Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

Emisija je posvećena životu i djelovanju Hrvata u svijetu. Trajanje 45 min. Prvo emitiranje: petak u 03.05, reprize: subota 14.05, nedjelja 23.05.

Posljednje emisije

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 16.02.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.2.2018.)

Prepoznaje li se u domovini iseljena poslovna Hrvatska kao most do stranih tržišta? O tome razgovaramo s inženjerom strojarstva Žarkom Tomasićem, koji nam otkriva iz vlastitog iskustva dobre i loše strane poslovanja s Hrvatskom te zašto unatoč velikom interesu ne plasiramo hrvatske proizvode izvan naših granica. Doznajemo tko će predstavljati Hrvatsku 2019. na Svjetskome prvenstvu majstora pizze. Travničanin Smiljan Ćorić, višestruki je prvak Švicarske u akrobacijama s pizzom. Suvremena hrvatska pjesnikinja, prozaistica, književnica za djecu i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović na tribini na temu inozemne Croatice u Zagrebu podijelila je s publikom svoje pjesme i iskustva života u Firenzi, u kojoj je boravila kao lektorica hrvatskoga jezika.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 09.02.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.2.2018.)

Hrvatska matica iseljenika predstavila je svoju serijsku publikaciju Hrvatski iseljenički zbornik 2018., u čijem su središtu digitalni mediji i novi načini povezivanja domovine i iseljeništva te aktualni egzodus mladih iz Slavonske i Bosanske Posavine. "Nova hrvatska migracija" - istoimena tribina u organizaciji Hrvatskog europskog kulturnog društva, u Frankfurtu otvorila raspravu o odlasku iz Hrvatske te snalaženju novih useljenka u Njemačkoj. U Beču održan tradicionalni 27. Hrvatski bal.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 02.02.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (02.02.2018. )

U povodu 175. godišnjice osnivanja Matice Hrvatske i 50. godina od Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika u Beču je održan znanstveni skup ''Značenje i uloga hrvatskog jezika u nacionalnoj književnosti i kulturi''. Gost emisije je predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika Ante Sluganović iz Beča. Najavljujemo predstavljanje romana prvijenca "Iz dnevnika jedne mlade" spisateljice Ivane Ćurić iz Tomislavgrada u Salzburgu.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 26.01.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (26.1.2018.)

Stotine hrvatskih navijača u Bostonu bodrilo je obranu naslova prvaka teške kategorije UFC-a Stipe Miočića. Ponosan na Amerikanca hrvatskoga podrijetla posebno je bio predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Grbešić, koji je iz Toronta otputovao u Boston kao podrška prijatelju. U razgovoru otkriva, među ostalim da je unatoč slavi, Stipe ostao običan čovjek čije srce kuca za Hrvatsku. Najavio je među ostalim i skoru gradnju spomen obilježja na žrtve komunističkim režima s područja bivše Jugoslavije i Europe u Ottawi. Komentirao je i pripremu zaključaka s konstituirajuće sjednice Vladina Savjeta za Hrvate izvan Hrvatske. U emisiji smo ugostili i neovisnog Saborskog zastupnika Željka Glasnovića. ''Uncle Maroye'' prvi je cjelovit prijevod ''Dunda Maroja'' na engleski jezik. Djelo velikog dubrovačkog komediografa preveo je Filip Krenus, hrvatski glumac iz Londona, koji je prevodeći roman pronašao moguće tajne veze Shakespeara i Dubrovnika. Želja mu je uskoro u velikoj Britaniji Držića postaviti na daske koje život znače.