Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Emisija je posvećena životu i djelovanju Hrvata u svijetu. Trajanje 45 min. Prvo emitiranje: petak u 03.05, reprize: subota 14.05, nedjelja 23.05.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 15.06.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (15.6.2018.)

U Hrvatskoj matici iseljenika otvorena je izložba fotografija ''Ponosno hrvatsku nošnju nosim'' sarajevskoga umjetničkog fotografa Jasmina Fazlagića u organizaciji Matice i Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini 'Stećak'. Cilj je zagrebačkoj publici i široj javnosti predstaviti program Revije tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske. Ove će se godine peti put održati u Tomislavgradu od 2. do 7. srpnja.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 08.06.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (8.6.2018.)

Mnogi su australski gradovi 1948. godine izgubili stanovnike. Bila je to godina velikoga egzodusa Hrvata iz Australije u Jugoslaviju, a dogodila se kao posljedica stanja u toj dalekoj prekooceanskoj zemlji. Rasni nemiri između Engleza i "Slavena" zakuhali su i prouzročili fizičke obračune i paljenje kuća. S druge strane propagandne akcije Jugoslavije bile su snažne i za mnoge obećavajuće. Što ih je dočekalo kod kuće? Kako su se snalazili u nestašici i novome političkome sustavu pojašnjava stručni suradnik u dokumentarnome filmu "Od nesigurnosti do neizvjesnosti" Walter Vori Lalich, koji smatra da je konačno sazrjelo vrijeme da se o ovoj temi progovori s obje strane oceana. U emisiji govorimo o sudbinama povratnika zabilježenima u drugome dijelu dokumentarca o sudbini broda "Partizanka", koji je u sumnjivim okolnostima izgorio, a s njime i sjećanja jednoga iseljeničkoga naraštaja. Zahvaljujući Lalichu, profesoru na Sveučilištu Macquarie iz Sydneya priča je ipak oživjela, a ovih dana završava i knjigu pod naslovom "Od logora do egzodusa".

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 01.06.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (1.6.2018.)

U povodu 70. obljetnice egzodusa Hrvata brodovima Partizanka i Radnik iz Australije u domovinu istraživač Walter Vori Lalich s Hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie snimio je dokumentarni film Iz nesigurnosti u neizvjesnost. Jedna je to od naših najdirljivijih migrantskih drama 20. stoljeća koja se odnosi na propagandne akcije druge Jugoslavije, ali i Australije, Novoga Zelanda, Sjeverne i Južne Amerike. Sudbine i putovi tih povratnika i njihovih obitelji bili su različiti. Nekima je to postao trajni povratak, dok se znatan dio vratio odlakle je došao. O njemu se punih 60 godina i više nije govorilo, a Lalich smatra kako je velika vremenska distanca ipak otvorila prostor da se progovori o zajedničkoj povijesti udaljenih krajeva svijeta.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 25.05.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (25.5.2018.)

U Padovi su održani 12. susreti Hrvata i proslava sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika i zagovornika hrvatskih iseljenika. U emisiji gostuju umirovljena voditeljica pulske podružnice Hrvatske Matice iseljenika Ana Bedrina, koja je s Majom Mozarom, voditeljicom Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik godinama gradila čvršće veze s hrvatskom zajedicom u Venetu. I ove je godinu podršku okupljanju dala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Veleposlanstvo RH u Italiji, Veleposlanstvo RH pri Svetoj Stolici, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske i mnogi drugi. Ana Bedrina nam otkriva da je predložila da se taj svetac proglasi zaštitnikom iseljenika.

Najave

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (22.6.2018.)

Petak, 22.06.2018. 03:05 - 03:36

Nekadašnji diplomat, bečki Imoćanin Mate Mihaljević i gradišćansko hrvatska književnica, pjesnikinja i glumica Ana Šoretić bečkoj su publici, međusobno se nadmudrujući, kao pravi bračni par potvrdili da su stare izreke ...

Sve najave