Ars acustica - Live Electronics Grožnjan

Ars acustica - Live Electronics Grožnjan

Dramski program

U emisiji ćemo čuti reportažu s prošlogodišnjeg seminara LIVE ELECTRONICS održanog u Kulturnom centru Hrvatske Glazbene mladeži u Grožnjanu. Tečaj su od 31. srpnja do 8. kolovoza 2019. vodili perkusionisti Filip Merčep i Alex Brajković iz Hrvatske te gitarist Luka Batista iz Slovenije. Trojica glazbenika upoznala su se tijekom master studija elektronike na Conservatorium van Amsterdam i ubrzo poželjela tamo stečena znanja podijeliti s mladim instrumentalistima i pjevačima i poučiti ih o najvažnijim aspektima elektronske glazbe uživo. Kako bi proširili polje svog umjetničkog izričaja te u svoje nastupe ugradili elektroniku polaznici su trebali savladati brojne izazove. Kako su se pritom snalazili poslušajte u emisiji Live electronics Grožnjan.

Posljednja emisija: Subota, 25.07.2020 23:30

Baština, mi i svijet

Baština, mi i svijet

Kultura, umjetnost, znanost

U današnjoj emisiji serijala donijet ćemo fragmente triju studija iz rukopisa SUDBINA GRADA Milana Preloga, čime najavljujemo knjigu. U njoj su sabrani autorovi tekstovi iz 1970-ih i 1980-ih, posvećeni pitanjima grada i baštine, zaštite i planiranja, u mnogočemu aktualni i danas, uoči obnove povijesne jezgre Zagreba. Emisiju su realizirali spikeri Ian Kojundžić i Ana-Marija Štorga, tonmajstor Stjepan Bičanić te autorica i urednica emisije Snješka Knežević. Emisiju možete poslušati na internetu, na adresi: www.radio.hrt.hr., u slušaonici trećeg programa.

Posljednja emisija: Nedjelja, 20.09.2020 09:30

Bibliovizor - Prtenjača, Radusinović Tafra

Bibliovizor - Prtenjača, Radusinović Tafra

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Ivica Prtenjača, pjesnik koji piše i prozu, godine 2019. objavio je svoj četvrti roman pod naslovom „Plivač“ koji će za emisiju prikazati Damir Radić. U središtu romana je smušeni mladić neizgrađenih stavova ali i senzibilni promatrač svijeta koji se ruši, a vrijeme radnje je ljeto 1991. godine. Dragana Radusinović Tafra autorica je romana „Tajkunova kći“ koji govori o ljubavi u vrtlogu ortačkog kapitalizma. Riječ je o romanu prvijencu autorice koja se kao novinarka afirmirala ekonomskim temama u specijaliziranim medijima, a prikazat će ga Igor Gajin..

Posljednja emisija: Subota, 19.09.2020 16:03

Doba znanosti - Project PREDICT

Doba znanosti - Project PREDICT

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 18.09.2020 16:03

Do korica - Krug se zatvara

Do korica - Krug se zatvara

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Norveški književnik Knut Hamsun (1859. - 1952.) pisao je pjesme, drame, eseje i prozu. Njegova su najvažnija djela romani “Glad”, “Blagoslov zemlje”, autobiografska proza “Po zaraslim stazama” i roman “Krug se zatvara”, kojim se bavimo u današnjoj emisiji. U središtu toga, posljednjeg Hamsunova romana je protagonist koji odbacuje sve društvene konvencije i želi živjeti bez želja i ambicija. O romanu za emisiju piše Đurđa Knežević. Ulomak iz djela u prijevodu Slavka Batušića čita Jelena Miholjević.

Posljednja emisija: Petak, 18.09.2020 22:03

Dokumentarna radio drama - Ivan Gregov: "Piramida na kraju grada"

Dokumentarna radio drama - Ivan Gregov: "Piramida na kraju grada"

Dramski program

Posljednja emisija: Utorak, 15.09.2020 14:00

Duhovni profili - Sv. Jeronim - 1 DIO

Duhovni profili - Sv. Jeronim - 1 DIO

Religija, društvo, znanost

Posljednja emisija: Petak, 18.09.2020 10:30

Eppur si muove - IMUNOBIOLOGIJA STARENJA

Eppur si muove - IMUNOBIOLOGIJA STARENJA

Znanost

Prof. dr. Branko VItale.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 07.09.2020 16:03

Eurofest - Natalie Merchant live @ Berlin 2016

Eurofest - Natalie Merchant live @ Berlin 2016

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 29.05.2020 20:00

Europeum EuroRadio - Europeum 29.6.2020. - repriza

Europeum EuroRadio - Europeum 29.6.2020. - repriza

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 14.09.2020 20:00

Filmomanija - Film "Mater" - Pavlović, Lorenci Flatz

Filmomanija - Film "Mater" - Pavlović, Lorenci Flatz

Kultura, umjetnost, film

Posljednja emisija: Petak, 04.09.2020 08:45

Filmoskop - Ljetni filmski festivali

Filmoskop - Ljetni filmski festivali

Umjetnost, film

Današjni Filmoskop, prvi nakon višemjesečnog prekida zbog koronakrize, donosi pregled ljetnih filmskih festivala (Festival mediteranskog filma Split, Motovun Film Festival, Dokufest Prizren, Sarajevo Film Festival) iz pera Marka Stojiljkovića.

Posljednja emisija: Subota, 19.09.2020 13:00

Francuski val - Novi val na Francuskom valu / Nouvelle vague sur Vague française

Francuski val - Novi val na Francuskom valu / Nouvelle vague sur Vague française

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 14.09.2020 14:00

Glazba i obratno: Iz izolacije - ciklus malih formi novozelandskih umjetnika (3)

Glazba i obratno: Iz izolacije - ciklus malih formi novozelandskih umjetnika (3)

Glazba, umjetnost

U ciklusu Glazba i obratno tijekom rujna i listopada predstavljamo zanimljiv projekt novozelandske platforme za umjetnosti "The Pantograph Punch" koja je omogućila umjetnicima da snimke svojih kratkih kućnih nastupa u vrijeme karantene objave kao personaliziranu poruku slušateljima u izolaciji u posebnom podcast serijalu "Artist in Residence". Radovi su kombinacija čitane poezije, snimljenih razgovora, zvučnih krajolika i glazbe, male forme koje stvaraju intimna zvukovna iskustva nadilazeći žanrove. Treća emisija donosi rad novozelandske spisateljice i redateljice Jo Randerson "The Comfort Zone" /Zona udobnosti/ te rad pjesnika i novinara Mohameda Hassana "Still Life with a Pool of Dreams" /Miran život uz bazen snova/.

Posljednja emisija: Petak, 18.09.2020 22:30

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Tko je Marijan Gubina, čovjek čija se životna sudbina našla na vjetrometini ratnih strahota devedesetih? Kako izgleda rat, bol i smrt u očima desetogodišnjeg djeteta koje je do tog kobnog 1. kolovoza 1991. provodilo mirno i sretno djetinjstvo u svojoj šesteročlanoj obitelji u Dalju. Sve je stalo upravo tog 1. kolovoza 1991. kada je kao desetogodišnjak od strane srpskih agresora zarobljen i potom zatočen 260 dana u srpskome logoru. Doživio je najokrutnije oblike nasilja, fizičku i psihičku torturu. Iz logora i svojega grada protjeran je 16. travnja 1992. godine, a s dijelom obitelji utočište je pronašao u Osijeku. Kasnije je dobio i status logoraša. Njegovim mukama tada nije bio kraj. Sa14 je godina postao beskućnik te svjedočio o tragičnoj smrti mlađe sestre. Otac mu je počinio samoubojstvo, a majka se teško psihički razboljela. Nezamislive je posljedice Domovinski rat ostavio na tu obitelj. Na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju za ratni zločin protiv civilnoga hrvatskog stanovništva u Dalju, susreće se sa svojim zločincima. Unatoč traumama i oboljenjima Marijan nije gubio vjeru u bolje sutra. Promiče mir i toleranciju, život i suživot. Građani ga prepoznaju kao humanitarca i mirotvorca. O svojemu je svjedočanstvu napisao autobiografski roman ''260 dana'' po kojemu je osječko Hrvatsko narodno kazalište uprizorilo istoimenu dramu. Roman je preveden na 15 jezika. Slušatelji će u emisiji imati prigodu čuti isječke iz radio drame Hrvatskoga radija ''260 danaMarijana Gubine'' i istoimene kazališne predstave, koja je 2015. godine proglašena najboljom predstavom u našoj zemlji. Emisiju Istina na vjetrometini povijesti koja se emitira 29. prosinca na Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 11 sati potpisuju tonski snimatelji Nikolina Ćulum i Sandro Toth, autorica Ivana Perkovac i urednik Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Nedjelja, 29.12.2019 14:00

Izlog sadašnjice: Sjećanja, šum i algoritmovi

Izlog sadašnjice: Sjećanja, šum i algoritmovi

Glazba, kultura

Sjećanja, šum i algoritmovi tema su Izloga sadašnjice u kojemu donosimo izvedbe vrhunskih komornih ansambala. Putovanje u zečju rupu u novi glazbeni svijet, šum koji transformira glazbeni prostor i vrijeme te potisak naprijed koji pretvara ansambl u niz zvukovnih skulptura u glazbi Rebecce Saunders te britanskim praizvedbama djela Mayke Nas i Ashley Fure dio su izazova koje pred slušatelje stavljaju recentna djela nekih od ponajboljih suvremenih autorica i autora. Skladba Mayke Nas "Down the Rabbit Hole" nadahnuta je poznatom pričom Carolla Lewisa "Alisa u zemlji čudesa". Svjetska praizvedba skladbe Lukea Stylea "Memories of a Foreign Land Called Home" zvukovno utjelovljuje australski krajolik, dok Saunders u skladbi "Murmurs" propituje granice percepcije, dok Fure u skladbi "Feed Forward" pak donosi pravu zvučnu dramu. U dodatku donosimo skladbe Srđana Dedića i Sanje Drakulić.

Posljednja emisija: Srijeda, 16.09.2020 20:00

Jazzolovka 17.09.2020.

Jazzolovka 17.09.2020.

Glazba

OVOGA ČETVRTKA OTVORENJE 7. SEZONE EMITIRANJA JAZZOLOVKE!

Posljednja emisija: Četvrtak, 17.09.2020 15:15

Jazz session 17.9.2020

Jazz session 17.9.2020

Glazba

Slušamo zagrebački sastav The Bonebomb i album „fun(k)house session (2020.)

Posljednja emisija: Četvrtak, 17.09.2020 23:30

Koncert četvrtkom

Koncert četvrtkom

Glazba, kultura, umjetnost

Emitiramo snimku pijanističkog recitala nagrađivanog hrvatskog pijanista Ivana Krpana. Recital je održan 17. kolovoza u Splitu, na 7. Piano Loop Festivalu, u Dioklecijanovim podrumima. Na programu su djela J. S. Bacha, Franza Schuberta, Franza Liszta i Blagoja Berse, a o festivalu razgovaramo s ravnateljicom festivala Vanesom Kleva i Ivanom Krpanom.

Posljednja emisija: Četvrtak, 17.09.2020 20:00