Najave: Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 10.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio emisije uokviren je dvjema skladbama Ralpha Vaugana Williamsa - Serenadom glazbi i Kvintetom u D-duru. Drugi je dio posvećen koncertu što su ga Komorni orkestar Musica Vitae i njegovi gosti održali u švicarskome Thunu 17. lipnja 2018. - na programu su djela Veressa, Enescua, Bacha, Debussyja i Bartóka. Iz trećega dijela izdvajamo dva ruska djela - Kvintet u g-molu Sergeja Prokofjeva te Šostakovičev Drugi klavirski koncert u F-duru.

Utorak, 11.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Program otvaraju dva varijacijska niza - Tema s varijacijama iz Brahmsova Seksteta u B-duru te Varijacije na Paganiijevu temu Marc-Andréa Hamelina. U dva sata poslušajte snimku koncerta što ga je Komorni orkestar I Tempi održao u Zürichu 6. lipnja 2018. - Gevorg Gharabekyan ravnao je izvedbama djela Ralpha Vaughana Williamsa, Philippea Racinea i Rodiona Ščedrina. Iz trećega dijela izdvajamo uvertiru Haydnovoj operi Napušteni otok te Brahmsovu Pjesmu suđenica.

Srijeda, 12.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Program otvaraju Svečana glazba Grada Beča Richarda Straussa i Händelov Ulazak kraljice od Sabe. U dva sata na red dolazi snimka koncertne izvedbe Vivaldijeve opere Olimpijada, zabilježene pod vodstvom Andreea Marcona na Festivalu u Herneu 11. studenog 2018. Iz preostaloga dijela programa izdvajamo Dedalov let Davida Hornea i Gudački trio u G-duru Johanna Nepomuka Hummela.

Četvrtak, 13.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio emisije otvaraju Schubertova Uvertira u talijanskom stilu i Chopinova Prva balada u g-molu. U dva sata poslušajte snimku koncerta što ga je Orkestar Festivala Schleswig-Holsteina održao pod vodstvom Tona Koopmana 13. srpnja prošle u Norderstedtu - na programu su Bachova i Mendelssohnova djela. Iz trećega dijela izdvajamo Klavirski koncert Krasimira Kjurčijskog i Notturno Giuseppea Martuccija.

Petak, 14.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo Allegrijev Miserere i i njime nadahnutu Lisztovu skladbu U Sikstinskoj kapeli. Drugi je dio posvećen koncertu što ga je Moskovska filharmonija održala u matičnome gradu 10. travnja 2018. - izvedbama djela Mozarta, Johanna Straussa mlađeg i Richarda Straussa ravnao je Aleksej Rubin. U trećemu dijelu možete čuti i Godišnja doba Aleksandra Glazunova te Četiri pjesme o godišnjim dobima Sven-Erica Johansona.

Subota, 15.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Emisiju otvaraju dva njemačka djela - Četiri intrade Johanna Christopha Pezela i Večer Richarda Straussa. U dva sata poslušajte snimku recitala što ga je pijanistica Schaghajegh Nosrati održala u Bremenu 16. siječnja prošle godine - na programu su djela Bacha, Blomenkampa i Schuberta. Iz trećega dijela izdvajamo balet Job Ralpha Vaughana Williamsa i Treći gudački kvartet Marina Goleminova.

Nedjelja, 16.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo Chopinov Rondo za dva klavira u C-duru i Litanije Crnoj Djevici Francisa Poulenca. U dva sata poslušajte snimku koncerta koji su Zbor i Simfonijski orkestar Mađarskog radija održali u Budimpešti 19. studenog prošle godine - Csaba Somos ravnao je izvedbama djela Bacha, Händela, Telemanna i Vivaldija. U trećemu dijelu možete čuti i Dvořákovu Osmu simfoniju u G-duru i Franckov Klavirski kvintet u f-molu.

Ponedjeljak, 17.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo tri balade - dvije bugarskoga skladatelja Plamena Đurova, te Baladu za rog i orkestar slovačkoga skladatelja Eugena Suchoňa. U drugome dijelu poslušajte snimku koncerta što ga je Orkestar Talijanske Švicarske pod vodstvom Kefina Griffithsa održao u Montagnoli 15. kolovoza prošle godine - uz jedno djelo Švicarca Mathiasa Steinauera, na programu su koncerti za različite gudačke instrumente Koussevitzkog, Hummela i Saint-Saënsa. U trećemu dijelu možete čuti i Treći gudački kvartet Adolfa Fredrika Lindblada te Ockeghemovu Missu prolationum.

Utorak, 18.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio emisije uokviruju Dvořákova Poloneza u Es-duru i Telemannov Concerto alla Polonese. Drugi je dio posvećen koncertu koji su pijanist Richard Goode, Berlinski radijskim simfonijski orkestar i dirigent Vladimir Jurovski održali u Berlinu 8. ožujka ove godine - na programu su Mozartov 27. klavirski koncert u B-duru i Brucknerova Peta simfonija u istom tonalitetu. Iz trećega dijela izdvajamo dva skandinavska djela - Imaginarno putovanje na Farske otoke Carla Nielsena i Tri zborske pjesme Wilhelma Stenhammara.

Srijeda, 19.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Prvi dio programa uokviruju Svečana koračnica Toiva Kuule i Suita o zdencu Blaža Arniča. U drugome dijelu poslušajte snimku recitala što ga je pijanist Antonio Pompa-Baldi održao u Bremenu 12. siječnja prošle godine - na šarolikom programu našla su se djela u rasponu od Hummela do Piazzolle. Iz trećega dijela izdvajamo Elegični koncert za violončelo i orkestar Franka Bridgea te Pet skica za gudače Marina Goleminova.

Četvrtak, 20.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

U povodu mađarskoga nacionalnog praznika, blagdana Svetoga Stjepana, noćašnji je program u cijelosti posvećen glazbovanju mađarskih glazbenika, poglavito, ali ne i isključivo u djelima mađarskih autora. Iz prvoga dijela Bartókove Mađarske skice i Lisztovu Sonatu u h-molu. Drugi je dio posvećen koncertu koji je Simfonijski orkestar Mađarskog radija održao u Budimpešti 26. studenog prošle godine - izvedbama djela Kodálya, Stravinskog, Nantea i Straussa ravnao je Su-Han Yang. U trećemu dijelu možete čuti i Serenadu za mali orkestar Lea Weinera te Cvijeće mađarske domovine Johanna Kaspara Mertza.

Petak, 21.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

U prvome dijelu programa poslušajte, među ostalim, Keltsku simfoniju Granvillea Bantocka i Sibeliusovih Trinaest klavirskih stavaka, op. 76. U dva sata na rasporedu je snimka koncerta što ga je Filharmonija Sjevernonjemačkoga radija održala u Hannoveru 17. siječnja prošle godine - pod vodstvom Andrewa Manzea na programu su se našla djela Beethovena, Brahmsa i Vaughana Williamsa. Iz trećega dijela izdvajamo Händelov Dixit Dominus i Klavirsku sonatu u c-molu Jana Ladislava Dusseka.

Subota, 22.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Program otvaraju pjesma Laku noć Benjamina Ipaveca i Debussyjeva Potonula katedrala. U dva sata poslušajte kako su Sascha, Mischa i Lily Maisky 26. rujna 2018. u Bruxellesu svirali klavirska trija Rahmanjinova, Šostakoviča i Čajkovskog. Iz trećega dijela izdvajamo Missu festivu Flora Peetersa i Obećanu zemlju Armasa Järnefelta.

Nedjelja, 23.08.2020 00:00

Euroclassic Notturno

Iz prvoga dijela emisije izdvajamo Jesenske krajolike Velje Tormisa i Simfoniju Jadrana Krste Odaka. Još dvije simfonije - Haydnovu Stočetvrtu i Brahmsovu Drugu - možete čuti u drugome dijelu programa, u okviru snimke koncerta koji su Simfonijski orkestar Finskoga radija i dirigent Herbert Blomstedt održali u Helsinkiju 18. rujna prošle godine. U trećemu dijelu poslušajte, među ostalim, i Tri gimnopedije Peggy Glanville-Hicks te glazbu Richarda Rodneya Bennetta za Ubojstvo u Orient Expressu.


Euroclassic Notturno
Euroclassic Notturno

HRT – HR 3 — Glazba

Noćni glazbeni program "Euroclassic Notturno" zajednički je projekt niza zemalja članica Europske radiodifuzijske unije. Glazbu odabire BBC iz arhiva zvučnih zapisa javnih radija uključenih u projekt.

Najave

Euroclassic Notturno

Ponedjeljak, 10.08.2020. 00:00 - 06:00

Prvi dio emisije uokviren je dvjema skladbama Ralpha Vaugana Williamsa - Serenadom glazbi i Kvintetom u D-duru. Drugi je dio posvećen koncertu što su ga Komorni orkestar Musica Vitae i ...

Euroclassic Notturno
Utorak, 11.08.2020. 00:00 - 06:00

Euroclassic Notturno
Srijeda, 12.08.2020. 00:00 - 06:00

Sve najave