Ars acustica - Finalisti natjecanja Palma AA - 2019

Ars acustica - Finalisti natjecanja Palma AA - 2019

Dramski program

U emisiji predstavljamo pet najbolje plasiranih djela na ovogodišnjem EBU natjecanju Palma Ars Acustica. Finale je održano 22. svibnja u Helsinkiju u sklopu plenarnog sastanka članova skupine za Ars Acusticu pri Euroradiju. Slušat ćemo ulomke djela koja su se plasirala u finale natjecanja: Codex Amphibia – Švicarskoga radija; Rivers, People and Bridges- Češkoga radija; Cut up the Border radija Deutschlandfunk iz Berlina; The Garden Man- Homo hortulanus – Finskoga radija, te pobjedničku radiofonsku skladbu AUTOPOIESIS autorice Anne Lepert koja u sebi spaja elemente dokumentarne radidrame, fikcije, poezije i mitologije.

Posljednja emisija: Subota, 13.07.2019 23:30

Baština, mi i svijet - MARIJANSKA SVETIŠTA U DALMACIJI

Baština, mi i svijet - MARIJANSKA SVETIŠTA U DALMACIJI

Kultura, umjetnost, znanost

Danas donosimo nešto skra\lang1050ćenu studiju MARIJANSKA SVETIŠTA NA DALMATINSKOJ OBALI U SREDNJEM VIJEKU I U RANO MODERNO DOBA Joška Belamarića. Posebno se autor bavi kultovima, vezanima uz Marijine slike, kojima se pripisivala čudotvornost, pa su postale svojevrsnim državnim insignijama u Dalmaciji i Dubrovačkoj Republici. Štovanje Bogorodice bilježi dug kontinuitet, sastavni je dio kulture života svih socijanlih slojeva, a umjetnine povezane s tim kultom tvore izuzetan korpus baštine.\lang1033

Posljednja emisija: Nedjelja, 18.08.2019 09:30

Bibliovizor - DIVNA ZEČEVIĆ

Bibliovizor - DIVNA ZEČEVIĆ

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Divna Zečević u biografskim je natuknicama donedavno predstavljana kao hrvatska folkloristica, književna povjesničarka i pjesnikinja. No nakon izlaska knjige njezinih dnevničkih zapisa Život kao voda hlapi, koja donosi izbor iz autoričinih dnevnika od 1961. do 2006. godine, percepcija autoričinog opusa mijenja se. Riječ je zacijelo o jednoj od važnijih dnevničkih knjiga u našoj književnosti. Za emisiju o dnevnicima Divne Zečević govori priređivačica knjige Marija Ott Franolić, teoretičarka koja se bavi ženskim dnevnicima i ženskom svakodnevicom. U emisiji ćemo čuti i kritiku knjige "Život kao voda hlapi" koju potpisuje Dario Grgić.

Posljednja emisija: Subota, 10.08.2019 16:03

Doba znanosti - Biljno mlijeko

Doba znanosti - Biljno mlijeko

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 16.08.2019 16:03

Do korica - Doviđenja, vidimo se sutra

Do korica - Doviđenja, vidimo se sutra

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

U emisiji se bavimo romanom „Doviđenja, vidimo se sutra” američkog književnog urednika i pisca Williama Maxwella. Roman je situiran u provincijski gradić na američkom srednjem zapadu dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Govori o zagonetnoj težini prošlosti, o prijateljstvu dvojice dječaka koje je prekinuto zločinom što ga je počinio otac jednoga od njih. William Maxwell dugo je bio urednik u poznatom književnom časopisu „The New Yorker“, pa su kroz njegove ruke prošli i tekstovi pisaca kao što su Nabokov, Salinger, Updike, Munro, Cheever, Singer i mnogi drugi. Maxwell je napisao još šest romana, nekoliko zbirki priča, kao i knjigu uspomena. Maxwellov roman „Doviđenja, vidimo se sutra” smatra se vrhuncem piščeva opusa. Preveo ga je Igor Buljan. Čut ćemo, uvodno, esej Darija Grgića o romanu i ulomak iz djela u tumačenju Zlatka Ožbolta.

Posljednja emisija: Petak, 28.06.2019 22:03

Dokumentarna radio drama - Đino Đivanović i Srđan Nogić: "Tika taka, tika taka kucalo je srce vatrenog junaka"

Dokumentarna radio drama - Đino Đivanović i Srđan Nogić: "Tika taka, tika taka kucalo je srce vatrenog junaka"

Dramski program

Dokumentarna radio drama (radio feature) „Tika-taka, tika-taka, kucalo je srce vatrenog junaka“, zvučni je dokument, dosjećanje i putovanje kroz Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji. Pokušaj je to da se približi onim uzbuđenjima, dojmovima i fenomenima koji i sada kod mnogih izazivaju pitanje: što nam se zapravo dogodilo u ta nezaboravna trideset i dva ljetna dana 2018. godine? Feature će povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije vratiti u epicentar zvučne slike psiholoških i emocionalnih stanja ključnih aktera; igrača, navijača, trenera, ali običnih pojedinaca čija je svakodnevica, barem za trenutak, postala vedrija. Tu je i glas nogometnog zaljubljenika te pomalo distanciranog navijača koji u svojevrsnom dnevničkom zapisu slušatelja vodi kroz vlastita iskustva, dileme i doživljaje, ne ostajući imun na sve što se oko njega događa. Konačno, tu su zvukovi hrvatskog nogometnog ljeta 2018. Trube, bubnjevi i pjesme; golovi, glasovi i decibeli. Autori: Đino Đivanović i Srđan Nogić, skladatelj: Maro Market, urednik: Nikica Klobučar

Posljednja emisija: Utorak, 16.07.2019 14:00

Eurofest - Glen Hansard & Heather Nova live @ A Summer's Tale Festival 2016

Eurofest - Glen Hansard & Heather Nova live @ A Summer's Tale Festival 2016

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 16.08.2019 20:00

Filmoskop - "Zrno"; ciklus suvremenog brazilskog filma

Filmoskop - "Zrno"; ciklus suvremenog brazilskog filma

Umjetnost, film

Dina Pokrajac bavi se filmom "Zrno" Semiha Kaplanoglua, a Nikola Strašek ciklusom suvremenog brazilskog filma održanim u zagrebačkom kinu Tuškanac.\lang1033 d

Posljednja emisija: Subota, 29.06.2019 13:00

Glazba i obratno - The Flying Luttenbachers (2)

Glazba i obratno - The Flying Luttenbachers (2)

Glazba, umjetnost

Donosimo drugi dio albuma "Shattered Dimension" kultnog benda The Flying Luttenbachers koji je osnovan u Chicagu 1991., te je djelovao do 2007, a sada se ponovno vratio na scenu upravo ovim albumom snimljenim krajem 2018. godine koji je nakladnička kuća GOD records objavila kao dvostruki LP u travnju ove godine s kataloškim brojem 54. The Flying Luttenbachers svira sada u sastavu Tim Dahl (bas gitara), Matt Nelson (tenor saksofon) i Brandon Seabrock (gitara) uz stalnog člana i osnivača Weasela Waltera (bubnjevi). Njihova glazba označava se kao punk jazz i no wave.

Posljednja emisija: Petak, 16.08.2019 22:30

Hrvatski glazbeni abecedarij - KOMORNI OPUS STJEPANA ŠULEKA

Hrvatski glazbeni abecedarij - KOMORNI OPUS STJEPANA ŠULEKA

Glazba

KOMORNI OPUS STJEPANA ŠULEKA

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 05.08.2019 10:00

Istina na vjetrometini povijesti - Marija Jurić Zagorka

Istina na vjetrometini povijesti - Marija Jurić Zagorka

Prva hrvatska profesionalna novinarka, uporna zagovornica nacionalne slobode, neumorni borac za prava žena, najčitanija hrvatska književnica, slavljena i osporavana, obožavana i proganjana, Marija Jurić Zagorka umrla je prije 61 godinu, 29. studenog 1957. u 85 godini života. Njezina je smrt još mnogima zagonetna kao i posljednjih desetak godina života. Njezine autobiografije: Tko ste vi?, Što je moja krivnja?, Iz Zagorkinih memoara i Kako je bilo? često donose potpuno oprečne informacije o prijelomnim događajima iz njezina života, kao što je školovanje, brak, ulazak u redakciju Obzora pa se zaključuje da je Zagorka svjesno manipulirala tim podacima ovisno o povijesnom kontekstu te u skladu s političkim promjenama. Protuaustrijski i protunjemački stav, kritike Khuenova aparata, borba za nacionalnu neovisnost, osude odnarođivanja, socijalnog angažmana, organiziranje tiskarskih radnica u Kolo narodnih žena, tematiziranje položaja žene u braku, uređivanju časopisa Ženski list i Hrvatica te rasprave o odnosima među spolovima Zagorku su zauvijek upisali kao jednu od važnih protagonista ključnih zbivanja na ovim prostorima.\cf0

Posljednja emisija: Srijeda, 27.03.2019 14:00

Izlog sadašnjice: 66. Međunarodni skladateljski Rostrum (San Carlos de Bariloche, Argentina 2019) -  2

Izlog sadašnjice: 66. Međunarodni skladateljski Rostrum (San Carlos de Bariloche, Argentina 2019) - 2

Glazba, kultura

Tijekom kolovoza u četiri emisije ciklusa Izlog sadašnjice donosimo izbor skladbi koje su bile u ovogodišnjoj konkurenciji prestižnog svjetskog skladateljskog natjecanja IRC - Međunarodnog skladateljskog Rostruma koji je održan u svibnju u Argentini, u gradiću San Carlos de Bariloche. Pod okriljem UNESCO-a, odnosno IMC (Međunarodnog glazbenog savjeta) te uz prinos Europske radijske unije, u tradiciji od 1954. godine ovo natjecanje i susret radijskih urednika i recentne glazbe u prijedlozima za emitiranje u radijskim emisijama, nagrada i preporuka Rostruma uvijek je bila sjajni znak svakome skladatelju koji je bio uvršten u konkurenciju. Ove je godine sudjelovalo 27 radijskih postaja iz zemalja sa 4 kontinenta sa ukupno 50 skladbi. U drugoj emisiji ovog niza predstavljamo skladbu pobjednicu, kao i još neke skladbe velikog orkestralnoga zvuka. Nakon skladbe "Prana" slovenske mlade skladateljice Petre Strahovnik, slušamo orkestralna djela iz Austrije (Julia Purgina "Akatalepsia" ), Finske (Ville Raasakka: "Crni oblak, ispod zemlje"), Estonije (Arash Yazdani: "Nakba"), te iz Ujedinjenog Kraljevstva (Richard Causton: "Kažem: SADA" ) i Švedske (Brytta Bytstroem: "Bilješke iz Grada Sunca").

Posljednja emisija: Srijeda, 14.08.2019 20:00

Kozmos i etos - ETIMOLOGIJA NEKAD I DANAS 31.01.2019

Kozmos i etos - ETIMOLOGIJA NEKAD I DANAS 31.01.2019

Znanost

Govorimo o etimologiji, određivanju podrijetla rijéčĂ® i njihovih povezanosti s drugim riječima iz istog ili inih jezika. Osvrćemo se na razvitak i mijene etimologije od vremena nastanka u staroj Grčkoj do danas. Tražimo odgovore na pitanja što nam je etimologija te kakva nam se etimologija nudi, pri čemu ukazujemo na primjere nekih pogrešnih objašnjenja svojstvenih "pučkoj etimologiji" ili pseudoetimologiji. K tome objašnjavamo pravu etimologiju nekih u hrvatskome jeziku razmjerno često upotrebljavanih riječi. Naposljetku govorimo o drugome izdanju Gluhakova "Hrvatskoga etimološkog rječnika". Gost je dr. sc. Alemko Gluhak, jezikoslovac. Autor i voditelj: Marito Mihovil Letica. Urednica je Nevenka Dujmović.

Posljednja emisija: Četvrtak, 15.08.2019 08:45

Mixtape - Gold in a Brass Age

Mixtape - Gold in a Brass Age

Glazba, umjetnost

Mixtape je ispunjen glazbom s različitih žanrovskih područja: jazza i soula, indie rocka, kubanske tradicije i eksperimentalnog izričaja. Na redu je glazba koju potpisuju pijanist Steve Nieve, saksofonist Dexter Gordon i kubanski kolektiv Buena Vista Social Club. U uvodnome dijelu emisije podsjetit ćemo se na ovogodišnji, povratnički album britanskog glazbenika Davida Graya, pod naslovom Gold In A Brass Age. Autor: Denis Leskovar

Posljednja emisija: Utorak, 25.06.2019 23:30

Na kraju tjedna - MIROSLAV VARŽIĆ

Na kraju tjedna - MIROSLAV VARŽIĆ

Kultura, gospodarstvo, društvo, život, umjetnost, književnost, film, mozaik

Gost je slavonski pjesnik i kulturni animator Miroslav Varži\lang1050ć. Povodom nove zbirke pjesama "U krilu zemlje slavonske" svjedoči o gospodarskom i demografskom odumiranju Slavonije, poeziji pradjedovskih ognjišta, šokačkoj borbi s prirodom i politikom. Autor Tomislav Šovagović\lang1033

Posljednja emisija: Subota, 10.08.2019 11:15

Na treći pogled - MARINA VUJČIĆ

Na treći pogled - MARINA VUJČIĆ

Književnost

Posljednja emisija: Četvrtak, 08.08.2019 23:00

Ogledi i rasprave - O (ne)znanstvenosti filozofije

Ogledi i rasprave - O (ne)znanstvenosti filozofije

Kultura, društvo, umjetnost, znanost, filozofija

Posljednja emisija: Četvrtak, 15.08.2019 23:00

Ogledi o pop kulturi - Blake - glazba i stihovi

Ogledi o pop kulturi - Blake - glazba i stihovi

Glazba, umjetnost

Posljednja emisija: Subota, 17.08.2019 13:30