Hrvatski radio

Treći program

Institucionalno povjerenje

03.10.2022.

13:21

Autor: HRA

dr Kosta Bovan

dr Kosta Bovan

Foto: Goran Mihelčić / -

U današnjem Znanstvenom koncentratu razgovaramo s dr Kostom Bovanom s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.


Institucije i institucionalno povjerenje tema su kojom se dr Bovan bavi u sklopu projekta kojim se želi otkriti imaju li hrvatski građani povjerenje u društvene institucije.


Na temelju podataka prikupljenih u istraživanjima koja je u osam vremenskih točaka u proteklih dvadeset godina na reprezentativnom uzorku hrvatskih građana proveo Fakultet političkih znanosti, analizira stanje institucionalnog povjerenja u Hrvatskoj. Istraživanje je radio u suradnji s dr Nikolom Baketom, također s Fakulteta političkih znanosti.


Osnovni rezultati studije mogu se podijeliti u tri grupe. Utvrđeno je da je povjerenje građana u pojedine institucije najčešće ispod srednje vrijednosti na ljestvici od 1 do 5, osim u slučajevima vojske i policije – kad je povjerenje više.

Drugo, analiza pokazuje da hrvatski građani razlikuju dva tipa institucionalnog povjerenja – jedno je povjerenje u predstavničke institucije a drugo je povjerenje u institucije sigurnosti.


Treće, analiza je pokazala kako se u razdoblju od 1999. do 2020. povjerenje građana u predstavničke institucije smanjilo, dok je povjerenje u institucije sigurnosti ostalo izrazito stabilno.Kakve je zaključke moguće izvesti iz ovih istraživanja? Ukazuje li niska razina povjerenja u predstavničke institucije otuđenost građana od institucija i predstavlja li problem funkcioniranju predstavničke demokracije u Hrvatskoj?


O ovim pitanjima bit će riječi u Znanstvenom koncentratu koji je na rasporedu u ponedjeljak 3.10. 2022. u 13 00 sati.


Nakon emitiranja, emisiju možete poslušati i u Slušaonici Hrvatskoga radija.Autor i voditelj emisije: Goran Mihelčić


Urednica: Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici