Hrvatski radio

Treći program

23:36 / 25.02.2022.

Autor: Rajka Rusan

Staza željeznog doba Podunavlja

Arheologija

Arheologija

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Staza željeznog doba Podunavlja jedna je od kulturno-povijesnih "ruta" čije formiranje potiče Vijeće Europe kao dio očuvanja i osvješćivanja zajedničke europske baštine. Arheologinja Marta Rakvin iz Arheološkog muzeja u Zagrebu u emisiji Znanstveni koncentrat  7.3. u 13 00 sati objasnit će koja je uloga Hrvatske kao središta međunarodnog projekta posvećenog upravo istraživanju ove dionice pretpovijesnog života u Podunavlju. 

.Zajednice koje su u željezno doba nastanjivale Podunavlje, premda ih nalazimo i znatno zapadnije, prepoznatljive su prije svega po tumulima - grobnicama namijenjenim pripadnicima društvene elite. Grobnice su obično bogato opremljene predmetima za svakodnevnu upotrebu, ponekad i visoke umjetničke vrijednosti. Indikator su društva koje je postalo hijerarhizirano, raslojeno i kompleksnije. Tumuli se nalaze uz gradine koje su mamac za arheologe budući da obiluju mogućnostima istraživanja pretpovijesne kulture nazvane "halštatskom", rasprostranjene od Zapada do jugoistoka Europe tijekom prvog tisućljeća prije Krista.


Hrvatska ima nekoliko nalazišta iz željeznog doba, od kojih je najpoznatije Kaptol kod Požege. Arheološki su dobro istražena, premda su mnoga od njih fragilna i prijeti im nestajanje budući da ih nije uvijek moguće zaštititi jer se nalaze na mjestima koja su dijelovi suvremenih naselja i prometnica. Ipak, pokretni nalazi i rekonstrukcije onodobnih naselja dostupni su u virtualnom svijetu, primjerice preko mrežnih stranica Arheološkog muzeja u Zagrebu ili stranice ironagedanuberoute.com


Za one koji radije odlaze na stvarne izložbe i događanja od 12. travnja će u Galeriji arheološkog muzeja biti otvorena izložba posvećena upravo Stazi željeznog doba Podunavlja, dok se na lokalitetu Kaptol u lipnju planiraju "dani halštatske kulture" kada će biti organizirane radionice za bolje upoznavanje ovog povijesnog razdoblja, održat će se niz predavanja a bit će ponuđen i "halštatski jelovnik" na kome će se naći tipične namirnice kojima su se prehranjivali pripadnici "željeznog doba".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Racionalnost

prof. dr Zvonimir Galić

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći rad znanstvenika s visokoobrazovnih i drugih znanstvenih institucija. Predstavljamo domaće, ali i inozemne i međunarodne znanstvene aktivnosti.

Poslušajte u Slušaonici