Bibliovizor

Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Subota, 20.04.2019 16:03

Mlakić, Hedl, Gatalica, Vlatković

U romanu “Skica u ledu” Josip Mlakić okupio je svoje temeljne zaokupljenosti – u prvome su redu to ratna stradanja, međunacionalna mržnja, logori, kriminal, čovjekova sklonost zločinu, moralnim stranputicama, ali i starenje, psihičko i fizičko propadanje. Taj istodobno kriminalistički, ratni i distopijski roman razrađuje i mrežu pop-kulturnih referencija. Prema mišljenju Božidara Alajbegovića, “Skica u ledu” je vrhunac, ali i svojevrsni kompendij dosadašnjeg književnog rada ovog produktivnog pisca. Vesna Solar piše o romanu “Vrijeme seksa u doba nevinosti” novinara i književnika Drage Hedla. Riječ je o nastavku autobiografske “Donjogradske obale”. Roman prikazuje razdoblje u životu protagonista od šezdesetih godina do kraja 20. stoljeća. Zvonimir Mrkonjić prikazat će dvije pjesničke knjige: “Odsečeni od svetla” Gorana Gatalice i “Nema kraja” Frane Vlatkovića.

HRT – HR 3 — Subota, 13.04.2019 16:03

Sloterdiijk, Inghels

„Strašna djeca novog vijeka: o antigenealoškom eksperimentu moderne” naslov je knjige njemačkog filozofa Petera Sloterdijka koju je preveo Kiril Miladinov. To djelo jednog od najvažnijih autora današnjice (koji među ostalima potpisuje i djela kao što su „Kritika ciničnog uma” i „Doći na svijet, dospjeti u jezik”) govori o tome kako se smjene generacija danas događaju bez prenošenja tradicije. Knjigu će prikazati Željko Senković. Belgijski pjesnik i prozaik Maarten Inghels autor je romana „Trgovina emocionalnim dobrima” koji je prevela Romana Perečinec. Roman će prikazati Milka Car. Riječ je o Inghelsovom proznom prvijencu koji govori o suočavanju sa smrću u današnje vrijeme.

HRT – HR 3 — Subota, 06.04.2019 16:03

Goldstein, Clark i Phillips, Radalj

Damir Radić piše o knjizi „Jasenovac” povjesničara Ive Goldsteina, znanstvenoj monografiji o jednom od najstrašnijih logora smrti Drugoga svjetskog rata. Knjiga donosi obilje arhivske građe ali i pripovijesti konkretnih ljudi – čuvara i žrtava toga logora. Nebojša Lujanović bavi se knjigama s područja o kojemu kod nas nema mnogo literature; prikazat će dvije knjige o nakladništvu - priručnik naslova „O nakladništvu iznutra” Gulesa Clarka i Angusa Phillipsa (u prijevodu Tee Barić) i studiju Mire Radalja „Knjiga i nakladništvo u odnosima s javnošću”.

HRT – HR 3 — Subota, 30.03.2019 16:03

Adamović, Malkoč, Kos Lajtman

Za ovotjedni Bibliovizor o romanu „Divlje guske” Julijane Adamović piše Vesna Solar, o zbirci priča ”Umro Supermen” Zorana Malkoča Vanja Kulaš, a pjesničku zbirku „Teleidoskop” pjesnikinje i teoretičarke Andrijane Kos Lajtiman prikazat će Branko Maleš.

Najave

Cvijetić, Šehić

Subota, 27.04.2019. 16:03 - 16:32

O prvom romanu pjesnika, prozaika i kazališnog redatelja Darka Cvijetića pod naslovom „Schindlerov lift” piše Damir Radić. Odnos ratnog i poslijeratnog doba Cvijetić istražuje prikazujući stanare dvaju prijedorskih nebodera. Njihove ...

Proza Ljudmile Ulicke i Sandora Maraija
Subota, 04.05.2019. 16:03 - 16:35

Sve najave
Poslušajte

Mlakić, Hedl, Gatalica, Vlatković
Subota, 20.04.2019 16:03

Sloterdiijk, Inghels
Subota, 13.04.2019 16:03

Goldstein, Clark i Phillips, Radalj
Subota, 06.04.2019 16:03

Adamović, Malkoč, Kos Lajtman
Subota, 30.03.2019 16:03