Ars acustica - Vrijeme prije nas

Ars acustica - Vrijeme prije nas

Dramski program

Voda , Vatra, Zrak, Zemlja- četiri elementa koja još od razdoblja starog Istoka predstavljaju koncept strukture prirode. U antičkoj filozofiji, znanosti i medicini označavali su elemente svemira pomoću kojih se ostvaruje suštinska egzistencija svih postojećih stvari. Koncepcija 4 elementa prisutna je tijekom čitavog srednjeg vijeka i renesanse pa je tako snažno utjecala na europsku filozofsku misao, znanost i kulturu i sve do današnjeg dana ne prestaje intrigirati filozofe, znanstvenike, astrologe i umjetnike svih profila . Kroz uporabu različitih snimljenih, konkretnih, generiranih i manipuliranih zvukova i glazbenih fraza a bez citata drevnih tekstova ton majstorica Marija Pečnik Kvesić svojim jedinim izražajnim sredstvom- zvukom-prenosi nam svoju fascinaciju koncepcijom evolucije i vodi nas na putovanje kroz četiri elementa u kojoj ciklus počinje prvim elementom- vodom, prolazi kroz vatru i zrak, da bi se završio posljednjim- zemljom. U drugom dijelu emisije slušat ćemo djelo “1914. i dalje...” koje je 2016. godine na festivalu Prix Marulić na Hvaru u kategoriji kratkih formi osvojilo Grand Prix. Surađujući tijekom 2014. kao ton majstor u različitim emisijama posvećenima Prvom svjetskom ratu, Marija Pečnik Kvesić je temu doživjela sa različitih aspekata te su predmetom njezina zanimanja postala djela nastala u tome razdoblju. U autoričinoj interpretaciji Prvi svjetski rat postaje simbol svih naših sukoba, vanjskih i unutranjih, emotivnih i egzistencijalnih. Suprotstavljajući ono najljepše i najstrašnije u ljudskom biću i ljudskoj povijesti, rušilačku silu i stvaralačku energiju, autorica nam otkriva i svoj vlastiti stav; vjeru u neuništivu snagu ljudske kreativnosti i težnje za skladnom i ljepotom.

Posljednja emisija: Subota, 04.07.2020 23:30

Baština, mi i svijet - DRVO ŽIVOTA U SLAVENSKOJ PREDAJI

Baština, mi i svijet - DRVO ŽIVOTA U SLAVENSKOJ PREDAJI

Kultura, umjetnost, znanost

Posljednja emisija: Nedjelja, 05.04.2020 09:30

Bibliovizor - PROZA LJUDMILE ULICKE I SANDORA MARAIJA

Bibliovizor - PROZA LJUDMILE ULICKE I SANDORA MARAIJA

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Za novo izdanje Bibliovizora Jasmina Vojvodić piše o novom romanu istaknute ruske književnice Ljudmile Ulicke pod naslovom "Jakovljeve ljestve". Prijevod potpisuje Igor Buljan, koji je dosad preveo već nekoliko Ulickinih djela. Kao i većina njezinih proznih djela, roman "Jakovljeve ljestve" govori o obiteljskim temama, ali i o ruskoj povijesti od početka dvadesetog stoljeća do danas. Željko Senković piše o još jednom romanu obiteljske tematike, o "Ljubomornima" Sándora Máraija, pisca mnogostrukog opusa, koji je većinu svojih djela napisao u emigraciji ali na mađarskom jeziku. Roman je prevela Xenia Detoni. (repriza)

Posljednja emisija: Subota, 04.07.2020 16:03

Doba znanosti - Doživjeti stotu

Doba znanosti - Doživjeti stotu

Znanost

Posljednja emisija: Petak, 03.07.2020 16:03

Do korica - VERGILIJEVA SMRT HERMANA BROCHA

Do korica - VERGILIJEVA SMRT HERMANA BROCHA

Kultura, obrazovanje, umjetnost, književnost, filozofija

Današnju emisiju Do korica posvetit ćemo romanu "Vergijlijeva smrt" (prvi put objavljenom 1945. godine), glavnom djelu austrijskog književnika Hermanna Brocha. Roman je to koji opisuje razmišljanja rimskog pjesnika Vergilija neposredno prije smrti, te prerasta u poetsko-filozofsko razmatranje o sudbini pjesništva. Uvodni esej o Hermanu Brochu i "Vergilijevoj smrti" napisala je Tatjana Gromača Vadanjel, a ulomak iz romana, u prijevodu Trude Stamać, interpretirat će Zoran Čubrilo.(repriza)

Posljednja emisija: Petak, 03.07.2020 22:03

Eppur si muove - Alzheimerova bolest

Eppur si muove - Alzheimerova bolest

Znanost

Možete čuti dijelove predavanja "Kako istraživati mozak bez mozga" znanstvenika Marka Košičeka s Instituta Ruđer Bošković.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 29.06.2020 16:03

Eurofest - Morrissey live @ Alexandra Palace 2018

Eurofest - Morrissey live @ Alexandra Palace 2018

Glazba

Posljednja emisija: Petak, 03.07.2020 20:00

Filmomanija - Fellinijeva godina

Filmomanija - Fellinijeva godina

Kultura, umjetnost, film

Posljednja emisija: Petak, 26.06.2020 08:45

Filmoskop - Michael Haneke; FEST

Filmoskop - Michael Haneke; FEST

Umjetnost, film

Nikola Strašek bavi se opusom i poetikom Michaela Hanekea povodom ciklusa autorovih filmova na HTV-u, a Milan Zaviša izvještava s ovogodišnjeg izdanja beogradskog FEST-a. \lang1033

Posljednja emisija: Subota, 04.04.2020 13:00

Francuski val - Electro na francuski način 2019 / Electro a la française 2019

Francuski val - Electro na francuski način 2019 / Electro a la française 2019

Glazba

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 29.06.2020 14:00

Glazba i obratno: Jorge Boeringer: A Humid Bell in the Shape of a Bird Resonates the Conspirational Landscape

Glazba i obratno: Jorge Boeringer: A Humid Bell in the Shape of a Bird Resonates the Conspirational Landscape

Glazba, umjetnost

Poznati interdisciplinarni umjetnik, skladatelj, kurator, performer i istraživač Jorge Boehringer za Češki je radio ostvario zanimljiv rad koji je opremio i esejima u kojima promišlja sam medij odnosno zvuk krajolika koji je u dijalogu sa samim sobom. Osebujan naslov rada može se prevesti kao "Vlažno zvono u obliku ptice odzvanja konspirativnim krajobrazom", a radi se o istraživanjima tonskih snimaka i analizama harmonija zvukova podnevenih zvona bazilike Svetog Petra i Pavla u Višegradu. Proces interakcija koji ostavljaju tragove - ljudske, životinjske i atmosferske, otvara pitanje o mediju u koji se ti tragovi upisuju. Uz ulomak umjetnikova eseja, slušamo i dio skladbe ostvarene za program Radiocustica na kanalu "Vltava" Češkog radija.

Posljednja emisija: Petak, 03.07.2020 22:30

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Istina na vjetrometini povijesti - Tko je Marijan Gubina?

Tko je Marijan Gubina, čovjek čija se životna sudbina našla na vjetrometini ratnih strahota devedesetih? Kako izgleda rat, bol i smrt u očima desetogodišnjeg djeteta koje je do tog kobnog 1. kolovoza 1991. provodilo mirno i sretno djetinjstvo u svojoj šesteročlanoj obitelji u Dalju. Sve je stalo upravo tog 1. kolovoza 1991. kada je kao desetogodišnjak od strane srpskih agresora zarobljen i potom zatočen 260 dana u srpskome logoru. Doživio je najokrutnije oblike nasilja, fizičku i psihičku torturu. Iz logora i svojega grada protjeran je 16. travnja 1992. godine, a s dijelom obitelji utočište je pronašao u Osijeku. Kasnije je dobio i status logoraša. Njegovim mukama tada nije bio kraj. Sa14 je godina postao beskućnik te svjedočio o tragičnoj smrti mlađe sestre. Otac mu je počinio samoubojstvo, a majka se teško psihički razboljela. Nezamislive je posljedice Domovinski rat ostavio na tu obitelj. Na Županijskom sudu u Osijeku, na suđenju za ratni zločin protiv civilnoga hrvatskog stanovništva u Dalju, susreće se sa svojim zločincima. Unatoč traumama i oboljenjima Marijan nije gubio vjeru u bolje sutra. Promiče mir i toleranciju, život i suživot. Građani ga prepoznaju kao humanitarca i mirotvorca. O svojemu je svjedočanstvu napisao autobiografski roman ''260 dana'' po kojemu je osječko Hrvatsko narodno kazalište uprizorilo istoimenu dramu. Roman je preveden na 15 jezika. Slušatelji će u emisiji imati prigodu čuti isječke iz radio drame Hrvatskoga radija ''260 danaMarijana Gubine'' i istoimene kazališne predstave, koja je 2015. godine proglašena najboljom predstavom u našoj zemlji. Emisiju Istina na vjetrometini povijesti koja se emitira 29. prosinca na Trećem programu Hrvatskoga radija s početkom u 11 sati potpisuju tonski snimatelji Nikolina Ćulum i Sandro Toth, autorica Ivana Perkovac i urednik Krešimir Čokolić.

Posljednja emisija: Nedjelja, 29.12.2019 14:00

Izlog sadašnjice - Vjera i nada - Vilnius Festival 2020

Izlog sadašnjice - Vjera i nada - Vilnius Festival 2020

Glazba, kultura

U ciklusu Izlog sadašnjice donosimo posebni koncert naslovljen "Vjera i nada" s ovogodišnjeg izdanja Vilnius festivala u Litvi, održan 15. lipnja. Tri su zanimljive skladbe oblikovale program koji je dirigentski vodila maestra Adrija Čepaite u tumačenjima Litavskog komornog orkestra. Na početku im se priključio mladi majstor litavskog tradicijskog instrumenta birbyne Vytautas Kiminius za kojeg je estonski skladatelj Peeter Vaehi napisao Koncert. U počast prošle godine preminulom legendarnom gruzijskom skladatelju Giyi Kancheliju na koncertu je izvedena njegova antologijska skladba "Anđeli tuge" za dječji zbor, violinu, violončelo i gudače, dok je koncert zaključen izvedbom skladbe "Da pacem, Domine" litavskog suvremenog skladatelja Peterisa Vasksa. U izvedbama je sudjelovao i zbor Jauna Muzika, te (u Kanchelijevoj skladbi) solistice Dalia Kuznecovaite (violina) i Elena Daunyte (violončelo).

Posljednja emisija: Srijeda, 01.07.2020 20:00

Koncert četvrtkom - Bach - Misa u h-molu

Koncert četvrtkom - Bach - Misa u h-molu

Glazba, kultura, umjetnost

Posljednja emisija: Četvrtak, 02.07.2020 20:00

Kozmopolis

Kozmopolis

Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Današnja emisija posvećena je akademiku Ivi Frangešu u spomen na 100. obljetnicu njegova rođenja. Autor eseja, akademik Krešimir Nemec, prikazuje Frangešov rad od mjesta hrvatskoga lektora na Sveučilištu u Firenzi 50-ih godina do njegovih inovativnih poteza u historiografskoj praksi tijekom druge polovice XX. stoljeća, opredjeljenja koja i danas produktivno odjekuju u hrvatskoj znanosti o književnosti, vremenu usprkos. Komparativnim uvidom akademik Nemec ističe Frangešovu temeljitu revalorizaciju hrvatske književne baštine, korak dalje od Mihovila Kombola, učinjen tretmanom književnoga djela kao eminentno estetskoga znaka temeljem stilističke kritike i interpretacije tekstova. Okosnicu čine Frangešovih osam historiografskih modela u programatskom članku objavljenom 1967. g. Povijest hrvatske književnosti, kruna njegova znanstvenoga rada objavljena 1987. godine. Conte Ivo kao spiritus movens nacionalne znanosti o književnost stvorio je kvalitetnu kroatističku infrastrukturu na koju se danas gleda kao na zlatno razdoblje naše književne kroatistike, koje je Radoslav Katičić nazvao i Frangešovim dobom. Znanstvenik s ukusom i kritičar s mjerom, Ivo Frangeš hrabro je u historiografski rad uveo inovativnost.

Posljednja emisija: Ponedjeljak, 15.06.2020 23:00

Kozmos i etos - ONTOLOGIJA KAO "PRVA FILOZOFIJA" 6.2.2020.

Kozmos i etos - ONTOLOGIJA KAO "PRVA FILOZOFIJA" 6.2.2020.

Znanost

U emisiji tematiziramo ontologiju kao "prvu filozofiju". Predstavljamo novoobjavljenu knjigu "Uvod u ontologiju" autora Lina Veljaka, pri čemu govorimo o povijesti nastanka ontologije kao temeljne filozofijske discipline, ali usmjerujemo pozornost i na teme koje su do sada bile zanemarene u klasičnoj ontologiji. Razgovaramo o pitanju primata ontologije u odnosu prema drugim filozofijskim disciplinama, o trima principima odnosno zakonima valjanog mišljenja, o uspostavljanju jedinstva između teorijske i praktičke filozofije, zatim o principu identiteta i metafizičkim temeljima politik\lang1033 â identiteta. Dohvaćamo se istine u filozofiji, istine kao obmane, istine u relativističkom postmodernizmu, nakon toga govorimo o kritici ekonomije provedene kao ontologija te naposljetku o povezanosti ontologije sa Sokratom i Albertom Einsteinom. Gost je prof. dr. Lino Veljak s Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.\lang1050

Posljednja emisija: Četvrtak, 02.07.2020 08:45

Mikrokozmi - RILKEOV PARIZ

Mikrokozmi - RILKEOV PARIZ

Društvo, život, književnost

RILKEOV PARIZ O tome što je Pariz predstavljao Rilkeu najviše doznajemo iz njegova romana "Zapisi Maltea Lauridsa Briggea". U eseju "Rilkeov Pariz" francuski pisac Jacques Dugast pažljivo raspli\lang1050će odnos pjesnika s gradom za kojim će neprestano čeznuti.\lang1033

Posljednja emisija: Srijeda, 01.07.2020 23:00

Na treći pogled - Nikola Petković

Na treći pogled - Nikola Petković

Književnost

Gost emisije je Nikola Petković., rođen 1962, književnik, sveučilišni profesor, književni kritičar, publicist i urednik. Objavio je više od petnaest beletrističkih i znanstvenih knjiga. Tema emisije je njegov zadnji roman naslovljen "Put u Gonars", nagrađen književnom nagradom T-portala za najbolji roman 2019.godine.

Posljednja emisija: Četvrtak, 05.03.2020 16:03