Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Mikrofon, dakle, želi biti u središtu zbivanja loveći sve zvukove i atmosfere koje ga određuju i tako svjedočiti, a autor(i) nastoje u fokus dovesti glavne aktere samog događanja pokušavajući razotkriti goruće uzroke i posljedice koje su događaj proizvele a onda iz njega i proizašle.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Utorak, 13.11.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Jerko Bakotin:"Rat ovdje izgleda drugačije"

Jerko Bakotin: Rat ovdje izgleda drugačije - Premijera

HRT – HR 3 — Utorak, 06.11.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Aris Angelis: "Od Sarajeva do Monte Grappe"

U povodu obilježavanja 100-te godišnjice završetka Prvoga svjetskog rata emitiramo dokumentarnu radio dramu Arisa Angelisa "Od Sarajeva do Monte Grappe" u kojoj slušamo priče sudionika Prvog svjetskog rata na frontama od Galicije do Monte Grappe. Kada su išli u rat bili su u svojim najboljim, dvadesetim godinama. Neki su zauvijek ostali u Galiciji, neki su završili u ruskom zarobljeništvu u Sibiru, neki su pokopani na Monte Grappi. Oni preživjeli su se kao devedesetogodišnjaci prisjećali svoje mladosti na frontovima I. svjetskog rata. Autor: Aris Angelis. Ton-majstor: Tomislav Šamec.

HRT – HR 3 — Utorak, 30.10.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Lada Martinac Kralj, Marija Pečnik Kvesić: "I to ništa nekome znači"

Knjiga o zvonima, album starih fotografija, obiteljsko stablo od deset tisuća imena, knjige o božićnim i drugim običajima otoka nastale su iz znatiželje, ljubavi, ali i pitanja o sebi samima glavnih sugovornika ove emisije - spisateljice Marice Buratović i bračnog para Barbarić, koji dijele ne samo interes za tradiciju već i vezanost za malo mjesto u unutrašnjosti otoka Hvara, Zastražišće. "I ovo ništa nekome znači" natopljen je zvukom hvarskih zvona, procesija, običajnih okupljanja i pučkog pjevanja, i ostavlja utisak plemenitog slavljenja života iako nad svim lebdi pitanje opstanka života na otoku o kojem statistički najviše znaju njegovi - župnici, također sugovornici u emisiji. Novi val iseljavanja neodoljivo podsjeća na egzodus koji je Dalmaciju zahvatio prije sto godina.

HRT – HR 3 — Utorak, 23.10.2018 14:00

Dokumentarna radio drama - Srđan Nogić, Miro Pijaca: „Katalin Ladik - Homo Galacticus“

Miro Pijaca i Srđan Nogić su u svibnju 2013. godine u Hvaru snimali pjesničko glazbeni performans mađarske pjesnikinje Katalin Ladik (podrijetlom iz Vojvodine iz Novog Sada) o Nikoli Tesli. Bila je to prilika za pripremu dokumentarne radio drame o ovoj iznimno zanimljivoj osobi.

Najave

Dokumentarna radio drama - Lada Martinac Kralj, Marija Pečnik Kvesić: "I to ništa nekome znači"

Utorak, 20.11.2018. 14:00 - 14:46

Knjiga o zvonima, album starih fotografija, obiteljsko stablo od deset tisuća imena, knjige o božićnim i drugim običajima otoka nastale su iz znatiželje, ljubavi, ali i pitanja o sebi samima ...

Azilfabet
Utorak, 27.11.2018. 14:00 - 14:46

Smijem li odgovoriti
Utorak, 27.11.2018. 14:00 - 14:46

Sve najave