Ars acustica - Janko Hanushevsky : 20,19  Glazba za Hvar

Ars acustica - Janko Hanushevsky : 20,19 Glazba za Hvar

Dramski program

Austrijski umjetnik Janko Hanushevsky autor je brojnih nagrađivanih radiodrama, radijskih dokumentaraca, glazbe za kazalište i film te eksperimentalnih zvučnih kompozicija. Nakon studija jazza na Bečkom konzervatoriju mnogo je koncertirao diljem Europe, a njegovo su polje interesa na tom području suvremena jazz glazba te improvizirana i nova glazba. Već niz godina živi u Kölnu gdje od 2002. godine sa svojom životnom i profesionalnom partnericom Evom Poepplein djeluje kao duo Merzouga. Zajedno su osvojili veliki broj nagrada na međunarodnim radijskim festivalima- među ostalim i na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić na Hvaru.

Posljednja emisija: Subota, 11.04.2020 23:30

Baština, mi i svijet - DRVO ŽIVOTA U SLAVENSKOJ PREDAJI

Baština, mi i svijet - DRVO ŽIVOTA U SLAVENSKOJ PREDAJI

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 05.04.2020 09:30

Bibliovizor - OZ, DESPENTES, MCBRIDE

Bibliovizor - OZ, DESPENTES, MCBRIDE

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

"Pozdrav fanaticima" naslov je knjige slavnog izraelskog romanopisca i esejista Amosa Oza, koja je objavljena u prijevodu Andreje Weiss Sadeh. "Fanaticima valja suprotstaviti jasnoću analize o posljedicama njihova postupanja i nesreći u koju vode i sebe i one koje okupiraju i tlače“- tim riječima razmatranja Amosa Oza sažima Nadežda Čačinović. Knjiga donosi tri eseja o fanatizmu, sekularnosti i suživotu Židova i Palestinaca. Dragan Jurak prikazat će treći, završni dio romaneskne trilogije Valerie Despentes naslova "Vernon Suboteks" u prijevodu Ite Kovač, o sudbini ostarjelog DJ-a koji se nije umio prilagoditi promjenama na tržištu. Marija Ott Franolić piše o romanu "Manji smo boemi" irske književnice Eimear McBride u prijevodu Ande Bukvić Pažin. Roman je to o odrastanju i seksualnosti, napisan osebujnim stilom koji precizno iskazuje turbulentno razdoblje u životu glavne junakinje. (repriza)

Posljednja emisija: Subota, 06.06.2020 16:03

Doba znanosti - Biološki sat

Doba znanosti - Biološki sat

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 05.06.2020 16:03

Do korica - Thomas Mann: Čarobna gora

Do korica - Thomas Mann: Čarobna gora

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Tema emisije je roman "Čarobna gora" Thomasa Manna, jedan od najvažnijih romana dvadesetog stoljeća. "Čarobna gora" objavljena je 1924. godine, pet godina prije nego što će Mann dobiti Nobelovu nagradu za književnost i devet godina prije nego što će pred nastupajućim nacizmom pobjeći u Švicarsku. Čut ćemo tekst Darija Grgića o romanu i ulomak iz djela u prijevodu Zlatka Crnkovića i tumačenju Zlatka Ožbolta. (repriza)

Posljednja emisija: Petak, 05.06.2020 22:03

Eppur si muove - O povijesti hrvatske znanosti

Eppur si muove - O povijesti hrvatske znanosti

Znanost

Govori akademik Žarko Dadić

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 01.06.2020 16:03

Eurofest - Cosma Joy live @ Munich, 2018 - Sarah Ferri live @ Berlin, 2019

Eurofest - Cosma Joy live @ Munich, 2018 - Sarah Ferri live @ Berlin, 2019

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 05.06.2020 20:00

Filmoskop - Michael Haneke; FEST

Filmoskop - Michael Haneke; FEST

Umjetnost, film

Nikola Strašek bavi se opusom i poetikom Michaela Hanekea povodom ciklusa autorovih filmova na HTV-u, a Milan Zaviša izvještava s ovogodišnjeg izdanja beogradskog FEST-a. \lang1033

Posljednja emisija: Subota, 04.04.2020 13:00

Francuski val - Frankofonija u 2015-oj (2.dio)

Francuski val - Frankofonija u 2015-oj (2.dio)

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 01.06.2020 14:00

Glazba i obratno: Koncerti niza OPTION u Chicagu (5) - Booker Stardrum trio

Glazba i obratno: Koncerti niza OPTION u Chicagu (5) - Booker Stardrum trio

Glazba, umjetnost

Niz koncerata OPTION u Chicagu koji pratimo u ciklusu Glazba i obratno, predstavio je Bookera Stardruma, perkusionista iz Los Angelesa koji je debitirao u tom nizu najprije solo nastupom koji večeras slušamo. Booker Stardrum udaraljkaš, improvizator i skladatelj nastoji prizvati nedostižni nelinearni zvučni prostor, stvarajući skulpturalne skladbe gustih slojeva instrumentalnih dionica u fokusu na pantonalitetnost i intuitivni pristup ritmu. Drugi dio njegova nastupa u Studiju eksperimentalnog zvuka u Chicagu donio je muziciranje u trio formaciji - uz njega su nastupili tubistica Beth McDonald i saksofonist Dave Rempis.

Posljednja emisija: Petak, 05.06.2020 22:30

Hrvatska proza - Edi Matić - dvije priče; "Moja krv" i "Samac"

Hrvatska proza - Edi Matić - dvije priče; "Moja krv" i "Samac"

Umjetnost, književnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 13.04.2020 22:03

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Tko je Marijan Gubina, čovjek čija se životna sudbina našla na vjetrometini ratnih strahota devedesetih? Kako izgleda rat, bol i smrt u očima desetogodišnjeg djeteta koje je do tog kobnog 1. kolovoza 1991. provodilo mirno i sretno djetinjstvo u svojoj šesteročlanoj obitelji u Dalju. Sve je stalo upravo tog 1. kolovoza 1991. kada je kao desetogodišnjak od strane srpskih agresora zarobljen i potom zatočen 260 dana u srpskome logoru. Doživio je najokrutnije oblike nasilja, fizičku i psihičku torturu. Iz logora i svojega grada protjeran je 16. travnja 1992. godine, a s dijelom obitelji utočište je pronašao u Osijeku. Kasnije je dobio i status logoraša. Njegovim mukama tada nije bio kraj. Sa14 je godina postao beskućnik te svjedočio o tragičnoj smrti mlađe sestre. Otac mu je počinio samoubojstvo, a majka se teško psihički razboljela. Nezamislive je posljedice Domovinski rat ostavio na tu obitelj. Na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju za ratni zločin protiv civilnoga hrvatskog stanovništva u Dalju, susreće se sa svojim zločincima. Unatoč traumama i oboljenjima Marijan nije gubio vjeru u bolje sutra. Promiče mir i toleranciju, život i suživot. Građani ga prepoznaju kao humanitarca i mirotvorca. O svojemu je svjedočanstvu napisao autobiografski roman ''260 dana'' po kojemu je osječko Hrvatsko narodno kazalište uprizorilo istoimenu dramu. Roman je preveden na 15 jezika. Slušatelji će u emisiji imati prigodu čuti isječke iz radio drame Hrvatskoga radija ''260 danaMarijana Gubine'' i istoimene kazališne predstave, koja je 2015. godine proglašena najboljom predstavom u našoj zemlji. Emisiju Istina na vjetrometini povijesti koja se emitira 29. prosinca na Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 11 sati potpisuju tonski snimatelji Nikolina Ćulum i Sandro Toth, autorica Ivana Perkovac i urednik Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Nedjelja, 29.12.2019 14:00

Izlog sadašnjice - Beethovenov pastoralni dan - Izravni EBU prijenos posebnog koncerta uz Svjetski dan zaštite okoliša  (Ludwig van Beethoven, Tan Dun)

Izlog sadašnjice - Beethovenov pastoralni dan - Izravni EBU prijenos posebnog koncerta uz Svjetski dan zaštite okoliša (Ludwig van Beethoven, Tan Dun)

Glazba, kultura

Beethovenov pastoralni dan uz Svjetski dan zaštite okoliša vodi nas u Köln u izravnom euroradijskom prijenosu koncerta koji povezuje Šestu simfoniju "Pastoralnu" ovogodišnjeg obljetničara Ludwiga van Beethovena i kineskoameričkog dirigenta i skladatelja Tana Duna i njegovu osebujnu suitu "Suze prirode" za udaraljke i orkestar. S obzirom na pandemijsku globalnu situaciju, planirani program bit će ostvaren u komornoj instrumentaciji, i to tehnološkim putem objedinjena zvuka, jer mladi slavni udaraljkaš Martin Grubinger nije mogao stići na izvedbu iz Beča, pa je dio koncerta sniman u Beču, neke dionice su snimili članovi orkestra Zapadnonjemačkog radija u Kölnu, a sve prema epidemiološkim pravilima. Tema prirode na različite se načine otvara u Beethovenovoj partituri i Dunovoj suiti koja povezuje prirodne katastrofe i žalost za žrtvama. Na kraju programa, u novoj instrumentaciji, na koncertu će biti predstavljena i recentna skladba koju je Tan Dun posvetio žrtvama pandemije korona virusa, uz poziv na solidarnost u ovim teškim vremenima. "Molitva i blagoslov", djelo je praizvedeno 12. travnja ove godine u Šangaju, a u izvedbi glazbenika iz Beča i Kölna, u koncertu koji prenosi (izravno i odloženo) tridesetak radijskih postaja iz dvadesetak zemalja Europe, Amerike i Azije, snažno zaključuje još jedan Pastoralni dan.

Posljednja emisija: Petak, 05.06.2020 20:00

Jazz session 28.5.2020

Jazz session 28.5.2020

Glazba

Slušamo 2.dio albuma „Blue Line“ zagrebačkog sastava B's FUNstallation (2018.).

Posljednja emisija: Četvrtak, 28.05.2020 23:00

Koncert četvrtkom

Koncert četvrtkom

Glazba, kultura, umjetnost

Snimka koncerta Orkestra Talijanske Švicarske, održanog 26. rujna prošle godine u Luganu, pod ravnanjem Aleksandra Vedernikova. Na programu su: Simfonija u d-molu op. 48 Cesara Francka, te Koncert za violončelo u a molu op. 33 Camillea Saint Saensa i skladba Magnetar Enrica Chapele, u kojima je solist violončelist Johannes Moser.

Posljednja emisija: Četvrtak, 04.06.2020 20:00

Koncerti iz Studija 7

Koncerti iz Studija 7

Glazba

Posljednji koncert Komornog ciklusa članova Simfonijskog orkestra HRT-a počinje 3. simfonijom u D-duru Amanda Ivančića, slijedi Koncert za violončelo i orkestar u C-duru Josepha Haydna, a zatim Holberg suita Edvarda Griega. Solist je violončelist Branimir Pustički, a izvedbe vodi koncertna majstorica Mirjam Pustički Kunjko. Publike nema, slušamo svi! Umjesto pljeska - izjave glazbenika. Urednica i voditeljica prijenosa: Gordana Krpan

Posljednja emisija: Petak, 29.05.2020 20:00

Kozmopolis - Realizam, prijevod i obrazovanje viktorijanskoga romana

Kozmopolis - Realizam, prijevod i obrazovanje viktorijanskoga romana

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Poznata engleska spisateljica 19. stoljeća; jedan njezin roman koji svoju popularnost u suvremenoj kulturi uvelike duguje revizijama klasičnoga književnog kanona poduzimanima s pozicija feminističke književne kritike; te jedan od najvećih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća, ali i uopće, na prvi pogled mogu imati malo toga zajedničkoga. Barem do trenutka dok se ne otkrije slabo poznat podatak vezan za rukopisnu ostavštinu Tina Ujevića, u kojoj se čuva i prijevod romana Jane Eyre Charlotte Brontë. Taj je prijevod zaintrigirao doktoricu znanosti Tatjanu Jukić, redovitu profesoricu na Odsjeku za anglistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja komparirajući izvornik romana i Ujevićev prijevod, uspoređuje dvije poetike, realističku i modernističku. Ogled će otvoriti i pitanje o tome bi li hrvatska kultura mogla profitirati objavljivanjem Ujevićeva prijevoda. Odnosno, bi li taj prijevod mogao baciti novo svjetlo na uvjete, mogućnosti i potencijale prevođenja; na Ujevića pjesnika, esejista i publicista; književnoga kritičara i prevoditelja; na sam roman koji je posrijedi, kao i na hrvatsku književnost 20. stoljeća koja se po mnogo čemu identificira s Ujevićevim likom i djelom.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 25.05.2020 23:00

Kozmos i etos - STO GODINA OD PANDEMIJE ŠPANJOLSKE GRIPE (1918 - 2018) 1.11.2018.

Kozmos i etos - STO GODINA OD PANDEMIJE ŠPANJOLSKE GRIPE (1918 - 2018) 1.11.2018.

Znanost

U emisiji Kozmos i etos razgovaramo, u povodu 100. godišnjice njezina izbijanja, o pandemiji španjolske gripe, najsmrtonosnijoj pojavi u cjelokupnoj povijesti čovječanstva, najvećem globalnom demografskom potresu koji je svijet ikada pogodio. Ova je pandemija u razmjerno kratkom vremenu, koje obuhvaća posljednje mjesece Prvoga svjetskog rata i uglavnom prvu godinu poraća, odnijela diljem našega planeta najmanje 50 milijuna ljudskih života. Španjolska se gripa od dotadašnjih epidemija te vrste razlikuje, između ostaloga, s obzirom na dobni i spolni mortalitet. Posebice će biti riječi o pandemiji španjolske gripe u sjevernoj Hrvatskoj, o širenju te pošasti, smrtnosti i višestruko negativnim demografskim posljedicama. Dotaknut ćemo se i zanimljivosti da se u Hrvatskoj pandemija španjolske gripe iskazala nekim posebnostima nezabilježenim u drugim krajevima Europe i svijeta. Gost je povjesničar doc. dr. Nikola Anušić. Autor i voditelj: Marito Mihovil Letica. Urednica je Nevenka Dujmović.

Posljednja emisija: Četvrtak, 16.04.2020 08:45

Na kraju tjedna - Hrvoje Milić

Na kraju tjedna - Hrvoje Milić

Kultura, gospodarstvo, društvo, život, umjetnost, književnost, film, mozaik

U povodu Svjetskoga dana poezije 21. ožujka gost je pjesnik i prozni pisac Hrvoje Milić. Predstavlja svoje knjige "Aporija", "Monolog u blatu" i "Gdje je mačka?", analizirajući usamljenost i snove između života i smrti. Autor: Tomislav Šovagović

Posljednja emisija: Subota, 21.03.2020 11:15