Ars acustica - Pavlica Bajsić Brazzoduro, Lana Deban: TRAG U ČAĐI

Ars acustica - Pavlica Bajsić Brazzoduro, Lana Deban: TRAG U ČAĐI

Dramski program

Punih 147 godina nekoliko čađavih listova papira čamilo je u biblioteci Francuske akademije znanosti. Na naoko neuglednim listovima papira pisala je godina 1860. i jedna vijugava linija, poput nekog tajnovitog ornamenta. Godina je 2008. Dok su njuškali po knjižnici Akademije znanosti u Parizu, grupu američkih znanstvenika iz kolektiva First Sounds zaintrigirao je taj valoviti trag u čađi vrlo nalik prikazu zvuka u wave-u. Njihov softver je doista i pročitao neobičnu vijugavu liniju. I ona je...propjevala! Francuskom se uspavankom "Au claire de la Lune" ("Kuca, kuca Pero") po prvi puta oglasio glas zabilježen 147 godina ranije. Zabilježen rogom i četkicama od veprovih čekinja koje su titraje zvuka ucrtavale u čađu na papiru. Glas je pripadao Eduardu Scottu de Martinville-u koji je svojom čudnovatom napravom, fonoautografom, pokušao napraviti "stenogram" pjevačke interpretacije. Nije ni sanjao da će se njegov "trag u čađi" stoljeće i pol kasnije moći reproducirati i tako ući u vječnost. Ovo otkriće kolektiva "First Sounds"je Thomasu Alvi Edisonu oduzelo još jednu povijesnu zaslugu. Njemu se, naime, donedavno pripisivala prva snimka ljudskoga glasa.

Posljednja emisija: Subota, 17.07.2021 23:30

Baština, mi i svijet - Buducnost grada ili nove utopije

Baština, mi i svijet - Buducnost grada ili nove utopije

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 18.07.2021 09:30

Bibliovizor - Gros, Magris

Bibliovizor - Gros, Magris

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

„Filozofija hodanja“ naslov je knjige suvremenog francuskog autora Frédérica Grosa, u prijevodu Mirjane Brabec i Vladimire Mirković-Blažević i izdanju VBZ-a. Knjiga sagledava različite načine hodanja, od šetnje i lutanja gradom do istraživanja nepoznatih planinskih staza. Donosi portrete autora koji su hodanje držali važnim za vlastito promišljanje i pisanje, kao što su Nietzche, Rimbaud, Thoreau i drugi. Knjigu će prikazati Tatjana Gromača Vadanjel. Claudio Magris, pisac i sveučilišni profesor njemačke književnosti, autor niza proznih i esejističkih knjiga, redovito je pisao tekstove o drugim piscima, klasicima i suvremenicima. Zbirka njegovih radova o piscima i djelima nedavno je objavljena pod naslovom „Abecede“ u prijevodu Ljiljane Avirović. O knjizi piše Željko Senković.

Posljednja emisija: Subota, 03.07.2021 16:03

Do korica - SVIJET JE MALI

Do korica - SVIJET JE MALI

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Današnju emisiju Do korica posvetit ćemo Gigi Gračan, književnoj prevoditeljici čija bibliografija uz značajne teorijske naslove bilježi poeziju i prozna djela. Ističu se njezini prijevodi prozaika Margaret Atwood. J. M. Coetzeeja, Toni Morrison, Alana Hollinghursta i Robertsona Daviesa. Zapaženi su njezini prijevodi satirične i stilski virtuozne proze, tako i romana britanskog književnika i teoretičara Davida Lodgea. U emisiji riječ je o Lodgeovu romanu "Svijet je mali” koji je podnaslovom određen kao akademska romansa i dio je satirične trilogije o akademskom životu. Prema uvodnim riječima Gige Gračan, u ovom romanu Lodge ispreda šest-sedam fabularnih linija, i sve ih raspreda u otvorenom završetku.

Posljednja emisija: Petak, 23.07.2021 22:03

Dokumentarna radio drama - Iva Lovrec Štefanović, Hrvoje Hanzec: "Osor - Danielov glazbeni vrt"

Dokumentarna radio drama - Iva Lovrec Štefanović, Hrvoje Hanzec: "Osor - Danielov glazbeni vrt"

Dramski program

Osor je prelijepi gradić na Cresu star 4000 godina, njegovo tlo je bogato arheološko nalazište. Zanimljiva povijesna zbivanja tijekom stoljeća smanjuju broj stanovnika na sadašnjih šezdesetak. Priča našeg dokumentarca otkriva kako je jedan pridošli stanovnik sedamdesetih godina prošlog stoljeća stvorio u Osoru čudesno ljetno utočište i s vremenom najvažnije odredište hrvatske umjetničke glazbe i glazbenika. Festival Osorske glazbene večeri, ali i aleju skulptura, osmislio je i vodio Daniel Marušić, nakon što mu je politika kao nepodobnom zabranila angažman u njegovoj struci. Daniel Marušić preminuo je 2009. godine, ali je festival ostao, u obnovljenoj katedrali se održavaju koncerti, a ideja o izvedbi 9. Beethovenove simfonije ostvarena je godinu dana nakon smrti utemeljitelja festivala, 2010. godine kada je dokumentarac dovršen. Ovogodišnje 46. Osorske glazbene večeri počinju večeras, 20. 07. uz izravni radijski prijenos na Trećem programu.

Posljednja emisija: Utorak, 20.07.2021 14:00

Duhovni profili - Ignacije Lojolski 2 dio

Duhovni profili - Ignacije Lojolski 2 dio

Religija, društvo, znanost

Posljednja emisija: Petak, 25.06.2021 10:30

Eppur si muove - GDJE KUPOVATI HRANU ?

Eppur si muove - GDJE KUPOVATI HRANU ?

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 12.07.2021 16:03

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

U Zagrebu će se od 1. do 10. srpnja održati 15. Festival tolerancije, manifestacija koja je 2007. godine utemeljena pod nazivom Festival židovskog filma. Riječ je o festivalu koji se bavi specifičnim temama židovske povijesti, identiteta, kulture i načina života, ali i promoviranjem raznolikosti, tolerancije i razumijevanja te rušenjem stereotipa i predrasuda prema drugima i drugačijima. I ove se godine festival održava u okolnostima pandemije novog koronavirusa, zbog čega je kao festivalska pozornica za filmske projekcije ponovo odabran Amfiteatar na jezeru Bundek. Tijekom deset srpanjskih dana na festivalu će biti prikazan 51 film, podjednako igrani, dokumentarni i animirani, a Festival tolerancije nudi i brojne druge sadržaje, od izložbi i programa Tolerance Talk do glazbenih koncerata. O predstojećem Festivalu tolerancije Josip Grozdanić razgovara s direktoricom festivala Natašom Popović te s programskim direktorom Hrvojem Pukšecom.

Posljednja emisija: Petak, 25.06.2021 08:45

Filmoskop - "Novosti iz velikog svijeta"; "Zakon geta"; filmovi Sama Peckinpaha

Filmoskop - "Novosti iz velikog svijeta"; "Zakon geta"; filmovi Sama Peckinpaha

Umjetnost, film

Josip Grozdanić bavi se filmom "Novosti iz velikog svijeta" Paula Greengrassa, Damir Radić filmom "Zakon geta" Frederica Louisa Hviida i Andersa Olholma, a Nikola Strašek filmovima Sama Peckinpaha povodom autorova ciklusa održanog u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Posljednja emisija: Subota, 24.07.2021 13:00

Francuski val - Idemo u Senegal i Kolumbiju - Colombie et Senegal: allons-y !

Francuski val - Idemo u Senegal i Kolumbiju - Colombie et Senegal: allons-y !

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 12.07.2021 14:00

Glazba i obratno: Noviteti nakladničke etikete GOD Records (4) -  The Flying Luttenbachers i Peter Ablinger

Glazba i obratno: Noviteti nakladničke etikete GOD Records (4) - The Flying Luttenbachers i Peter Ablinger

Glazba, umjetnost

U ciklusu Glazba i obratno zaključujemo niz od četiri emisije posvećene novitetima nakladničke etikete GOD Records koja objavljuje suvremenu eksperimentalnu glazbu na vinilu. Donosimo ulomke sa recentnih albuma pod kataloškim brojevima 61 i 62. Najprije slušamo dvije skladbe sa A strane vinilne ploče "Negative Infinity" kultnog američkog sastava The Flying Luttenbachers, a potom dva orkestralna djela austrijskog skladatelja koji živi i radi u Berlinu Petera Ablingera. Radi se o ploči na kojoj su objavljene njegove tri orkestralne skladbe, a mi ćemo čuti "Quartz" i "Wachtum Massenmord".

Posljednja emisija: Petak, 23.07.2021 22:30

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

Aktualna pandemija koronavirusa u središte je događanja smjestila nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Danas centar medicinske izvrsnosti Republike Hrvatske osnovao je 1949. godine poznati hrvatski liječnik dr. Andrija Štampar. Liječnik koji je cijeli svoj život posvetio promicanju ideja socijalne medicine i praktičnom radu na organizaciji zdravstvenog sustava koji se temelji na načelu: ''Zdravlje za sve!''. Bio je stručnjak svjetskoga glasa, jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije. Ekspert Zdravstvene organizacije Lige naroda i Rockefellerove fondacije, savjetnik kineske vlade, pozvani predavač na brojnim uglednim sveučilištima, stručnjak koji je bio cijenjen i čije se mišljenje uvažavalo. Bio je kreator dramatičnog obrata u javnom zdravstvu, koji je doveo do novoga međunarodnoga zdravstvenog poretka.

Posljednja emisija: Srijeda, 30.06.2021 14:00

Izlog sadašnjice: Dani nove glazbe u Moldaviji 2020 (2) i Nova irska glazba u doba pandemije

Izlog sadašnjice: Dani nove glazbe u Moldaviji 2020 (2) i Nova irska glazba u doba pandemije

Glazba, kultura

Izlog sadašnnjice donosi posljednji od triju koncerata s prošlogodišnjeg izdanja festivala Dani nove glazbe u Kišinjevu te koncert nove glazbe irskih suvremenih autora. Ansambl "Ars Poetica" Ghenadieja Ciobanua izveo je skladbe Paula Gamurarija, Snejane Pâslari, Vlada Burlee, Vasilija Medveda, Lidije Ciubuc, Ghenadija Ciobanua, Michaela Pepe, Iuliana Gogua te Gheorghea Mustee. Nova glazba irskih skladatelja u vrijeme pandemije naslov je koncerta održanog 21. travnja ove godine koji slušamo u drugome dijelu emisije, a na kojem su izvedena djela Davida Fennessyja, Stephena Shannona, Rachael Lavelle, Seán Ó Dálaigh, Deirdre Gribbin, Anselm McDonnell, Amy Rooney, Bébhinn McDonnell I Anna Murray.

Posljednja emisija: Srijeda, 21.07.2021 20:00

Jazzolovka 22.07.2021.

Jazzolovka 22.07.2021.

Glazba

I ovoga četvrtka slušamo skladbe koje su ove sezone uvrštene na top listu, a pratimo i jazz koncerte u našoj zemlji!

Posljednja emisija: Četvrtak, 22.07.2021 15:15

Jazz session 22.7.2021.

Jazz session 22.7.2021.

Glazba

Ovoga četvrtka slušamo četvrti autorski album "Trice" basista Maria Rašića koji je objavljen 18.6. 2021.

Posljednja emisija: Četvrtak, 22.07.2021 23:30

Klasična večer zagrebačkih šišmiša - Mozart: Lažna Vrtlarica

Klasična večer zagrebačkih šišmiša - Mozart: Lažna Vrtlarica

Glazba

Posljednja emisija: Nedjelja, 18.07.2021 20:00

Kozmopolis

Kozmopolis

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Među najistaknutijim trendovima aktualnima u suvremenim društvenim i humanističkim znanostima, od kojih i u znanosti o književnosti, često se ističe takozvani prostorni, spacijalni ili topografski obrat, u svjetlu kojega se veliko značenje pridaje činjenici da ni prostori, kao ni drugi fenomeni koje smo tradicionalno doživljavali kao samorazumljive sastavnice naše stvarnosti, nisu neproblematične prirodne, pa ni neposredne društvene datosti, nego su kulturno i diskurzivno oblikovani konstrukti. Na tome tragu, u eseju koji ćemo poslušati u ovotjednoj emisiji bit će podastrta interpretacija dvaju hrvatskih putopisa objavljenih između dva svjetska rata, od kojih se u jednome kreira slika Kine iz europske perspektive, dok se u drugome perspektivi Kineza pokušava približiti slika Europe, poglavito Hrvatske kao sastavnoga njezina dijela. Autorica eseja je Krystyna Pieniążek-Marković, profesorica na Katedri slavenske filologije Sveučilišta Adama Mickiewicza u Poznanju, a putopise o kojima će biti riječi napisali su Miroslav Krleža i jedan svojedobno popularan, ali danas gotovo sasvim zaboravljeni hrvatski književnik i publicist, Hrvoje Grgurić.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 19.07.2021 23:00

Kozmos i etos - VELIKI JUBILEJ SV. JERONIMA DALMATINCA 12.11.2020

Kozmos i etos - VELIKI JUBILEJ SV. JERONIMA DALMATINCA 12.11.2020

Znanost

Razgovaramo o svetome Jeronimu u povodu 1600. godišnjice njegove smrti. Riječ je o znamenitome crkvenom ocu, teologu, piscu i prevoditelju, svjetski značajnome velikanu rođenom na hrvatskim prostorima. Zaštitnik je Dalmacije, teologAc, prevoditeljAc, knjižničarAc, učiteljAc, studenata i isposnika. Po njemu su nazvane brojne crkve u Hrvatskoj i svijetu, k tome škole i zavodi, među kojima i Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima u Rimu. U emisiji se dohvaćamo Jeronimova utjecaja ne samo na kulturu i književnost njegove domovine, Dalmacije i današnje Hrvatske, nego i na kulturu cijeloga zapadnoga kršćanskog svijeta. Uz to predstavljamo knjigu Slobodana Prosperova Novaka „Sveti Jeronim Dalmatinac“, čije je nedavno objavljivanje potaknuto ovim velikim svečevim jubilejom. O tome razgovaramo s povjesničarom književnosti i komparatistom prof. dr. Slobodanom Prosperovim Novakom i latinistom Petrom Uškovićem Croatom.

Posljednja emisija: Četvrtak, 22.07.2021 08:45

Mikrokozmi - JESEN U POLJSKOJ 2.DIO

Mikrokozmi - JESEN U POLJSKOJ 2.DIO

Društvo, život, književnost

Slušat ćete ulomak iz putopisa Matka Peića "Jesen u Poljskoj", u interpretaciji Dorte Jagić i Ivana Šamije

Posljednja emisija: Srijeda, 21.07.2021 23:00