Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama na Trećem programu Hrvatskoga radija .Dokumentarna radio drama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

 Mikrofon, dakle, želi biti u središtu zbivanja loveći sve zvukove i atmosfere koje ga određuju i tako svjedočiti, a autor(i) nastoje u fokus dovesti glavne aktere samog događanja pokušavajući razotkriti goruće uzroke i posljedice koje su događaj proizvele a onda iz njega i proizašle.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Utorak, 21.11.2017 14:00

Dokumentarna radio drama - Vojo Šiljak: "I to sam ja"

VOJO ŠILJAK: I TO SAM JA Poznati radijski i televizijski voditelj i autor mnogobrojnih radijskih emisija, Vojo Šiljak, dokumentarac pod naslovom „I to sam ja“ započinje slijedećim riječima: Bio sam visok 175 centimetara. Sada sam sigurno centimetar, možda dva, niži. Težina 88 kilograma. Okruglo lice, nešto poveći nos, sijedi brkovi, prosijeda kosa, smeđa boja očiju, nosim naočale... Ali, Ja nisam samo ono što se vidi. Ja sam i ono što se čuje. Najčujniji je moj glas. U radijskim, u televizijskim, i u raznoraznim novinarsko-voditeljskim poslovima, koje sam radio i koje realiziram, glas je moj osnovni alat. To je temeljna tema novog dokumentarca Voje Šiljka koji će vas, koji ga putem medija već dobro poznajete, vjerojatno u mnogo čemu iznenaditi. Autor je Vojo Šiljak, ton-majstor Tomislav Šamec, urednik Ljubo Pauzin.

HRT – HR 3 — Utorak, 24.10.2017 14:00

Dokumentarna radio drama - Srđan Nogić i Đino Đivanović: "Tragom naših Troja"

Tragom naših Troja - Kada je Roberto Salinas Price, meksički biznismen te strastveni zaljubljenik u Homerovo djelo, 1985. stigao u Gabelu i to malo mjesto proglasio pravom lokacijom drevne Troje, malo tko je mogao vjerovati da će njegova hipoteza do današnjeg dana preživjeti kao intrigantna i izazovna ideja, rađajući cijeli niz novih, razgranatijih i složenijih teorija i pristupa. Price je bio uvjeren da se trojanska zemlja nalazila na Jadranu te istodobno mnogima odškrinuo vrata ove neobične priče predloživši novi istraživački kontekst kakvoga u sferi Homerologije do tada nije bilo. U kratkim crtama, Salinasova se hipoteza temeljila na istraživanju geografskih uvjeta za lociranje mjesta Ilij u Homerovom djelu. Nakon dvadesetak godina proučavanja, zaključio je da topografija Schliemannove Troje u Maloj Aziji nikako ne može izdržati potanko ispitivanje zemljopisnih, astronomskih i prirodnih elemenata Ilijade te ponudio njeno drugačije, kartografsko čitanje. Motivirani Salinasovom hipotezom, daljnjem rasvjetljavanju ovog fenomena posvetili su se samostalni istraživači otvorivši mnoga nova pitanja, zahvaljujući kojima danas možemo govoriti o cijelom nizu novih potencijalnih lokaliteta Troje na našoj obali i u njenoj neposrednoj blizini. Priča o Troji u Gabeli tako je postala priča o Trojama kod nas, ukazujući na potrebu drugačijeg tumačenja naše drevne povijesti i arheoloških bogatstava koje baštinimo, kao i prevrednovanja značaja našeg geografskog prostora. O polaganom podizanju davno položenog tepiha historije i ljudima što odgonetaju pod njim pronađena znamenja, govori dokumentarna radio drama „Tragom naših Troja“. Autori su Srđan Nogić i Đino Đivanović. Urednik – Ljubo Pauzin.

HRT – HR 3 — Utorak, 25.07.2017 14:00

Dokumentarna radio drama - Nikola Strašek: "Djeca s kolodvora"

U središtu Zagreba, na mjestu gdje veliki broj građana svakodnevno prolazi, okuplja se na žalost svakim danom sve brojnija grupa ljudi - buntovnih tinejđera, okorijelih starih pijanaca i tako provode dane pijući, skitajući i proseći, zabavljajući se - u bijegu od onoga što će prosječan građanin nazvati normalnim životom. Među njima su i dvoje dvadesetogodišnjaka, Romina i Plehan, čije isprepletene ispovijesti čine dokumentarnu radio dramu "Djeca s kolodvora". Autor je Nikola Strašek. Urednik Ljubo Pauzin.

HRT – HR 3 — Utorak, 27.06.2017 14:00

Dokumentarna radio drama - Đino Đivanović i Srđan Nogić: "Skrivena zemlja"

Srđan Nogić, Đino Đivanović: „Skrivena zemlja“ Goran Glamuzina jedan je od upućenijih pojedinaca koji već godinama razotkriva skrivenu nam povijest, nepoznate arheološke lokalitete i revalorizira naš historijski, geografski i kulturni prostor. Po životnom pozivu geolog, istraživač i avanturist, Goran veliki dio svoga vremena ulaže u rasvjetljavanje naše izgubljene i zaboravljene megalitske civilizacije. Obilazeći na stotine gradinskih vrhova i nepristupačnih brdskih točaka te pronalazeći brojne ostatke impresivne drevne graditeljske ostavštine po južnoj Dalmaciji i Hercegovini, Goran je uspio registrirati i sistematizirati mnoge dokaze o postojanju jednog iščezloga svijeta kojega tek trebamo prepoznati i sustavno prezentirati. U velikom broju slučajeva riječ je o mjestima koja u arheološkom smislu nitko nikada nije istražio niti zabilježio, a skrivaju posebno upečatljive i višestruko intrigantne monumente. O Goranu te novoj povijesnoj slici koja se postepeno slaže te baca drugačije svjetlo na naš prostor u kontekstu drevnih civilizacija čije tekovine baštinimo, govori dokumentarna radio drama ˝Skrivena zemlja˝. Autori su Đino Đivanović i Srđan Nogić, urednik Ljubo Pauzin.