Hrvatski radio

Treći program

Kako razgovarati s djecom o ratu?

23.03.2022.

19:37

Autor: Rajka Rusan

S djecom treba razgovarati, dati im podršku i sigurnost

S djecom treba razgovarati, dati im podršku i sigurnost

Foto: HRA / HRT

Danima se izvještava o ratu u Ukrajini. Uznemirujuće slike, milijuni raseljenih ljudi, prijetnje nuklearnim oružjem postali su svakodnevna vijest. Djeca svih uzrasta vide da se nešto događa i u skladu sa svojom dobi zahtijevaju odgovore. Forum za slobodu odgoja reagirao je na potrebu da se djeci pruže odgovori brošurom "Kako s djecom razgovarati o ratu u Ukrajini?"

Psihologinja Ana Munivrana, direktorica Foruma za slobodu odgoja, objašnjava da sasvim maloj djeci treba stvari pojednostavniti i u njima stvoriti osjećaj sigurnosti. Ako postavljaju pitanja, ne treba izbjegavati odgovore i štititi ih od stvarnosti.


Nešto starijoj djeci "valja objasniti kontekst i ponuditi perspektivu. Svojim životnim iskustvom, znanjem i mudrošću možete objasniti različite okolnosti oko određenih problema. Ovo je proces koji stvarima daje smisao i jasnoću - i važno je da djeca mogu shvatiti i negativne i neugodne stvari. Kako bi razgovarali o snažnim emocijama koje ljudska patnja može izazvati, djeca se moraju naučiti distancirati od užasnih događaja, razumjeti temeljne uzroke i možda se uključiti u smislene načine da stvari poboljšaju, kao što je npr. pisanje poruka podrške djeci ili sudjelovanje u nekoj humanitarnoj akciji ili mirnom prosvjedu".


Članovi Foruma odlaze u škole i odgovaraju na upite nastavnika, djece i roditelja. Održavaju radionice, uvježbavaju nastavnike da stvore okvir unutar kojega s djecom mogu pokušati kreativno preoblikovati strahove i nedoumice.


Štp se može učiniti za tinejdžere? "Ponudite nadu. Promjene raspoloženja obilježje su tinejdžerskih godina. Izloženost tužnim i depresivnim vijestima i ratu putem društvenih mreža može učiniti tinejdžere anksioznim i zabrinutim. Razgovarajte o smislenim načinima da date neki doprinos u ovoj krizi, to je način na koji povećavamo otpornost svih nas."


Ana Munivrana zaključuje: „trebamo se oduprijeti etiketiranju i generaliziranju. Ovakve situacije imaju točno određene izvore i aktere i njih treba jasno odrediti i identificirati. Bilo kakvo generaliziranje na cijelu skupinu, osobito ono negativno, može samo doprinijeti širenju predrasuda i negativnih emocija. Umjesto toga, razgovarajmo s djecom i mladima o tome koje su posljedice loših i nepromišljenih odluka onih koji bi trebali djelovati za dobrobit svih, usredotočimo se na sudbinu, bol i iskustvo onih kojih pate zbog tih odluka. U ovakvim situacijama treba posebno jačati opredijeljenje za mir, nenasilje, humanost i solidarnost."


Razgovor o tome kako razgovarati s djecom o ratu u Ukrajini je na rasporedu u ponedjeljak 28.3.2022. u 13 00 u emisiji Znanstveni koncentrat. Emisija je dostupna i u Slušaonici Hrvatskoga radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici