Hrvatski radio

Treći program

STEM primjeren djeci

20.02.2023.

13:18

Autor: Rajka Rusan

Kristina Duvnjak, udruga Bioteka

Kristina Duvnjak, udruga Bioteka

Foto: rrusan / rrusan

Udruga Bioteka nudi mogućnosti djeci i odraslima da pronađu način kako što kreativnije prići STEM području.

Naša će djeca za dvadeset godina vrlo vjerojatno raditi poslove koji danas još ni ne postoje. Uz umjetne inteligencije koje čekaju pred vratima, od ljudi se sigurno više neće očekivati da uče i pamte nepregledne nizove šturih činjenica, već će mjesto za ljude biti na poslovima gdje su potrebni mašta, razumijevanje i praktično iskustvo


Mnogi vjeruju kako su takozvana STEM područja - znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika - najpoželjnija zanimanja budućnosti, koja će istovremeno i cijelom čovječanstvu donijeti najviše dobiti, no djeca najčešće ne dobivaju onakvu vrstu STEM obrazovanja kakvu bi mogli, čemu su najviše zaslužni brzi razvoj tehnologije i obrazovni sustav koji se presporo mijenja da bi uhvatio korak s njim.


Kristina Duvnjak iz udruge Bioteka i voditeljica Biotekinog programa edukacija govori o potrebi da se STEM područje približi djeci na vremenu primjeren način te mogućnostima koje stoje na raspolaganju edukatorima kako bi razmislili što se može napraviti u podučavanju kako bi vještine i talenti budućih generacija uistinu mogli doći do izražaja.


Razgovarao Ivan Fischer

Urednica Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Rock opera "Isus Krist Superstar" kazališta Komedija na Festivalu Dokořán u Brnu

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici