Hrvatski radio

Treći program

Koliko je žena u europskoj znanosti?

03.03.2023.

12:40

Autor: Rajka Rusan

Andrea Čović Vidović, predstavništvo EU komisije u Zagrebu

Andrea Čović Vidović, predstavništvo EU komisije u Zagrebu

Foto: rrusan / rrusan

Znanost i tehnologija strateške su grane 21. stoljeća, ere u kojoj će resursi biti manje vrijedi od znanja i vještina koje posjedujemo. Očekuje se da će većina poslova u bližoj budućnosti biti u ovom sektoru, no za sada su u njemu još uvijek dominantni inženjeri i znanstvenici, dok su znanstvenice i inženjerke u manjini. Da bi cijelo društvo moglo napredovati, potrebno je da svi budu jednako uključeni i jednako prihvaćeni u ovim područjima, što je jedan od ključnih ciljeva Europske komisije.

Gošća Znanstvenog koncentrata je Andrea Čović Vidović iz predstavništva Europske komisije u Zagrebu. U emisiji ćemo čuti o konkretnim politikama kojima se u Europskoj uniji potiče djevojke i žene da odaberu karijeru u znanosti ili tehnološkom području.Autor i voditelj emisije Ivan Fischer


Urednica Rajka RusanPrograme Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici