Hrvatski radio

Treći program

16:49 / 15.06.2022.

Autor: HRA

Na dnu društvene ljestvice

akademkinja Nella Lonza

akademkinja Nella Lonza

Foto: HAZU / HAZU

Današnji Znanstveni koncentrat posvećen je knjizi prof dr Nevena Budaka "Na dnu društvene ljestvice".


O kontinuitetu ropstva poslije antike, ali i o sustavu koji čine „neslobodni” ili „poluslobodni” radnici raznih vrsta i stupnjeva (od kućnih slugu i sluškinja, preko pomoćne radne snage u obrtničkim radionicama pa sve do radnika koji pomažu u obradi polja, vinograda, u samostanima) - dakle o sustavu paralelnom onom feudalnom, pisalo se i puno i malo. U emisiji slušamo o obuhvatnoj studiji koja se bavi raznim formama ropstva na Istočnom Jadranu tijekom srednjega vijeka.

Tako u knjizi možemo čitati o robovima, slugama, ancillama i famulima - o onima koji su ih zarobili, trgovali njima, koji su ih prodali ili kupili.


Fenomen dakako nadilazi obale Istočnog Jadrana, proteže se - barem kad je riječ o periodu i teritoriju koji se u knjizi proučavaju - od Španjolske, preko Katalonije, Firenze, Venecije, pa sve do Osmanskog carstva i Krima, gdje se nalazila najveća tržnica robovima tada poznata na zapadnoj hemisferi, pod kontrolom Krimskh Tatara i Nogajske horde. Ovdje su genoveški i venecijanski trgovci preuzimali kontingente robova koji bi završavali na tržnicama robova, između ostalog i na dubrovačkoj tržnici robovima.


U kasnijim razdobljima, veliki rezervoar ropske radne snage, ali i svih drugih oblika neslobodne radne snage bila je Bosna, odnosno cijeli Balkan. Među servima, ancillama (sluškinjama) i famulima našli bi se i oni koje su obitelji prodale zbog siromaštva, pa čak i oni koji su očekivali bolji život u gradovima, komunama, u patricijskim kućama, samostanima ili obrtničkim radionicama.


U knjizi  prof Budak, naš poznati medijevist, pokušava odrediti status brojnih pripadnika klase, doduše ne jedinstvene nego heterogene – koja zauzima položaj na „dnu društvene ljestvice”. 


Prof Budak se počeo baviti ovom tematikom još osamdesetih godina, što je u vrijeme prevladavajuće marksističke periodizacije povijesti bilo neočekivano. Naime, poslije 1945 se zbog podjele povijesti na robovlasništvo, feudalizam i kapitalizam nije moglo ulaziti u pitanje postojanja ropskih odnosa u srednjemu vijeku,  u moderno doba, čak i u suvremenosti. Više se o tome počelo pisati poslije 1990tih a na tom tragu nastaje i knjiga profesora Budaka koji se tom tematikom bavi od studentskih dana te je sada nadopunio i osuvremenio mnoge svoje poglede iz tog vremena.


U emisiji, nastaloj na temelju javnog predstavljanja knjige o oblicima neslobode u srednjem vijeku, čut ćemo o tome koliko je uistinu ropstvo stvar prošlosti, te razna mišljenja o tome postoji li u sadašnjosti, u vidljivom i manje vidljivom obliku.


Govornici na predstavljanju knjige bili su povjesničarka prava akademkinja Nella Lonza iz Instituta za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku,  sam autor studije prof Neven Budak, kao i kroatist prof dr Tomislav Bogdan te sociolog prof dr Dragan Bagić.


Budući da je akademkinja Nella Lonza pripremila opsežno uvodno predstavljanje knjige nju ćemo čuti u prvoj emisiji posvećenoj proučavanju "dna društvene ljestvice", dok će u drugoj emisiji govoriti profesori Budak, Bogdan i Bagić.


Voditeljica i urednica emisije Rajka Rusan


Prva emisija je na rasporedu 20.6.2022. u 13 00, dok drugu možete poslušati 27.6.2022. također u 13 00Emisiju potražite naknadno u Slušaonici Hrvatskoga radija.

.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći rad znanstvenika s visokoobrazovnih i drugih znanstvenih institucija. Predstavljamo domaće, ali i inozemne i međunarodne znanstvene aktivnosti.

Poslušajte u Slušaonici