Hrvatski radio

Treći program

11:27 / 11.02.2022.

Autor: Rajka Rusan

Euro i sigurnost financijskih sustava

HNB

HNB

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Očekuje se da će za godinu dana, točnije 1. siječnja 2023. godine Hrvatska postati punopravna članica euro-zone te da će euro postati jedino službeno sredstvo plaćanja. Koji su sigurnosni kriteriji unutar bankarskih transakcija koji će pritom morati biti zadovoljeni?Pristupanje euro-zoni je rezultat desetljetnog razvitka hrvatskog financijskog, posebno bankovnog sustava. U javnosti se, čini se, složenosti tog pothvata ne posvećuje dovoljna pažnja. Najviše se ističe da euro postaje obračunska jedinica u maloprodaji i diskutira pitanje kako će to utjecati na cijene. S druge strane, euro je kao način štednje i obračuna u velikim transakcijama pa i u kreditiranju već dugo dominantan u hrvatskom financijskom sustavu, na otvoreni ili posredni način.

Pristupanje euro-zoni podrazumijeva puno više od preuzimanja obračunske jedinice. Euro-zona je sustav koji uključuje regulaciju u fiskalnom području, nadzor, regulaciju i proceduru rješavanja problema u bankovnom poslovanju, u međunarodnim u unutrašnjim plaćanjima, osiguranju štednje i slično.

Financije su se posljednjih desetljeća potpuno informatizirale pa digitalizirale. Pristupanje euro-zoni podrazumijeva ispunjavanje standarda i u tom području. O prilagodbi tim standardima u sklopu pristupa euro-zoni razgovaramo s dr.sc. Slavenom Smojverom iz Hrvatske narodne banke, u emisiji Prozor u digitalno koja je na rasporedu u utorak 22.veljače od 13 00.


Prvi dio razgovora sa dr Slavenom Smojverom koji je bio emitiran 8. veljače 2022. možete poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Racionalnost

prof. dr Zvonimir Galić

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Željko Ivanković i Iva Tatić.

Poslušajte u Slušaonici