Hrvatski radio

Treći program

Kruzeri, ljudsko zdravlje i okoliš

15.12.2021.

10:37

Autor: Blanka Jergović

Prvi kruzer uplovio u Dubrovnik

Prvi kruzer uplovio u Dubrovnik

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Veliki turistički brodovi, kruzeri, predstavljaju čitavu novu ekspanzivnu industriju. Zbog njihovog nepovoljnog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje trebalo bi ih pomno monitorirati i razmišljati o zelenijem održivom turizmu. 


Kaže to voditelj međunarodnog tima najobuhvatnije studije do sada, dr. Hrvoje Carić s Instiututa za turizam i poručuje: potrebna je i legislativa koja bi učinkovito regulirala tu, do pandemije SARS COv 2 virusa, najbrže rastuću industriju.Rizici koje donose veliki turistički brodovi po ljudsko zdravlje su višestruki i o njima ćemo razgovarati s dr. Lorom Fleming. Dr. Fleming bavi se istraživanjima oceana i ljudskog zdravlja. Ona je i profesor, i direktorica Europskog centra za okoliš i ljudsko zdravlje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Exteru u Velikoj Britaniji.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanost i društvo

Vrijeme u kojemu živimo postavlja pred nas imperativ istinske, obostrane komunikacije i suradnje znanosti i društva, znanstveno utemeljenog razmišljanja i donošenja odluka, ali i sudjelovanja građana u znanosti i donošenju odluka o znanosti i svim drugim područjima ljudskog djelovanja. Temelj za to je istinita, pravovremena i kvalitetna informacija o znanosti kojoj težimo u ovoj emisiji. .

Poslušajte u Slušaonici