Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama na Trećem programu Hrvatskoga radija .

Posljednje emisije

Treći program — Utorak, 25.07.2017 14:00

Dokumentarna radio drama - Nikola Strašek: "Djeca s kolodvora"

U središtu Zagreba, na mjestu gdje veliki broj građana svakodnevno prolazi, okuplja se na žalost svakim danom sve brojnija grupa ljudi - buntovnih tinejđera, okorijelih starih pijanaca i tako provode dane pijući, skitajući i proseći, zabavljajući se - u bijegu od onoga što će prosječan građanin nazvati normalnim životom. Među njima su i dvoje dvadesetogodišnjaka, Romina i Plehan, čije isprepletene ispovijesti čine dokumentarnu radio dramu "Djeca s kolodvora". Autor je Nikola Strašek. Urednik Ljubo Pauzin.

Treći program — Utorak, 27.06.2017 14:00

Dokumentarna radio drama - Đino Đivanović i Srđan Nogić: "Skrivena zemlja"

Srđan Nogić, Đino Đivanović: „Skrivena zemlja“ Goran Glamuzina jedan je od upućenijih pojedinaca koji već godinama razotkriva skrivenu nam povijest, nepoznate arheološke lokalitete i revalorizira naš historijski, geografski i kulturni prostor. Po životnom pozivu geolog, istraživač i avanturist, Goran veliki dio svoga vremena ulaže u rasvjetljavanje naše izgubljene i zaboravljene megalitske civilizacije. Obilazeći na stotine gradinskih vrhova i nepristupačnih brdskih točaka te pronalazeći brojne ostatke impresivne drevne graditeljske ostavštine po južnoj Dalmaciji i Hercegovini, Goran je uspio registrirati i sistematizirati mnoge dokaze o postojanju jednog iščezloga svijeta kojega tek trebamo prepoznati i sustavno prezentirati. U velikom broju slučajeva riječ je o mjestima koja u arheološkom smislu nitko nikada nije istražio niti zabilježio, a skrivaju posebno upečatljive i višestruko intrigantne monumente. O Goranu te novoj povijesnoj slici koja se postepeno slaže te baca drugačije svjetlo na naš prostor u kontekstu drevnih civilizacija čije tekovine baštinimo, govori dokumentarna radio drama ˝Skrivena zemlja˝. Autori su Đino Đivanović i Srđan Nogić, urednik Ljubo Pauzin.

Treći program — Utorak, 25.04.2017 14:00

Dokumentarna radio drama - Branko Pejnović: "Suvišna - Vesna Parun, svojim glasom"

Suvišna – Vesna Parun, svojim glasom Vesna Parun je jedna od najvećih pjesnikinja koje su pisale hrvatskim jezikom. Bila je osobita žena zamršene i složene sudbine koju je u mnogočemu odredio njezin snažan karakter i tankoćutni senzibilitet. Rođena je na otoku Zlarinu 10. travnja 1922. godine, mladost je proživjela u Splitu, a u Zagreb je stigla u osvit II svjetskog rata došavši na studij. U Zagrebu je proživjela najveći dio svojega života, da bi, shrvana bolešću, zadnje godine provela u Stubičkim toplicama blizu Zagreba gdje je i umrla 25. 10. 2000. Ovaj feature je nastao iz mnogih interviewa koje je dala raznim novinarima u raznim prigodama i na raznim mjestima, a koje je sačuvao autor Branko Pejnović, dugogodišnji pjesnikinj prijatelj i pokušaj je da se, napokon, ostvari mogućnost da o sebi i svojem životu progovori vlastitim riječima. Redatelj je Ljubo Pauzin.

Treći program — Utorak, 18.04.2017 14:00

Marija Pečnik-Kvesić, Katarina Račić i Jasna Mesarić: Mona Lisa iz Paradiža

„Mona Lisa iz Paradiža“ zvučna je šetnja Istrom, njezinim vjerovanjima, simbolima, metaforama, dijalektom i glazbom u pokušaju dohvaćanja istarskih identiteta. Našim autoricama - Katarini Račić, Jasni Mesarić i Mariji Pečnik-Kvesić u toj su šetnji pomagali književnici Drago Orlić i Vlado Pernić, etnologinja Ivona Orlić i glazbenik i multimedijalni umjetnik Noel Šuran. Urednik je Ljubo Pauzin.