Hrvatski radio

Treći program

Uvođenje reda na internetu

05.11.2022.

12:16

Autor: HRA

Medijski izazovi

Medijski izazovi

Foto: Ilustracija / Pixabay

Internetom danas dominiraju tehnološki giganti, tvrtke koje svojom veličinom mogu istisnuti ili jednostavno kupiti bilo koju potencijalnu konkurenciju. No EU je odlučila uvesti zakone kojim će se pokušati ograničiti moć ovih mega kompanija.


Riječ je - dakako - o tvrtkama kao što su Google, Apple, Amazon, Meta i Microsoft koje zahvaljujući monopolima mogu diktirati uvjete ne samo malim potrošačima već i poslovnim korisnicima. Te tvrtke grade svoje ograđene vrtove unutar kojih pokušavaju njegovati svoje zatvorene ekosustave, predlažu i nameću svoje aplikacije i svoje proizvode kao najbolje, a konkurentima naplaćuju skupe provizije. 


Za nas, obične korisnike, to znači ograničen izbor, visoke cijene, i postepeno stvaranje potpune ovisnosti o jednoj od tvrtki. No, od ovog mjeseca pravila se mijenjaju. Na snagu stupa novi zakon Europske unije - Akt o digitalnim tržištima - koji će značajno promijeniti krajolik na koji smo navikli.


U emisiji Prozor u digitalno koja je na rasporedu 8.11. u 13 00 možete poslušati o novom zakonu kojim će se pokušati uvesti red na digitalna tržišta. O tome će govoriti Radoslav Dejanović, neovisni IT konzultant i novinar, u razgovoru s autorom i voditeljem emisije Ivanom Fischerom


Čut ćemo - između ostalog - koje promjene možemo očekivati u narednim mjesecima kao korisnici računala, mobitela i interneta u Europi, kako se štite osobni podaci u EU a kako izvan nje, kako će SAD reagirati na ovo zakonodavstvo, te što je to "gatekeeper" u digitalnom svijetu.Autor i voditelj: Ivan Fischer

Urednica: Rajka Rusan


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.