Hrvatski radio

Treći program

Nove oči u svemiru

09.09.2022.

17:23

Autor: HRA

Prve fotografije zvijezda u nastajanju poslane s nedavno lansiranog svemirskog teleskopa James Webb

Prve fotografije zvijezda u nastajanju poslane s nedavno lansiranog svemirskog teleskopa James Webb

Foto: Izvor: / Shutterstock

Teleskop James Webb najmoćniji je znanstveni instrument ikad lansiran u svemir. Na svoje je prvo i posljednje putovanje dugo gotovo milijun i pol kilometara krenuo na Božić 2021, a nešto više od šest mjeseci kasnije počeo je slati svoje prve znanstvene podatke na Zemlju. 

Teleskop James Webb najveći je optički teleskop u svemiru a njegovi instrumenti koji pretražuju infracrveni dio spektra su toliko osjetljivi da mu omogućuju "vidjeti" objekte koji su nam do sad bili previše udaljeni, nastali su prerano u evoluciji svemira ili su bili preslabo vidljivi dosad najjačem teleskopu poslanom u svemir, svemirskom teleskopu Hubble.


Podaci koji su stigli na Zemlju zahvaljujući novom teleskopu koji skenira kozmos u infracrvenom spektru smjesta su počeli oduševljavati astronome i zaljubljenike u znanost diljem svijeta. 


Tim smo povodom, u emisiji Znanstveni koncentrat koja je na rasporedu u ponedjeljak 12.9. u 13 00 sati na Trećem programu HRA, zamolili našeg astronoma i popularizatora znanosti Antu Radonića da nam ispriča zašto je teleskop James Webb izazvao uzvuđenje u znanstvenoj zajednici. On će nam objasniti zašto su njegovi kolege  dva desetljeća nestrpljivo čekali lansiranje ovog deset milijardi dolara vrijednog kozmičkog opservatorija, te kako će biti otvoren svim istraživačima i istraživačicama neovisno o tome otkuda dolaze i gdje inače rade. U razgovoru s našim novim suradnikom Ivanom Fischerom poznati astronom će nam naznačiti i mogućnosti otkrića koja bi nam James Webb mogao omogućiti u narednim godinama. Ona se kreću od pogleda u duboku prošlost svemira i doba nastanka prvih galaksija te crnih rupa, preko proučavanja atmosfera planeta udaljenih stotinama svjetlosnih godina od Zemlje, do dosad najdetaljnijeg pogleda na objekte u našem vlastitom, Sunčevom sustavu, 


Svemirski teleskop James Webb obećava potpuno novu eru u astronomiji.


Autor i voditelj Ivan Fischer

Urednica emisije Rajka Rusan


Emisija će nakon emitiranja biti dostupna u slušaonici Hrvatskoga radija


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici