Antologija pripovijetke - Ernest Hemingway: Dvije kratke priče

Antologija pripovijetke - Ernest Hemingway: Dvije kratke priče

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 02.07.2018 22:03

Ars acustica - RAD

Ars acustica - RAD

Dramski program

Što je rad? Pruža li nam zadovoljstvo ili je naprosto nužno mjesto života? Kako ljudi gledaju na rad? Je li rad sredstvo ispunjenja gdje postajemo združeni sa silom prirode ili je neprirodno stanje? Predstavlja li rad slobodu ili sputanost? Rad je opis djelovanja sile, utrošak snage i napora u vremenu, prenošenje energije s jednog tijela na drugo, iz jednog sustava u drugi. Čovjek u radu djeluje kao sila, a rad označava aktivni čin čovjeka radi postizanja određenog učinka te predstavlja sredstvo razmjene, organiziranu djelatnost za postizanje i zadovoljenje pojedinačne ili društvene potrebe, sredstvo za ostvarenje, postizanje cilja i – stvaranje. Kako god promatrali rad i njegovo značenje, pojedinac je u suvremenom društvu uvelike određen radom. U zvučnoj priči o čovjeku i radu kroz povijesni pregled i sagledavanje četiri faze; zemlju, metal, nematerijalna dobra i intelekt, to jest, agrarnu revoluciju, industrijalizaciju, moderno i postmoderno doba te kroz primarni, sekundarni i tercijarni sektor slušamo što nam rad može reći o našim suvremenim životima.

Posljednja emisija: Subota, 07.07.2018 23:30

Baština, mi i svijet - PLEČNIK I PRAG - ARHITEKTURA I POLITIKA 26.10.2013.

Baština, mi i svijet - PLEČNIK I PRAG - ARHITEKTURA I POLITIKA 26.10.2013.

Kultura, umjetnost, znanost

Baština mi i svijet U današnjoj emisiji bit će riječi o odnosu arhitekture i politike kroz suradnju arhitekta Jožeta Plečnika s političarom i filozofom Tomašom Masarykom.

Posljednja emisija: Nedjelja, 08.07.2018 09:30

Bibliovizor - Dubravka Ugrešić

Bibliovizor - Dubravka Ugrešić

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Kako nastaju priče tema je kojom se bavi Dubravka Ugrešić u novom romanu naslovljenom Lisica . Što je danas književnost, u kakvom su odnosu samoća stvaraoca i malograđanski brak književnosti i poduzetništva, istražuje Ugrešić u ovom tekstu u kojem se i više nego u ranijim autoričinim djelima prožimaju esej i roman, promišljanje i pripovijedanje. U emisiji ćemo poslušati kritiku Vesne Solar. Branko Maleš piše o pjesničkom prvijencu Hrvoja Marka Peruzovića, autora koji je do sad bio poznat kao likovni umjetnik, a koji je svoju prvu pjesničku zbirku naslovio: Nekoga moramo voljeti, kako na webu tako i na zemlji . Maleš piše i o zbirci pjesama Regata papirnatih brodova Marka Tomaša.

Posljednja emisija: Subota, 18.08.2018 16:03

Didov san - MARIANA CAMPERA I DAMIAN BAZAN MAMIĆ

Didov san - MARIANA CAMPERA I DAMIAN BAZAN MAMIĆ

Društvo

Životne priče Mariane Campere i Damiana Bazana Mamića isprepliću se na mnogo načina. Oboje su iz Argentine uselili u Hrvatsku, kako bi usavršili znanje hrvatskoga jezika i postali novinari španjolske redakcije multimedijskog kanala Glasa Hrvatske. Ostvarili su svoj san i u Hrvatskoj ostaju.

Posljednja emisija: Nedjelja, 19.08.2018 16:03

Do korica - JULIAN BARNES FLAUBERTOVA PAPIGA

Do korica - JULIAN BARNES FLAUBERTOVA PAPIGA

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

U večerašnjem izdanju emisije Do korica bavimo se djelom Flaubertova papiga suvremenoga engleskog pisca Juliana Barnesa. Julian Barnes i Gustave Flaubert supostoje na dva pola: Barnes zaigran, ludičan, s poimanjem kreativnosti kao igre; Gustave izmučen, mazohistički predan kultu forme; postmodernist i protomodernist; pisanje kao igra u jednog, odnosno pisanje koje daje privid da se odvijalo u igri, te pisanje kao agonija s druge strane. Flaubertovu papigu u nas je preveo Zlatko Crnković, a objavljena je 1990. u nakladi zagrebačkog Znanja. Ulomak iz tog prijevoda čut ćemo u interpretaciji Siniše Ružića, no prije toga poslušat ćemo esej Željke Matijašević o Barnesovu, ali i Flaubertovu djelu.

Posljednja emisija: Petak, 17.08.2018 22:03

Dokumentarna radio drama - Dokumentarna radio - Nikica Klobučar: „Treći život drveta“

Dokumentarna radio drama - Dokumentarna radio - Nikica Klobučar: „Treći život drveta“

Dramski program

Dokumentarna radio drama "Treći život drveta" bavi se tradicionalnom arhitekturom hrvatske Posavine, odnosno, drvenom građom te arhitekture koja se preko novinskih i internet oglasnika prodaje u bescjenje. U vremenima današnje financijske krize rijetko će tko reći da je prodaja građe drvenih kuća i štagljeva a priori loša, ali pitanje koje dokumentarac želi postaviti jest da li s prodajom te stare građe rasprodajemo i identitet jednog kraja i jednog vremena te je li prodaja u bescjenje dijelove života naših predaka u šleperu drvene građe, proizvođačima namještaja u Nizozemskoj ili Italiji, najviše što se može učiniti od tog materijala? Treći život drveta poetičan je naziv za postupak recikliranja i ponovne upotrebe stoljetne hrastovine, kojim mladi umjetnik Luka Jelušić, drvu koje je svoj prvi život proživjelo kao stablo, a drugi kao građa za kuću ili namještaj, nastoji udahnuti jedan novi život.

Posljednja emisija: Utorak, 14.08.2018 14:00

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Dubrovačke ljetne igre - Svečano zatvaranje 68. Dubrovačkih ljetnih igara i dodjela nagrade Orlando

Glazba, kultura

Dodjela nagrade Orlando Ludomir Michal Rogowski: Dubrovačke impresije Henryk Wieniawski: 1. koncert za violinu i orkestar u fis-molu, op. 14 Edvard Grieg: Peer Gynt - 1. i 2. suita Aleksej Semenenko, violina Simfonijski orkestar HRT-a Alberto Veronesi, dirigent spuštanje festivalske zastave

Posljednja emisija: Petak, 25.08.2017 08:00

Duhovni profili - PERSONALIZAM I PRAVO (2. dio) 20.4.2018

Duhovni profili - PERSONALIZAM I PRAVO (2. dio) 20.4.2018

Religija, društvo, znanost

Koliko je i kako personalizam utjecao na stvaranje Univerzalne deklaracije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima te na poslijeratnu političku arhitekturu Europe? Na koji način je demokršćanska politička agenda povezana s personalizmom i koliko je prisutna u temeljima Europske unije? O tim i drugim temama u novoj emisiji "Duhovnih profila" govore dr. sc. Ivan Čulo i autor emisije Vladimir Lončarević. Urednica je Antonia Hrvatin Roth.

Posljednja emisija: Petak, 17.08.2018 10:30

Eklektica - Roxy Forty

Eklektica - Roxy Forty

Glazba, umjetnost

Posljednja emisija: Subota, 18.08.2018 23:00

Eurofest

Eurofest

Glazba

Slušat ćete snimku koncerta Brucea Sprigsteena održanog u Barceloni 2002.

Posljednja emisija: Petak, 17.08.2018 20:00

Filmoskop 30 06 2018

Filmoskop 30 06 2018

Umjetnost, film

J. Grozdanić bavi se igranom, a D. Jurak dokumentarističkom selkcijom Dana hrvatskog filma.

Posljednja emisija: Subota, 30.06.2018 13:00

Francuski val

Francuski val

Glazba

Frankofone diskografske aktualnosti iz travnja ove godine slušamo u današnjoj emisiji

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 13.08.2018 14:00

Glazba i obratno

Glazba i obratno

Glazba, umjetnost

Švedski umjetnici ostvarili su većinu koncerata ovogodišnje proslave umjetnosti, a svoja je improvizatorska promišljanja bivanja, postojanja i shvaćanja povezanosti univerzuma predstavila Sol Andersson, švedska eksperimentalna umjetnica.

Posljednja emisija: Petak, 17.08.2018 22:30

Hrvatska proza - Vagonom drugog razreda... 1 dio

Hrvatska proza - Vagonom drugog razreda... 1 dio

Umjetnost, književnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 06.08.2018 22:03

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

Terorist ili domoljub? Dokumentarna emisija Istina na vjetrometini povijesti Trećeg programa Hrvatskoga radija posvećena je hrvatskome političkom emigrantu Zvonku Bušiću, njegovu političkome aktivizmu u Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama, posljedicama Hrvatskoga proljeća i emigrantskim državotvornim stremljenjima. Emisija je temeljena na kazališnoj predstavi ''Tko je ubio Zvonka Bušića'' nastaloj prema istoimenoj knjizi novinara i publicista Tihomira Dujmovića. Slušatelji će imati prigodu čuti dijelove iz predstave u kojoj su Zvonka Bušića i Juliene Eden Bušić utjelovili glumci Robert Kurbaša i Ana Vilenica te doznati manje poznate činjenice o otmici američkoga zrakoplova i pogibiji njujorškoga policajca Briana Murreya, suđenju Zvonku Bušiću u Sjedinjenim Američkim Državama, ali razotkriti i razloge njegova nezadovoljstva na slobodi u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. U emisiji Istina na vjetrometini povijesti o Zvonku Bušiću i prilikama odrastanja u Jugoslaviji, emigrantskome životu i povratku u domovinu govore njegova supruga, spisateljica Julienne Eden Bušić, Bušićev prijatelj, hrvatski novinar, filozof i diplomat Benjamin Tolić i novinar i publicist Tihomir Dujmović.

Posljednja emisija: Srijeda, 27.06.2018 14:00

Izlog sadašnjice - 65. Međunarodni skladateljski Rostrum (Budimpešta 2018) - 3

Izlog sadašnjice - 65. Međunarodni skladateljski Rostrum (Budimpešta 2018) - 3

Glazba, kultura

Koncertantni slog nalazi svoje tragove i obličja i u recentnim skladbama, pa ćemo u emisiji tako predstaviti četiri koje su u formatiranju krenule iz te ishodišne točke. "SSerenades" se više oslanja na tradiciju istoimenih skladbe, tj. serenada, ali u suodnosu glasa i ansambla iskazuje zapravo anti-koncertantni pristup nadmetanja solista i skupine, da bi se fokus norveškog skladatelja Sigurda Fischera Olsena usmjerio na detalje i amalgamiranje zvukovnosti. Francuski pijanist i skladatelj Jean-Frederic Neuburger ostvario je na narudžbu Francuskog radija opsežni Koncert za klavir i orkestar koji je sam praizveo uz radijsku filharmoniju, a oba su ova djela uvrštena u preporučene skladbe glavne kategorije. Koncertantni slog na svoj način ispituju i ostvaruju i latvijska skladateljica Gundega Šmite u Koncertu za harmoniku i orkestar nadahnutu Grčkom, te slovenski pijanist, skladatelj i glazbeni producent Žiga Stanič u Koncertu za klavir. Urednica i komentatorica: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Srijeda, 15.08.2018 20:00

Koncert četvrtkom - Ades, Barry i Stravinski

Koncert četvrtkom - Ades, Barry i Stravinski

Glazba, kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Četvrtak, 16.08.2018 20:00

Kozmos i etos - IZDVOJENI I OSOBITI ROMANSKI JEZICI 07.12.2017

Kozmos i etos - IZDVOJENI I OSOBITI ROMANSKI JEZICI 07.12.2017

Znanost

U emisiji „Kozmos i etos\ldblquote bit će riječi o nekoliko izdvojenih i osobitih romanskih jezika: ponajprije o razmjerno velikom rumunjskom jeziku te o neusporedivo manjem istrorumunjskom, jednom od povijesnih dijalekata rumunjskoga, koji se govori u Istri. Također ćemo se dotaknuti katalonskog jezika te židovskošpanjolskoga ili ladina, materinskog jezika sefardskih Židova, koji su se krajem 15. i tijekom 16. stoljeća nastanili, između ostalih zemalja, u Hrvatskoj i Bosni, ponajviše u gradovima Splitu, Dubrovniku i Sarajevu. Gost je akademik August Kovačec. Autor i voditelj: Marito Mihovil Letica.

Posljednja emisija: Četvrtak, 16.08.2018 08:45