Antologija pripovijetke - F. Scott Fitzgerald - Tri sata između dva aviona

Antologija pripovijetke - F. Scott Fitzgerald - Tri sata između dva aviona

Kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 11.11.2019 22:03

Ars acustica - Vesna Mačković: Pozornica s druge strane oceana

Ars acustica - Vesna Mačković: Pozornica s druge strane oceana

Dramski program

Multimedijalna umjetnica Vesna Mačković boravila je tijekom srpnja i kolovoza 2017. u umjetničkoj rezidenciji redatelja Roberta Wilsona u New Yorku. Tom je prigodom za potrebe njezinog nastupa u umjetničkom centru Watermill na Long Islandu sagrađena replika tvorničke hale Željezare Sisak. Tijek svojega putovanja kao i gradnje pozornice Vesna Mačković zabilježila je snimačem- vjernim pratiteljem od kojega se rijetko odvaja. „Znaš ono kad se nešto ruši, reže, pili, brusi, pa se novo lijepi, spaja, šarafi, zida i gradi? Znaš taj osjećaj kad se staro gasi, tinja i blijedi, a novo raste, cvjeta i miriši? Tako je to otprilike zvučalo kad su u New Yorku gradili novu pozornicu samo za mene. A stara pozornica, znaš ona koju sam ostavila s druge strane oceana, znaš, ona više nikad neće jednako mirisati.” (Vesna Mačković) Djelo je tonski realzirala Katarina Račić.

Posljednja emisija: Subota, 26.10.2019 23:30

Baština, mi i svijet - Čudesno drvo

Baština, mi i svijet - Čudesno drvo

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 10.11.2019 09:30

Bibliovizor - Kolanović, Herceg

Bibliovizor - Kolanović, Herceg

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Kada piše o radu kapitalističke mašine, Maša Kolanović stavlja naglasak na osjećaj zarobljenosti. Njezini likovi dobivaju napadaje tjeskobe u trgovačkim centrima, guši ih prezasićenost materijalizmom, paralizirani su i iscrpljeni nestabilnostima koje inducira frenetični tempo kapitalizma, a reklamama i spamovima informacijskoga kapitalizma psihički su zlostavljani i zatupljeni. Da bi oslikala takvo stanje, autorica je reaktualizirala motiv Kafkina kukca iz njegova kultnog djela o preobrazbi Gregora Samse u insekta, piše Igor Gajin u povodu zbirke priča „Poštovani kukci” teoretičarke i književnice Maše Kolanović. Damir Radić piše o drugoj pjesničkoj knjizi Monike Herceg, pod naslovom „Lovostaj.”, koja stiže samo godinu dana nakon nagrađenih „Početnih koordinata”. Radić ističe da je mlada autorica drugom knjigom pokazala kako je spremna promijeniti smjer, istraživati nova područja.

Posljednja emisija: Subota, 16.11.2019 16:03

Doba znanosti - Željezo

Doba znanosti - Željezo

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 15.11.2019 16:03

Do korica - Godina magičnog razmišljanja

Do korica - Godina magičnog razmišljanja

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Tema današnjeg izdanja emisije Do korica je knjiga intimnih zapisa američke književnice, kolumnistice, novinarke i scenaristice Joan Didion pod naslovom „Godina magičnog razmišljanja”. Taj prozni tekst posvećen žalovanju, po mnogima najvažnije djelo Joan Didion, izvorno je objavljen 2005. godine, a četiri godine poslije i u prijevodu Lare Hoebling Matković. Za emisiju, uvodno, o „Godini magičnog razmišljanja” piše Dragan Jurak, a ulomak iz djela pročitat će Dunja Sepčić.

Posljednja emisija: Petak, 15.11.2019 22:03

Dokumentarna radio drama - Petar Vujačić „Moj maestro“

Dokumentarna radio drama - Petar Vujačić „Moj maestro“

Dramski program

Autor dokumentarne radio drame o Vladimiru Kranjčeviću Petar Vujačić je rekao: Dokumentarac "Moj maestro" temelji se na materijalima koje sam snimao 2012. i 2017. godine, te iz njih pokušao stvoriti, recimo, skicu za portret čovjeka, maestra Vladimira Kranjčevića, osobe koja je obilježila našu glazbenu kulturu u svim njezinim segmentima.

Posljednja emisija: Utorak, 12.11.2019 14:00

Duhovni profili - Franjo Kuharić

Duhovni profili - Franjo Kuharić

Religija, društvo, znanost

Posljednja emisija: Petak, 15.11.2019 10:30

Eklektica - Bon Iver -  i,i

Eklektica - Bon Iver - i,i

Glazba, umjetnost

Prvi dio emisije bit će obojen suvremenim urbanim kantautorskim folkom i indie rockom: prisjetit ćemox se glazbe koju potpisuju irski kantautor Damien Rice i sastav Low Anthem. U fokusu drugog dijela posljednji je, ovogodišnji album američke indie rock grupe Bon Iver. U žanrovskom pogledu, novi album Justina Vernona i suradnika (naslovljen i,i) sažima većinu iskustava i postupaka primijenjenih na prethodnim ostvarenjima. To podrazumijeva svojevrstan kolaž stilova, od folka do sveobuhvatne palete elektroničkih postupaka. Autor: Denis Leskovar Urednica: Manuela Frkić Žaja

Posljednja emisija: Subota, 16.11.2019 23:00

Eppur si muove - Nobelova nagrada za fiziku 2019.

Eppur si muove - Nobelova nagrada za fiziku 2019.

Znanost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 11.11.2019 16:03

Eurofest - Hamburg Sounds 2010: off Beatles

Eurofest - Hamburg Sounds 2010: off Beatles

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 15.11.2019 20:00

Filmomanija - Terminator

Filmomanija - Terminator

Kultura, umjetnost, film

Posljednja emisija: Petak, 15.11.2019 08:45

Filmoskop - "Tusta"; ""Domino"

Filmoskop - "Tusta"; ""Domino"

Umjetnost, film

Josip Grozdanić bavi se dugometražnim dokumentarcem "Tusta" Andreja Korovoljeva, a Miro Nikolić zadnjih filmom Briana De Palme, "Domino". \lang1033

Posljednja emisija: Subota, 16.11.2019 13:00

Francuski val - That French Feeling 2019

Francuski val - That French Feeling 2019

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 11.11.2019 14:00

Glazba i obratno: ENIAC girls (1)

Glazba i obratno: ENIAC girls (1)

Glazba, umjetnost

U ciklusu Glazba i obratno u dva dijela ekskluzivno donosimo nagrađivano djelo njemačkog glazbenika i skladatelja Ude Molla: ENIAC girls. Radi se o posveti mladim ženama, studenticama matematike, koje su prije 70 godina sudjelovale u izradi ogromnog računala ENIAC. Prva verzija posvete bila je za solo trubu i elektroniku, dok CD (koji će biti objavljen u prosincu) donosi verziju snimke ansambla uživo, te takozvane radijske verzije koja je na ovogodišnjem festivalu Prix Marulić priskrbila autoru Udi Mollu posebnu nagradu.

Posljednja emisija: Petak, 15.11.2019 22:30

Hrvatska proza - MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ: BRAT MJESEC (2. DIO)

Hrvatska proza - MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ: BRAT MJESEC (2. DIO)

Umjetnost, književnost

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 14.10.2019 22:03

Hrvatski glazbeni abecedarij - Rani komorni vrhunci Štolcera Slavenskog

Hrvatski glazbeni abecedarij - Rani komorni vrhunci Štolcera Slavenskog

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 11.11.2019 10:00

Istina na vjetrometini povijesti - Marija Jurić Zagorka

Istina na vjetrometini povijesti - Marija Jurić Zagorka

Prva hrvatska profesionalna novinarka, uporna zagovornica nacionalne slobode, neumorni borac za prava žena, najčitanija hrvatska književnica, slavljena i osporavana, obožavana i proganjana, Marija Jurić Zagorka umrla je prije 61 godinu, 29. studenog 1957. u 85 godini života. Njezina je smrt još mnogima zagonetna kao i posljednjih desetak godina života. Njezine autobiografije: Tko ste vi?, Što je moja krivnja?, Iz Zagorkinih memoara i Kako je bilo? često donose potpuno oprečne informacije o prijelomnim događajima iz njezina života, kao što je školovanje, brak, ulazak u redakciju Obzora pa se zaključuje da je Zagorka svjesno manipulirala tim podacima ovisno o povijesnom kontekstu te u skladu s političkim promjenama. Protuaustrijski i protunjemački stav, kritike Khuenova aparata, borba za nacionalnu neovisnost, osude odnarođivanja, socijalnog angažmana, organiziranje tiskarskih radnica u Kolo narodnih žena, tematiziranje položaja žene u braku, uređivanju časopisa Ženski list i Hrvatica te rasprave o odnosima među spolovima Zagorku su zauvijek upisali kao jednu od važnih protagonista ključnih zbivanja na ovim prostorima.\cf0

Posljednja emisija: Srijeda, 27.03.2019 14:00

Izlog sadašnjice: Osam mostova (4)

Izlog sadašnjice: Osam mostova (4)

Glazba, kultura

Alle vittime senza nome, u prijevodu: Bezimenim žrtvama, naslov je djela koje je Peter Eötvös posvetio brojnim izbjeglicama, ljudima koji su se utopili u Sredozemlju. "Unutarnjim okom vidio sam lica svakog ponaosob od ljudi koji su proživjeli, ali i danas proživljavaju, takvu sudbinu." Zastrašujući prizori odražavaju se istodobno u nježnim melodijama solističkih instrumenata, ali i masovnom zvuku punoga orkestra u praizvedbi s festivala Osam mostova u Kölnu. Na drugoj razini, Koncert za orkestar Witolda Lutosławskog također se bavi odnosom pojedinca i masa. Uz to, u emisiji premijerno donosimo snimku praizvedbe novog djela za violinu, violončelo i orkestar koje je ove godine napisao nizozemski skladatelj i zvijezda na sceni suvremene glazbe, Michel van der Aa. Djelo je posvećeno dvjema istaknutim interpretkinjama koje su skladbu i praizvele, violinistici Patriciji Kopatchinskaji i violončelistici Sol Gabetti.

Posljednja emisija: Srijeda, 13.11.2019 20:00