Stvarnost prostora

Stvarnost prostora

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednik: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Kako arhitekturu i urbanizam u ovoj emisiji ne shvaćamo kao tek kao jedan od medija likovne umjetnosti, nego kao imanentni dio cjelokupnosti života i životnog prostora, kao njegovu sveobuhvatnu  materijalizaciju - otisak, ali i  katalizator – emisija u skladu s time nastoji zadržati vešeznačnost pristupa i motrišta.

Ostvaruje se prema tome kao niz ciklusa čiji su autori aktivni sudionici u teoriji i praksi na našim prostorima, u formi razgovora, eseja ili, featurea, koji u svakoj od podjedinih emisija nude jedno određeno autorsko stajalište kao jednu od karika u široj slici problematike urbanog života i prostora.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Srijeda, 25.04.2018 16:03

Razgovor s Goom Hasegawom

Nakon što smo u prethodnim emisijama čuli razgovore koje je japanski arhitekt Go Hasegawa vodio s trojicom švicarskih arhitekata, Peterom Maerklijem, Valeriom Olgiatijem i Pascalom Flammerom - koji su nastali unutar njegova istraživanja uloge povijesti u suvremenoj arhitekturi te objedinio u knjizi razgovora s deset europskih arhitekata i objavio 2015. u Japanu - u ovoj emisiji poslušajte razgovor sa samim Goom Hasegawom.

HRT – HR 3 — Srijeda, 18.04.2018 16:03

Go Hasegawa razgovara s Pascalom Flammerom

Nastavljamo serijal posvećen japanskom arhitektu mlađega naraštaja Gou Hasegawi. Upoznajemo ga u razgovorima koje je na temu uloge povijesti u suvremenoj arhitekturi vodio s europskim arhitektima. U ovoj emisiji slušamo njegov razgovor sa švicarskim arhitektom Pascalom Flammerom.

HRT – HR 3 — Srijeda, 11.04.2018 16:03

Go Hasegawa razgovara s Valerijem Olgiatijem

Ovom emisijom nastavljamo serijal autora Tomislava Pavelića posvećen japanskom arhitektu mlađega naraštaja Gou Hasegawi. Predstavljamo ga razgovorima koje je Hasegawi, na okvirnu temu uloge povijesti u suvremenoj arhitekturi, vodio s važnim europskim arhitektima.

HRT – HR 3 — Srijeda, 04.04.2018 16:03

Go Hasegawa razgovara s Peterom Maerklijem

Ovom emisijom počinjemo ciklus autora Tomislava Pavelića posvećen japanskom arhitektu mlađeg naraštaja Gou Hasegawi. Arhitekta predstavljamo serijom razgovora koje je vodio s trojicom velikih suvremenih švicarskih arhitekata - Peterom Maerklijem, Valerijem Olgiatijem i Pascalom Flammerom. Na kraju ciklusa možete čuti razgovor koji smo s Goom Hasegawijem snimili tijekom prošlogodišnjih Dana Orisa u Zagrebu. U ovoj emisiji poslušajte razgovor Goa Hasegawe s Peterom Maerklijem, te Hasegawine zabilješke, napisane kao osobni komentar poslije razgovora.

Najave
Rebekka Kiesewetter: Izdavaštvo kao kritička praksa prostora i oprostorivanja

Rebekka Kiesewetter: Izdavaštvo kao kritička praksa prostora i oprostorivanja

Srijeda, 02.05.2018. 16:03 - 16:32

Današnjom emisijom Stvarnost prostora počinjemo novi ciklus autorice Ane Dane Beroš koji donosi izbor tekstova o kritičkim prostornim praksama. U emisiji ćemo slušati tekst "Izdavaštvo kao kritička praksa prostora i ...

Ana Dana Beroš i Mika Savela: Izdavaštvo između formata, tema i tehnologija
Srijeda, 09.05.2018. 16:03 - 16:31

Sve najave
Poslušajte