Po vašem izboru

Po vašem izboru

Format emisije osmišljen je 1959. prema zamisli tadašnjeg urednika Govorno-glazbene redakcije Radio Zagreba Branka Polića, kako bi se najširem slušateljstvu omogućilo da čuje diskografske novitete iz domaće i strane produkcije.

Emisiju uređuju Željko Mesar, Dubravko Majnarić,Tomislav Goluban, Robert Urlić i Zdravko Ćosić.

Tijekom desetljeća emisiju su, među ostalima, uređivali: Fran Potočnjak, Slobodan Šelebaj, Miljenko Jelača, Maja Sabolić, Nela Barišić, Dražen Vrdoljak, Ante Batinović, Nenad Marjanović Zulim... Već tijekom 1970.-ih emisija gubi prvotni smisao, pa urednici glazbene sadržaje predstavljaju u skladu sa svojim kriterijima i afinitetima. Od 1990-ih emisija se profilira žanrovski s tim da svaki dan u tjednu predstavlja jedan glazbeni žanr, odnosno jednu glazbenu epohu.

Ponedjeljkom slušamo emisije iz arhive radija koje priprema Zdravko Čosić.

Utorkom emisiju uređuje Željko Mesar podsjećajući nas na poznate autore i izvođaće domaće zabavne, pop i rock scene.

Srijedom emisiju uređuje i vodi Dubravko Majnarić u kojoj nas uveseljava zvucima velikih jazz orkestara i njihovim izvedbama popularnimh jazz standarda i evergreena.

Četvrtkom je emisija u znaku  bluesa , a  vodi je Tomislav Goluban.

Petkom emisiju uređuje i vodi Robert Urlić, a predstavlja novija pop-rock izdanja sa svjetske glazbene scene. U emisiji je od 2000. do kraja 2017. predstavljeno više od 900 albuma!

 

Posljednje emisije

HRT – HR 1 — Petak, 10.08.2018 12:20

Emisija 10.08.2018.

Današnji glazbeni izbor odvodi nas u Skandinaviju , a slušat ćemo posljednji album RUINS švedskog folk dua First Aid Kit. Riječ je o nadasve zanimljivom glazbenom projektu ili možemo reći grupi koju u stvari čine dvije sestre Johanna i Klara Soederberg uz prateće glazbenike. Duge i hladne zimske dana one su u predgrađu Stockholma odlučile kratiti glazbom , a prve pjesme napisale su kao vrlo mlade , još praktično djevojčice. Kako im otac, nekadašnji član pop grupe Lollita Pop , ima studijo vrlo su rano te pjesme počele i snimati , a prvo predstavljanje užem krugu prijatelja imale su još 2005 sa samo dvanaest godina. Nakon toga polako su počele pjesme objavljivati na internetskim stranicama , a nakon mini albuma 2008 , 2010. napokon im izlazi i debitantski album THE BIG BLACK & THE BLUE. Već drugi THE LION'S ROAR iz 2012.koji smo i mi tada predstavili, skreće pozornost na ove mlade djevojke i njihovu glazbu ,a uz prvo mjestu u njihovoj Švedskoj pojavljuje se i na Britanskoj top listi među 40. Prošli album STAY GOLD iz 2014. bio im je do sada i najuspješniji , no ovaj posljednji nadmašio je prethodnika i komercijalno ,a već po izlasku kritika ga je ocijenila kao njihov njihovom najbolji albumu do sada. Urednik i voditelj: Robert Urlić

HRT – HR 1 — Četvrtak, 09.08.2018 12:20

Emisija 09.08.2018.

Album"The Breeze: An Appreciation of JJ Cale" je u znak sjećanja na prijatelja i legendarnog glazbenika JJ Calea snimio Eric Clapton s prijateljima. Autor: Tomislav Goluban.

HRT – HR 1 — Srijeda, 08.08.2018 12:20

Emisija 08.08.2018.

Urednik, autor i voditelj DUBRAVKO MAJNARIĆ Dirigent, skladatelj, aranžer i pijanist Morton Gould je rođen 1913. u Richmond Hillu u državi New York. Roditelji su mu bili doseljenici iz Austrije i Rusije. Studirao je glazbu u Institutu za glazbene umjetnosti u New Yorku. Karijeru je počeo u jazzu svirajući klavir u brojnim malim ansamblima. 1932. godine dobio je mjesto stalnog pijansta u čuvenom Radio City Music Hallu. Tu se je afirmirao i ubrzo postao aranžer i dirigent a kasnije i glazbeni direktor ovog u povijesti američke radiodifuzije najvećeg javnog studija iz kojeg su se emitirale žive radijske emisije s glazbenim programima kakve bi i danas mogli poželjeti. Osnovavši simfonijski orkestar popularizirao je zabavnu glazbu s mnogo elemenata jazza, što ćemo čuti u emisiji.

HRT – HR 1 — Petak, 03.08.2018 12:20

Emisija 03.08.2018.

Glazba će nas ovoga puta odvesti " tamo dolje" do dalekog Novog Zelanda odakle nam stiže mladi kantautor Marlon Williams čiji ćemo novi album MAKE WAY FOR LOVE preslušati u narednih četrdesetak minuta. Ovaj dvadesetsedmogodišnji pjevač, autor i gitarist sa sedamnaest je osnovao grupu The Unfaithful Ways s kojom je tijekom četiri godine snimio jedan album FREE REIN za koji osvaja i nominaciju za album godine po izboru kritičara.Nakon razlaza s bendom nekoliko godina surađuju s country glazbenikom Delaneyem Davidsonom da bi napokon 2013. preseljenjem u Melbourne krenuo i u solo vode. Dotadašnji rad donio mu je popriličnu popularnost i priznanja u njegovom Novom Zelandu ,a i prvi solo album dobio je prizanja kritike i u Australiji te se dobro plasirao na top ljestvicama. Mi danas slušamo njegov nedavno objavljeni drugi album MAKE WAY FOR LOVE.

Najave

Po vašem izboru

Srijeda, 15.08.2018. 12:20 - 12:55

Urednik, autor i voditelj DUBRAVKO MAJNARIĆ ZABAVNI ORKESTAR RAYA ANTHONYA Ray Anthony čije je pravo ime Raimondo Antonini potječe iz glazbene porodice talijanskih emigranata. Trubu je počeo svirati s pet ...

Po vašem izboru
Četvrtak, 16.08.2018. 12:20 - 12:55

Po vašem izboru
Petak, 17.08.2018. 12:20 - 12:55

Sve najave