Hrvatski radio

Treći program

Kako su jazz i Hollywood osvojili omladinsku kulturu

17.09.2022.

11:20

Autor: Rajka Rusan

povjesničar Marko Fuček

povjesničar Marko Fuček

Foto: Goran Mihelčić / GM

Kako je „zapadna” kultura postala dominantna u FNRJ/SFRJ ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata?


Povjesničar iz Zagreba Marko Fuček pozabavio se ovom temom u okvirima svog doktorskog studija i disertacije.


Uspon omladinske kulture, u znaku rocka, disca i drugih žanrova popularne glazbe šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća dobro je istražen fenomen. O njemu su organizirane izložbe, napisane knjige, održani znanstveni skupovi.

Manje je istraženo kako su jazz i klasični Hollywood postali prevladavajući „kod” omladinske kulture u petnaestak godina koje su uslijedile nakon 1945.


Fuček je istraživao kako su službene omladinske organizacije pokušavale izaći na kraj s ovim fenomenom, pokušavajući održati socijalistički ideološki obrazac istovremeno izbjegavajući izravnu konfrontaciju s mlađim naraštajima.U Znanstvenom koncentratu koji je na rasporedu 19.9.2022. u 13 00 možete poslušati razgovor koji je s povjesničarom Markom Fučekom vodio naš suradnik Goran Mihelčić.Nakon emitiranja emisija će biti dostupna i u Slušaonici Hrvatskoga radija

Urednica Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

4 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici