Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Emisija je posvećena životu i djelovanju Hrvata u svijetu. Trajanje 45 min. Prvo emitiranje: petak u 03.05, reprize: subota 14.05, nedjelja 23.05.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 14.09.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (14.9.2018.)

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u Berlinu održao predavanje \ldblquote Ekonomska perspektiva Hrvatske i put prema usvajanju eura\rdblquote . Predsjednik Hrvatskoga svjetskog kongresa Franjo Akmadža za vrijeme boravka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Berlinu upozorio na novonastali problem dvostrukoga oporezivanja hrvatskih radnika u Njemačkoj. Upoznajemo marketinškoga stručnjaka Antu Ćurčića iz Münchena.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 07.09.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (7.9.2018.)

Hrvatsko-švicarski gospodarski klub sutra u Luzernu organizira tribinu ''Kako u tri mjeseca pokrenuti gospodarski razvoj Hrvatske?'' I zaista mnogi će se upitati kako je to moguće, ali tribina na kojoj će gost predavač biti nagrađeni inovator Josip Stjepandić izazvala je velik interes među tamošnjom zajednicom. Otvoreni su za sve oblike suradnje, a danas okupljaju čak 120 tvrtki iz Austrije i ostvaruju godišnji prihod \cf1 od 100 milijuna eura. Kojim će smjerom ići Udruga hrvatskih poslodavaca s novim predsjednikom Nikom Ilićem? Za kanadske Hrvatske sport je oduvijek bio jedna od najsnažijih poveznica s domovinom. O uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Rusiji još se govori istom strašću kao i prije dva mjeseca. S tim su jakim emocijama i još jačom privrženošću domovini organizirali dvije važne manifestacije: Noć hrvatske baštine u Torontu i \cf2 Hrvatski nacionalni nogometni turnir SAD-a i Kanade u Norvalu. Najavit će i treću sjednicu Vladina Savjeta u novome mandatu.\cf0

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 31.08.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (30.8.2018.)

Motovun je stigao u Zagreb! U kuću za ljude i umjetnost, pa je tako jučer u Laubi započela manifestacija "Motovun u Zagrebu", izbor reprezentativnih naslova iz programa Motovun Film Festivala.U sklopu programa „Berlin - grad partner\ldblquote otvorena je i izložba "Zidovi i mostovi", čiji su autori naši umjetnici koji žive i rade u Berlinu. Predstavnik tog novog naraštaja berlinske scene je majstor velikih figurativnih slika, jedan od naših najznačajnijih suvremenih umjetnika s inozemnom adresom Lovro Artuković. Prisjetili smo se kako je nastajala njegova slika koja je izazvala najveću pozornost međunarodne javnosti. Taj osebujan umjetnik u slobodoumnom Berlinu na svoj rad gleda kao na kazališnu scenu, slikarsko platno kao kazališne daske, pri čemu odnos umjetnika i modela postaje analogan odnosu redatelja i glumca. U Berlin je otišao u potrazi za slobodom umjetničkog izražavanja. Taj se njemački grad pokazao kao savršena kulisa.\cf0

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 24.08.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (24.8.2018.)

Od ove akademske godine Hrvati izvan Hrvatske prvi će put moći u programu posebne upisne kvote studirati na tridesetak zagrebačkih fakulteta. Zanimljiv je podatak da je svaki peti student Mostarskoga sveučilišta Hrvat. Zašto izabiru baš to sveučilište često na vjetrometini predrasuda te koje su prednosti i mane studiranja na tom najvećem hercegovačkom sveučilištu i jedinom izvan hrvatske na kojemu se nastava održava na hrvatskome jeziku razgovaramo s profesorom Đorđem Obradovićem, docentom Sveučilišta u Dubrovniku, nekadašnjim moreplovcem i kapetanom duge plovidbe, koji danas živi na relaciji Dubrovnik Mostar.