Hrvatski radio

Treći program

Već sada znamo kako zaustaviti starenje

03.02.2023.

14:06

Autor: Rajka Rusan

Starenje

Starenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Životni vijek čovjeka dramatično se produžio poslije Drugog svjetskog rata. Od prosječne starosti koja je tada iznosila nešto više od šezdeset godina, danas smo došli do prosječnog životnog vijeka čovjeka od gotovo osamdeset godina. Krenemo li još malo dalje u prošlost dolazimo do zaključka da se primjerice od Mozartova doba, oko 1770. kada je očekivana džina života pri rođenju iznosila trideset do četrdeset godina, životni vijek produžio za gotovo 150%.

Tokom gotovo cijele povijesti ljudskog roda, starenje je jednostavno bilo činjenica života, dio prirodnog ciklusa koji je nemoguće zaustaviti. Ljudi bi se rađali, odrastali, starili, obolijevali i umirali. No, proteklih se desetljeća naš pristup starenju počeo mijenjati. 

Kako su znanstvenici počeli sve bolje razumijevati biološke procese koji dovode do starenja, počeli smo se pitati - je li starenje proces koji možemo zaustaviti, ili čak i obrnuti? Prošlog su mjeseca objavljena čak dva nova istraživanja o mogućim uzročnicima starenja, koja nam potencijalno otkrivaju nove puteve kojima bismo ga u budućnosti mogli usporiti.

Prema gostu emisije Znanstveni koncentrat, molekularnom biologu i predstojniku Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković, dr-u Ivici Rubelju - danas već imamo uvjerljive ideje i o tome kako se podmladiti!


Razgovor s dr Ivicom Rubeljom pripremio je i vodio Ivan Fischer.


Poslušajte ga u Znanstvenom koncentratu koji je na rasporedu 6. veljače 2023. u 13 00 sati.


Razgovor će biti dostupan i u Slušaonici Hrvatskoga radija, nakon emitiranja.


Urednica emisije Rajka Rusan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Emisija

Znanstveni koncentrat

Pola sata ponedjeljkom koncentriramo se isključivo na znanost, prateći nova otkrića, istraživanja, rad znanstvenika. Predstavljamo domaće, i međunarodne znanstvene aktivnosti. Autori emisije su Rajka Rusan, urednica na Trećem programu Hrvatskoga radija, te - od jeseni 2022. godine - Ivan Fischer. Ivan Fischer je dugogodišnji novinar i analitičar Jutarnjeg lista specijaliziran za teme iz geopolitike, znanosti i tehnologije, a surađuje i s drugim stranim i domaćim medijima. Studirao je fiziku i ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu te računarstvo na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Novinarski zanat brusio je kao autor diplomatskih biltena, te kroz programe profesionalnih edukacija zaklada Thomson Reuters i Robert Bosch. Od 2017. do 2022. obnašao je dužnost predsjednika Zbora znanstvenih novinara Hrvatskog novinarskog društva.

Poslušajte u Slušaonici