Antologija pripovijetke - Eudora Welty - Milosrdni posjet

Antologija pripovijetke - Eudora Welty - Milosrdni posjet

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.09.2019 22:03

Ars acustica - Finalisti natjecanja Palma AA - 2019

Ars acustica - Finalisti natjecanja Palma AA - 2019

Dramski program

U emisiji predstavljamo pet najbolje plasiranih djela na ovogodišnjem EBU natjecanju Palma Ars Acustica. Finale je održano 22. svibnja u Helsinkiju u sklopu plenarnog sastanka članova skupine za Ars Acusticu pri Euroradiju. Slušat ćemo ulomke djela koja su se plasirala u finale natjecanja: Codex Amphibia – Švicarskoga radija; Rivers, People and Bridges- Češkoga radija; Cut up the Border radija Deutschlandfunk iz Berlina; The Garden Man- Homo hortulanus – Finskoga radija, te pobjedničku radiofonsku skladbu AUTOPOIESIS autorice Anne Lepert koja u sebi spaja elemente dokumentarne radidrame, fikcije, poezije i mitologije.

Posljednja emisija: Subota, 13.07.2019 23:30

Baština, mi i svijet - Obnova Šećerane u Rijeci

Baština, mi i svijet - Obnova Šećerane u Rijeci

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 15.09.2019 09:30

Bibliovizor - Teorijske knjige

Bibliovizor - Teorijske knjige

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Krešimir Bagić prikazat če knjigu „Otvaranje i zatvaranje usta” austrijskog pjesnika Ernsta Jandla, u prijevodu Trude Stamać. Riječ je o knjizi predavanja koja je Jandl održao na Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu na Majni u zimskom semestru 1984/85. u kojima je nastojao izložiti svoje shvaćanje pjesme i pjesničkoga čina. Jandl je živio od 1925. do 2000. godine, paradigmatski je autor eksperimentalne poezije. Nebojša Lujanović prikazat će dvije knjige britanskih autora: studiju pod naslovom „Kultura” teoretičara Terryja Eagletona u prijevodu Damira Biličića i esejističku knjigu „Umijeće izbora u svijetu preobilja” Michaela Bhaskara u prijevodu Marije Omazić.

Posljednja emisija: Subota, 14.09.2019 16:03

Doba znanosti - Ljudski magnetizam

Doba znanosti - Ljudski magnetizam

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 20.09.2019 16:03

Do korica - Abadon, upropastitelj

Do korica - Abadon, upropastitelj

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Ernesto Sabato argentinski je fizičar i književnik; živio je od 1911. do 2011. godine. U mladosti bio je aktivan u anarhističkom i komunističkom pokretu. Karijeru profesora teorijske fizike na Sveučilištu u Buenos Airesu napušta da bi se bavio književnim radom. Napisao je mnogo eseja i tri romana. Jednome od njih, pod naslovom „Abadon, upropastitelj”, izvorno iz 1974. godine, posvetit ćemo današnju emisiju. O romanu piše Tatjana Gromača Vadanjel. Ulomak iz djela, u prijevodu Dinka Telećana, pročitat će Dubravka Ostojić.

Posljednja emisija: Petak, 20.09.2019 22:03

Dokumentarna radio drama - Marina Pejnović: "Azilfabet"

Dokumentarna radio drama - Marina Pejnović: "Azilfabet"

Dramski program

Azilfabe prati priču Shaymaae i Wisama te njihove djece. Nalazimo se u njihovom stanu i razgovaramo o njihovom životu u Bagdadu, o Wisamovom izbjegličkom putu od Iraka do Austrije pa potom Hrvatske, o ujedinjenju obitelji, o životu azilanta u Hrvatskoj. Shaymaa i Wisam otvoreno, bez skrivanja vlastitog identiteta, govore o svim događajima i već su ih puno puta ispričali. Dok su tražili azil, dok su sudjelovali u predstavi Arterarij, susjedima, novim prijateljima. Govorimo malo na engleskom, malo na hrvatskom, malo na iračkom arapskom, malo na libanonskom arapskom. Pokušavamo razgovarati. Emisija je strukturirana kao abecedarij i sastoji se od pojmova ključnih za razumijevanje izbjegličke drame i teškoća svih onih ljudi koji traže azil u Republici Hrvatskoj te pokušava staviti u dijalog obitelj koja je tražitelj azila i one koji unaprijed donose zaključke. Razgovor ne postoji ali postoji niz monologa koji redateljičinim postupkom stvaraju imaginarni dijalog kojeg jedni žele, a drugi ne. Kroz taj imaginarni dijalog vodi nas prevoditeljica Diana Meheik. Koliko nam i ona sama može prenijeti tuđa iskustva i tuđu dramu? Može li sve? Želi li sve? Pitamo se u ime Shaymaae i Wisama: Hoće li netko čuti? Jesmo li izgubljeni u prijevodu?

Posljednja emisija: Utorak, 17.09.2019 14:00

Eppur si muove - Evolucija jezika

Eppur si muove - Evolucija jezika

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.09.2019 16:03

Eurofest - BR live sessions: I Muvrini Pt 2

Eurofest - BR live sessions: I Muvrini Pt 2

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 20.09.2019 20:00

Filmomanija

Filmomanija

Kultura, umjetnost, film

Razgovaramo o liku Isusa na filmu.

Posljednja emisija: Petak, 20.09.2019 08:45

Filmoskop - "Zrno"; ciklus suvremenog brazilskog filma

Filmoskop - "Zrno"; ciklus suvremenog brazilskog filma

Umjetnost, film

Dina Pokrajac bavi se filmom "Zrno" Semiha Kaplanoglua, a Nikola Strašek ciklusom suvremenog brazilskog filma održanim u zagrebačkom kinu Tuškanac.\lang1033 d

Posljednja emisija: Subota, 29.06.2019 13:00

Francuski val - Madeleine Peyroux live @ FIP, Paris, 2016

Francuski val - Madeleine Peyroux live @ FIP, Paris, 2016

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.09.2019 14:00

Glazba i obratno: "Breath" Miloša Katanića (2)

Glazba i obratno: "Breath" Miloša Katanića (2)

Glazba, umjetnost

U ciklusu Glazba i obratno tijekom kolovoza predstavljamo diskografske novitete eksperimentalne glazbe, a u dvije emisije ćemo čuti dio s recentno objavljenog albuma "The Breath" mladog srpskog glazbenika Miloša Katanića (1991) koji je za ovaj projekt naručio 11 novih skladbi za harmoniku. Nagrađivan i prepoznat kao nesumnjivo talentirani umjetnik, Miloš Katanić je uz studiju u Linzu i Grazu sudjelovao na brojni seminarima uz velikane harmonikaškog muziciranja. U drugoj emisiji donosimo skladbe koje su napisali nizozemski skladatelj i muzikolog Antohony Fiumara, hrvatski skladatelj i orguljaš Ivan Božičević, ruski skladatelj, reper i gitarist koji djeluje u New Yorku Gene Pritisker i ulomak skladbe koju je osmislio Kolumbijac Antonio Correa.

Posljednja emisija: Petak, 30.08.2019 22:30

Hrvatski glazbeni abecedarij - Krešimir Kovačević

Hrvatski glazbeni abecedarij - Krešimir Kovačević

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 16.09.2019 10:00

Istina na vjetrometini povijesti - Marija Jurić Zagorka

Istina na vjetrometini povijesti - Marija Jurić Zagorka

Prva hrvatska profesionalna novinarka, uporna zagovornica nacionalne slobode, neumorni borac za prava žena, najčitanija hrvatska književnica, slavljena i osporavana, obožavana i proganjana, Marija Jurić Zagorka umrla je prije 61 godinu, 29. studenog 1957. u 85 godini života. Njezina je smrt još mnogima zagonetna kao i posljednjih desetak godina života. Njezine autobiografije: Tko ste vi?, Što je moja krivnja?, Iz Zagorkinih memoara i Kako je bilo? često donose potpuno oprečne informacije o prijelomnim događajima iz njezina života, kao što je školovanje, brak, ulazak u redakciju Obzora pa se zaključuje da je Zagorka svjesno manipulirala tim podacima ovisno o povijesnom kontekstu te u skladu s političkim promjenama. Protuaustrijski i protunjemački stav, kritike Khuenova aparata, borba za nacionalnu neovisnost, osude odnarođivanja, socijalnog angažmana, organiziranje tiskarskih radnica u Kolo narodnih žena, tematiziranje položaja žene u braku, uređivanju časopisa Ženski list i Hrvatica te rasprave o odnosima među spolovima Zagorku su zauvijek upisali kao jednu od važnih protagonista ključnih zbivanja na ovim prostorima.\cf0

Posljednja emisija: Srijeda, 27.03.2019 14:00

Izlog sadašnjice: BBC Proms - John Luther Adams: In the name of the Earth

Izlog sadašnjice: BBC Proms - John Luther Adams: In the name of the Earth

Glazba, kultura

Večerašnja emisija u središtu ima ekologiju, vokalnu glazbu, amatere i profesionalne pjevače te eksperimentiranje u prostoru, a sve to kroz recentno ostvarenje Johna Luthera Adamsa, skladbu "In the name of Earth" koja je europsku praizvedbu imala prije desetak dana na proteklom izdanju festivala BBC Proms. Cijeli projekt vezan uz skladbu posvećen je elementima prirode u Adamsovim glazbenim meditacijama na jezerima, rijekama, planinama i u pustinjama. Skladba je praizvedena u Central Parku u New Yorku prošle godine, a ovo je bila njezina europska praizvedba. Adams je u tekstu skladbe koristio engleski, španjolski te domorodačke jezike Sjeverne amerike. Publika BBC Promsa bila je tako uronjena u zvučni svijet koji je donio impozantan izvoađački sastav, a činilo ga je osam zborova sa više od 600 pjevača koji su bili razmješteni u I oko dvorane Royal Albeert Hall, spajajući se na kraju na sceni u zajedničkom zborskom zvuku. Američki skladatelj John Luther Adams poznat je kao autor velikih formi, glazbenih spektakala i zvučnih instalacija, međunarodno prepoznatih djela koja su mu priskrbile i Pulitzerovu nagradu, a u emisiji ćemo čuti i . nagrađenu skladbu "Becoming Ocean". Pripremila: Karolina Rugle Odabrala urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović

Posljednja emisija: Srijeda, 18.09.2019 20:00

Koncert četvrtkom

Koncert četvrtkom

Glazba, kultura, umjetnost

Večeras ćete slušati snimku koncerta Andreya Gugnina s ovogodišnjeg 6. Piano Loop festivala u Splitu. Koncert je održan 18.08.ove godine u Atriju Etnografskog muzeja u Splitu, a na programu su skladbe B. Papandopula, S. Prokofjeva, P. I. Čajkovskog i dr.

Posljednja emisija: Četvrtak, 12.09.2019 20:00

Kozmos i etos - Imoralizam Friedricha Nietzschea

Kozmos i etos - Imoralizam Friedricha Nietzschea

Znanost

Posljednja emisija: Četvrtak, 19.09.2019 08:45

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a - Snimka izravnog prijenosa koncerta

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a - Snimka izravnog prijenosa koncerta

Glazba

Izravni prijenos koncerta iz velike dvorane Vatroslava Lisinskog. Uz 90 godina Simfonijskog orkestra HRT-a. Dirigent: Enrico Dindo Klarinet: Domagoj Pavlović viola: Hrvoje Philips

Posljednja emisija: Četvrtak, 19.09.2019 19:30