu te baletnu glazbu iz Gluckove opere Paris i Helena.

Četvrtak, 28.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu programa poslušajte, među ostalim, Mozartov Kvartet za obou i gudače u F-duru te Suitu iz opere "Plateja" Jean-Philippea Rameaua. Drugi dio rezerviran je za snimku koncerta što ga je Škotski komorni orkestar održao u Londonu 15. kolovoza 2017. - pod vodstvom Robina Ticciatija izvedena su djela Brahmsa, Berga, Larchera i Schumanna. Iz trećega dijela izdvajamo dva češka djela - Varijacije na slovačku temu Bohuslava Martinůa te Koncert za rog, timpane i gudače u D-duru Frantíšeka Xavera Pokornýja.

Petak, 29.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu programa možete, među ostalim, čuti Pet Rückertovih pjesama Gustava Mahlera i Ravelov balet Moja majka guska. U drugome dijelu donosimo snimke Brahmsovih i Dvořákovih komornih djela u interpretacijama Gudačkoga kvarteta Armida. Iz trećega dijela izdvajamo Šest impromptusa Jeana Sibeliusa te Prvu suitu za violončelo solo Ernesta Blocha.

Subota, 30.11.2019 00:00

Euroclassic Notturno

Program otvaraju uvertira Mozartovoj Čarobnoj fruli te Beethovenove Varijacije na temu iz Mozartove Čarobne frule. U dva sata poslušajte snimku koncerta održanog na Festivalu u Davosu 4. kolovoza prošle godine - u šaroliko oblikovanom programu našla su se solistička i komorna djela Cagea, Brahmsa, Tabakove, Messiaena i Debussyja. Iz trećega dijela izdvajamo Missu salisburgensis Heinricha Ignaza Franza von Bibera i predigru Berliozovim Trojancima u Kartagi.


Euroclassic Notturno
Euroclassic Notturno

HRT – HR 3 — Glazba

Noćni glazbeni program "Euroclassic Notturno" zajednički je projekt niza zemalja članica Europske radiodifuzijske unije. Glazbu odabire BBC iz arhiva zvučnih zapisa javnih radija uključenih u projekt.

Najave

Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 18.11.2019. 00:00 - 06:00

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo Treću simfoniju prema Ovidijevim Preobrazbama Carla Dittersa von Dittersdorfa i Verdijev Gudački kvartet u e-molu. U dva sata poslušajte snimku koncerta što ga je Trio ...

Euroclassic Notturno
Utorak, 19.11.2019. 00:00 - 06:00

Euroclassic Notturno
Srijeda, 20.11.2019. 00:00 - 06:00

Sve najave