Najave: Radio drama

Utorak, 25.02.2020 18:00

Gustave Flaubert: SVE O EMMI

U radiodramskoj obradi prema motivima romana „Gospođa Bovary“ podastiru se sjećanja, razmišljanja i izjave drugih o Emmi i to poslije njena tragična kraja. Zbor „drugih“ pokazat će koliko je njihovo poznavanje Emme bilo njihov umišljaj o njoj, te zadovoljavanje vlastitih potreba, dok će njen unutarnji život za njih stati tajna. Tim načinom, u priči o Emmi bez Emme, Emmina pozicija antiheroine se učvršćuje, a ona nam kao lice postaje bliža i razumljivija jer dijeli sudbinu svakoga tko se našao u procijepu između vlastitih snova i uskogrudnosti sredine kojoj mora pripadati. Također, radiodramska obrada referira se na samo djelo umetnuvši citate te, dajući na kraju akcent na poglavlje koje je u doba sudskog procesa bilo navođeno kao vrhunski dokaz nemoralnosti.

Utorak, 03.03.2020 18:00

L.N.Tolstoj: Ana Karenjina - zašto?

Što je prethodilo odluci o samoubojstvu Ane Karenjine? Kako i zašto je tu odluku donijela? Ulomak iz jednog od najvećih romana svjetske književnosti (od 23.eg do 31. poglavlja) dao nam je materijal za radio dramu baziranu na mislima glavne junakinje pred smrt i njezinom iskrzanom sjećanju na sve ono što je tome prethodilo. Psihogram Ane Arkadjevne Karenjine otvara duboke procijepe nastale radi nesigurnosti u ljubav voljenog muškarca, otpora prema malograđanskom poimanju forme i potraga za pozicijom ženske slobode. Totalno rastrojstvo koje joj se događa i odnosi je pod točkove vlaka završava u njezinim mislima bolnom spoznajom da ovakav odlazak iz života također nema smisla. U glavnoj ulozi: Vanda Winter

Utorak, 10.03.2020 18:00

L.N.Tolstoj: Konstantin Levin (iz Ane Karenjine)

Konstantin Levin - drugo glavno lice velikog romana. Priča u čijem životu postoje dvije konstante - uporno propitivanje smisla i ljubav prema Kiti Ščerbackoj. Uz prvi dio ovog diptiha (u kojem smo pratili Anu kroz razdoblje potpunog rastrojstva koje je odvodi u smrt) ovaj nam drugi dio baziran na liniji Konstantina Levina upotpunjuje uvid u strukturu velikog djela, jer, napomenimo, veliki pisac Levina i Anu Karenjinu neposredno povezuje tek u jednom jedinom susretu.

Utorak, 24.03.2020 18:00

Ranko Marinković: Paralelnik (iz Kiklopa, 1.dio)

Roman smo u našoj radiofonskoj dramatizaciji podijelili, kako njegova struktura i sama sugerira, na tri dijela, ali načinom koji svakom dijelu osigurava cjelinu. U ovoj intervenciji također smo se odlučili i za postupak kojim Melkiora Tresića igraju tri različita glumca. Dramatizacija prvog dijela bilježi mentalnu sinusoidu glavnog lica (Melkiora Tresića u prvom dijelu igra Ozren Grabarić) koji lutajući ulicama, trapeći tijelo, trošeći dvije vrste ljubavi i boraveći u kavanama paralelno živi burni, unutrašnji život. Strah posijan od ratne nemani metastazira u glavnom junaku pa su njegove misli i susreti labavio povezani segmenti.

Utorak, 31.03.2020 18:00

Ranko Marinković: Kokoš (iz Kiklopa, 2.dio)

Drugi dio radijske dramatizacije Marinkovićeva "Kiklopa" bavi se središnjim dijelom romana u kojem je glavno lice, Melkior Tresić, mobiliziran. (U ovom ga dijelu glumi Adrian Pezdirc.) Stvarnost vojarne, a poslije vojne bolnice, vibrira između brutalnosti vojne hijerarhije, okrutnog smijeha i nijeme prisutnosti ratne nemani koju Melkior doživljava kao jednookog gorostata Polifema.


Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave
Gustave Flaubert: SVE O EMMI

Gustave Flaubert: SVE O EMMI

Utorak, 25.02.2020. 18:00 - 18:47

U radiodramskoj obradi prema motivima romana „Gospođa Bovary“ podastiru se sjećanja, razmišljanja i izjave drugih o Emmi i to poslije njena tragična kraja. Zbor „drugih“ pokazat će koliko je njihovo ...

L.N.Tolstoj: Ana Karenjina - zašto?
Utorak, 03.03.2020. 18:00 - 18:55

L.N.Tolstoj: Konstantin Levin (iz Ane Karenjine)
Utorak, 10.03.2020. 18:00 - 18:58

Sve najave