Hrvatski radio

Treći program

Euro i sigurnost financijskih sustava

11.02.2022.

11:27

Autor: Rajka Rusan

HNB

HNB

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Očekuje se da će za godinu dana, točnije 1. siječnja 2023. godine Hrvatska postati punopravna članica euro-zone te da će euro postati jedino službeno sredstvo plaćanja. Koji su sigurnosni kriteriji unutar bankarskih transakcija koji će pritom morati biti zadovoljeni?Pristupanje euro-zoni je rezultat desetljetnog razvitka hrvatskog financijskog, posebno bankovnog sustava. U javnosti se, čini se, složenosti tog pothvata ne posvećuje dovoljna pažnja. Najviše se ističe da euro postaje obračunska jedinica u maloprodaji i diskutira pitanje kako će to utjecati na cijene. S druge strane, euro je kao način štednje i obračuna u velikim transakcijama pa i u kreditiranju već dugo dominantan u hrvatskom financijskom sustavu, na otvoreni ili posredni način.

Pristupanje euro-zoni podrazumijeva puno više od preuzimanja obračunske jedinice. Euro-zona je sustav koji uključuje regulaciju u fiskalnom području, nadzor, regulaciju i proceduru rješavanja problema u bankovnom poslovanju, u međunarodnim u unutrašnjim plaćanjima, osiguranju štednje i slično.

Financije su se posljednjih desetljeća potpuno informatizirale pa digitalizirale. Pristupanje euro-zoni podrazumijeva ispunjavanje standarda i u tom području. O prilagodbi tim standardima u sklopu pristupa euro-zoni razgovaramo s dr.sc. Slavenom Smojverom iz Hrvatske narodne banke, u emisiji Prozor u digitalno koja je na rasporedu u utorak 22.veljače od 13 00.


Prvi dio razgovora sa dr Slavenom Smojverom koji je bio emitiran 8. veljače 2022. možete poslušati u Slušaonici Hrvatskoga radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prozor u digitalno

Prozor u digitalno je emisija koja otvara polja mnogih (novo)medijskih i tehnoloških diskursa i promišljanja na jednom od najstarijih medija uopće, onom radijskom. Emisiju naizmjenično utorkom vode Ivan Fischer i Iva Tatić. Iva Tatić je slobodna novinarka i publicistica. Kemičarka po struci i nekadašnja istraživačica u Plivi, odlučila je zaploviti novinarskim vodama i posvetit se popularizaciji znanosti. Na Trećem programu Hrvatskoga radija radi od 2009. godine, a osim Prozora u digitalno autorica je i emisije Eppur si muove. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici