Najave: Radio drama

Utorak, 18.06.2019 18:00

Rudyard Kipling: NAJLJEPŠA PRIČA NA SVIJETU

Mladi bankovni činovnik zanosi se književnošću i čezne postati piscem. Nada se da će mu pomoći druženje s iskusnim prijateljem kojem priča priču koju želi napisati. Priča je puna čudesnih pojedinosti koje nadilaze maštu obična čovjeka. Ona je više od priče maštovita mladića, ona je sjećanje na prošle živote. U njoj iz duboke podsvijesti izlaze avanture grčkih galijota, vikinških ratnika i moreplovaca. Mladić nije svjestan odakle dolazi taj začudni koloplet koji on doživljava kao igru svoje mašte, ali njegov prijatelj sluti istinu.

Utorak, 25.06.2019 18:00

Lafcadio Hern: STRAŠNA PRIČA

Lafcadio Hearn je najplodonosnije godine svojeg života proveo u Japanu. Japan je na prijelazu iz 19. u 20.st. svojim tradicionalnim društvom i kulturom oduševio Amerikanca koji je tamo odlučio ostati. Usvojivši jezik i upoznavši se s japanskom književnošću, napisao je tekstove koji su njome nadahnuti. "Strašne priče" nastale su dramatizacijom pripovjedaka iz istoimene zbirke.

Utorak, 02.07.2019 18:00

Jakša Zlodre: Gospođa Kuni i gospodin Bučko

Močvara se proteže u nedogled oko staništa gospođe Kuni i gospodina Bućko. Žabe i blato, glasovi neobičnih stanovnika, nigdje svjetla. Gospođa Kuni i gospodin Bućko čekaju sina koji će doći i promijeniti močvaru, ponovno pokrenuti i ozdraviti ranu svijeta. Razrušeni svijet ponovno će niknuti. U ovoj fantastičnoj groteski autor gradi jasno ocrtane karaktere koje u sjajnoj glumačkoj interpretaciji donose Marija Kohn i Drago Meštrović.

Utorak, 09.07.2019 18:00

Vladan Desnica: Pronalazak Athanatika

Radio drama nastala kao dramatizacija „nedovršenog romana“ Vladana Desnice, prije toga skiciranog u jednom od poglavlja „Proljeće Ivana Galeba“. Desničina fantastika počinje utopijskom pretpostavkom da je moguće stvoriti lijek protiv smrti da bi se onda postepeno pretvorila u distopijski košmar u kojem se svijet raspada upravo zbog tog istog otkrića.

Utorak, 16.07.2019 18:00

Miroslav Krleža: Hodorlohomor Veliki

Godina 1919. U kazališnoj reviji „Plamen“ Miroslav Krleža objavljuje svoju fantastičnu priču „Hodorlohomor Veliki“ posvećenu „uspomeni Janka Polića Kamova koji je junački pao sa stijegom u ruci“. Novela je inače netipična za Krležu po svom fantazmagoričnom ugođaju, a cijelim je svojim duhom vezana za Kamova. U to vrijeme Krleža je bio upravo pročitao „Isušenu kaljužu“ i bio njome impresioniran.

Utorak, 23.07.2019 18:00

Clevland Moffeit: Tajanstvena kartica

Kratka priča napisana 1895 godine čiji je autor bio novinar, prozaista, te dramski pisac. U zapletu tipičnom za žanr misterija zlo se useli u osobe i tako ih izobliči da one nesvjesno čine stravične zločine. Smrt jednog takvog opsjednutog lica izazove reakcije onih koji znaju njegovu tajnu, a koju sam nikad do kraja nije pojmio. Priča ima karakter dviju ispovijedi, pa utoliko je primjerena radijskom mediju.

Utorak, 30.07.2019 18:00

Leonid Andrejev: Misao

Tanka je granica između biti lud i imati luđačku misao, zaključuje glavni junak Andrejevljeve pripovijetke „Misao“, liječnik Anton Ignatievič Keržencev. Prije je toga ubio svojeg prijatelja prikazujući se kao poremećena osoba koja ne zna što radi. Ipak, sud ga šalje na promatranje na psihijatrijski odjel gdje Keržencev počinje sumnjati da se misli i zamisli mogu kontrolirati.


Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave

Rudyard Kipling: NAJLJEPŠA PRIČA NA SVIJETU

Utorak, 18.06.2019. 18:00 - 19:00

Mladi bankovni činovnik zanosi se književnošću i čezne postati piscem. Nada se da će mu pomoći druženje s iskusnim prijateljem kojem priča priču koju želi napisati. Priča je puna čudesnih ...

Lafcadio Hern: STRAŠNA PRIČA
Utorak, 25.06.2019. 18:00 - 19:00

Jakša Zlodre: Gospođa Kuni i gospodin Bučko
Utorak, 02.07.2019. 18:00 - 19:00

Sve najave