Antologija pripovijetke - Ciklus priča Else Morante 4. emisija

Antologija pripovijetke - Ciklus priča Else Morante 4. emisija

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 26.11.2018 22:03

Ars acustica - Leo Beslać/Adrian Pelc: KRIZA KRIKA

Ars acustica - Leo Beslać/Adrian Pelc: KRIZA KRIKA

Dramski program

U modernističkoj umjetnosti autori primjećuju dvije kontradiktorne intencije: dok se s jedne strane javlja zahtjev za iznimno strogom formom, s druge se strane sanja o izlasku iz svakog simboličkog sustava prema svojevrsnom neposrednom reafirmiranom životu. Fenomen iz umjetničke prakse koji već na asocijativnom nivou odgovara ovom skupu problema jest Sprechgesang; on balansira na granici pjeva, krika i govora, pri čemu je naizgled najneartikuliraniji trenutak – onaj u kojem se intonira određena tonska visina – strogo uklopljen u glazbenu strukturu podložnu matematizaciji. Kao ogledan primjer te prakse autori su odabrali skladbu Pierrot lunaire Arnolda Schönberga koju koriste uz fragmente tekstova pojedinih teoretičara, brojčane nizove koje je moguće pretvoriti u ritmičke serije itd. te tako s jedne strane predstavljaju određen filozofski problem te sugeriraju svojevrsnu analizu Schönbergove kompozicije, ali s druge strane i sami stvaraju novu, autonomnu seriju konstruiranu na osnovu zakonitosti izlučenih analitičkim procesom.

Posljednja emisija: Subota, 27.10.2018 23:30

Baština, mi i svijet - Restauracija u obnovi umjetničkog djela

Baština, mi i svijet - Restauracija u obnovi umjetničkog djela

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 09.12.2018 09:30

Bibliovizor - Divna Zečević

Bibliovizor - Divna Zečević

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Divna Zečević u biografskim je natuknicama donedavno predstavljana kao hrvatska folkloristica, književna povjesničarka i pjesnikinja. No nakon izlaska knjige njezinih dnevničkih zapisa „Život kao voda hlapi“, koja donosi izbor iz autoričinih dnevnika od 1961. do 2006. godine, percepcija autoričinog opusa mijenja se. Riječ je zacijelo o jednoj od važnijih dnevničkih knjiga u našoj književnosti. Za emisiju o dnevnicima Divne Zečević govori priređivačica knjige Marija Ott Franolić, teoretičarka koja se bavi ženskim dnevnicima i ženskom svakodnevicom. U emisiji ćemo čuti i kritiku knjige "Život kao voda hlapi" koju potpisuje Dario Grgić.

Posljednja emisija: Subota, 08.12.2018 16:03

Didov san - Meeting G2

Didov san - Meeting G2

Društvo

Poslovna konferencija, poznatija pod engleskom inačicom Meeting G2, četvrtu godinu u Zagrebu je okupila hrvatske poduzetnike i poslovne ljudi iz inozemstva. Pod krilaticom, „Pogled u budućnost“, cilj konferencije je poticanje ulaganja iseljeništva u domovinu, predstavljanje hrvatskih proizvoda i zemlje te zaustavljanje iseljavanja iz Hrvatske. S „Pogledom u budućnost“, susret je i ove jeseni postao središnje mjesto poslovnog povezivanja domovinske i iseljene Hrvatske.

Posljednja emisija: Nedjelja, 09.12.2018 16:03

Doba znanosti 07 12 2018

Doba znanosti 07 12 2018

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 07.12.2018 16:03

Do korica - Užasna djeca Jeana Cocteaua

Do korica - Užasna djeca Jeana Cocteaua

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Emisiju ćemo posvetiti romanu "Užasna djeca", izvorno iz 1929. godine, francuskog dvadesetostoljetnog dramatičara, filmaša, slikara, pjesnika i prozaika Jeana Cocteaua. Roman ocrtava Pariz s kraja ludih dvadesetih kroz poetičan prikaz jedne adolescentske krize; usredotočuje se na zajedništvo dvoje adolescenata bez roditelja, govori o snazi mašte ali i destruktivnosti mladenaštva. Jean Cocteau u svojim je djelima nerijetko zaokupljen edipovskom problematikom i temom incesta. U njegovim proznim i poetskim tekstovima razabiremo futurističke, dadaističke i nadrealističke utjecaje. Roman "Užasna djeca" jedno je od popularnijih Cocteauovih djela. Za emisiju o "Užasnoj djeci" piše Vanja Kulaš, a čut ćemo i ulomak iz djela, u prijevodu Marije Paprašarovski i tumačenju Doris Šarić Kukuljice.

Posljednja emisija: Petak, 07.12.2018 22:03

Dokumentarna radio drama - Darko Tralić Nedjeljka Lambaša „Zavjet moru ili Noina Arka za treći milenij“

Dokumentarna radio drama - Darko Tralić Nedjeljka Lambaša „Zavjet moru ili Noina Arka za treći milenij“

Dramski program

Iskušani i nagradama potvrđeni radio-dokumentarist Darko Tralić, svojim je najnovijim autorskim ostvarenjem možda nadmašio sve dosadašnje. Obredno spaljivanje stare ribarske brodice u Komiži na blagdan sv. Nikole i istovremeno porinuće rekonstruirane replike izumrle gaete znane pod imenom “falkuša” glavne su koordinate feature-a koji metaforički djeluje poput hrvatskog dokumentarističkog “Amarcorda”, naime himne ljudima koji žive uz more i od mora i njihovu osobitom mediteranskom duhu i mentalitetu. Između rečenih koordinata odvija se uzbudljiva dramska priča o ljudima koji brodove doživljavaju kao živa bića, kao sublimiranu snagu iskona i prirode, bilo da su “kalafati”, naime – stvarni brodograditelji, bilo da su graditelji maketa – umanjenih brodica ili sami ribari, moreplovci, otočani. Dokumentarno svjedočenje velikog događaja na sv. Nikolu, komiškog zaštitnika i čuvara svih ribara i morskih putnika, gdje se sjatilo sve što može hodati, izmiješano je s intimističkim pričama glavnih aktera otimanja zaboravu izumrlog ribarskog broda, a vješto vođena lirskom naracijom samog autora. U emisiji sudjeluju: Željko Belić, Tonči Bakica, Tonko Božanić, Velimir Salamon, Joško Božanić.

Posljednja emisija: Utorak, 11.12.2018 14:00

Duhovni profili - Država i kultura

Duhovni profili - Država i kultura

Religija, društvo, znanost

Posljednja emisija: Petak, 07.12.2018 10:30

Eklektica - Idris Ackamoor and The Pyramids

Eklektica - Idris Ackamoor and The Pyramids

Glazba, umjetnost

Američki multiinstrumentalist, skladatelj, producent i kazališni redatelj Idris Ackamoor osnivač je multidisciplinarnog ambicioznog umjetničkog kolektiva Cultural Odyssey. Na glazbenom polju, taj svestrani umjetnik (u ulozi saksofonista) predvodi vlastiti jazz i world music sastav The Pyramids. Nova emisija donosi kratak osvrt na sadržaj njihova posljednjeg projekta An Angel Fell. Autor: Denis Leskovar Urednica: Manuela Frkić Žaja

Posljednja emisija: Subota, 08.12.2018 23:00

Eppur si muove - Centar za senzore

Eppur si muove - Centar za senzore

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 10.12.2018 16:03

Eurofest - Joan Baez live @ Göteborg 2018

Eurofest - Joan Baez live @ Göteborg 2018

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 30.11.2018 20:00

Filmomanija - Eduard Galić

Filmomanija - Eduard Galić

Kultura, umjetnost, film

Posljednja emisija: Petak, 07.12.2018 08:45

Filmoskop - Zagreb Film Festival

Filmoskop - Zagreb Film Festival

Umjetnost, film

D. Jurak bavi se glavnim natjecateljskim programom Zagreb Film Festivala, a M. Stojiljković progremima Velikih 5 i Ponovo s nama.

Posljednja emisija: Subota, 08.12.2018 13:00

Francuski val - Ima neka tajna veza : The Eternal Seduction of Claude Debussy

Francuski val - Ima neka tajna veza : The Eternal Seduction of Claude Debussy

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 10.12.2018 14:00

Glazba i obratno: Ivana Stefanović: Veliki kamen

Glazba i obratno: Ivana Stefanović: Veliki kamen

Glazba, umjetnost

Ciklus Glazba i obratno predstavlja radiofonsku skladbu "Veliki kamen" Ivane Stefanović koja je na prošlogodišnjem izdanju festivala Prix Italia osvojila nagradu u glazbenoj kategoriji.

Posljednja emisija: Petak, 23.11.2018 22:30

Hrvatska proza - Biserka Goleš - Dvije priče

Hrvatska proza - Biserka Goleš - Dvije priče

Umjetnost, književnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 29.10.2018 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij - Gotovac - Dubravka

Hrvatski glazbeni abecedarij - Gotovac - Dubravka

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 10.12.2018 10:00

Istina na vjetrometini povijesti

Istina na vjetrometini povijesti

Pred kraj Prvoga svjetskog rata Hrvatski sabor je na zasjedanju 29. listopada 1918. godine donio povijesnu odluku o raskidanju svih državnopravnih veza s Austro-Ugarskom Monarhijom. Nakon kratke rasprave Dalmacija, Hrvatska i Slavonija s Rijekom proglašavaju se neovisnom državom koja s ostalim južnoslavenskim zemljama ulazi u zajedničku Državu Slovenaca, Hrvata i Srba. Samo mjesec dana poslije to će postati Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a 11 godine kasnije Kraljevina Jugoslavija, na čijim je temeljima nastala ''Druga Jugoslavija'', iz koje će Hrvatska izaći tek 1991. godine. Ta prijelomna razdoblja naše povijesti usmjeravala su i obilježavala i umjetnost. Predratno je ozračje stvorilo plodno tlo za razvoj modernizma i formiranje novih umjetničkih pokreta. Rat je unio radikalne promjene i to ne samo umjetničkog stvaralaštva, već širih društvenih i moralnih vrijednosti. Promišljajući o nasljeđu Prvoga svjetskog rata pokušavamo razumjeti povijesne okvire koji su podijelili nacije, ali i stvorili temelj izgradnje nove Europe. No, što smo to unijeli u nju? Je li Antun Gustav Matoš pišući Moru 1907. predvidio budućnost? Koliko se naš život uistinu razlikuje od onoga prije sto godina i kada ćemo zaista moći reći da je povijest učiteljica života? O Velikome ratu i raskidu s monarhijom u umjetnosti govore: povjesničar hrvatske književnosti i književni kritičar Ivica Matičević, teatrolog i hrvatski književnik Boris Senker te povjesničar umjetnosti Dragan Damjanović. Emisiju su ostvarili tonski majstor Branko Starc, autorice Antonija Tomičić i Ivana Perkovac i urednik Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Srijeda, 28.11.2018 14:00