Bibliovizor

Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Subota, 19.01.2019 16:03

Vegel, Detoni Dujmić

Za današnju emisiju Dario Grgić prikazat će prvi roman mađarskog književnika rođenog u Vojvodini Lászla Végela „Memoari jednog makroa“, izvorno iz 1967. koji je nedavno objavljen u prijevodu Xenije Detoni. Laszlo Vegel. romansijer, esejist, dramski pisac, kazališni kritičar i dnevničar, poznat je i po naslovima Dupla ekspozicija, Pareneza, Neoplanta ili izgubljena zemlja, Balkanska krasotica ili Šlemilovo kopile. Izvrsne dijarističke zapise objavio je pod naslovom Novosadski dnevnik. Piše na mađarskom, važan je srednjoeuropski pisac i premda se u Hrvatskoj za njega zna, nije bio prisutan onoliko koliko prema kvaliteti svojeg djela zaslužuje Sada se naša čitateljska publika ima prilike susresti s „Memoarima jednog makroa”, jednom od prvih knjiga takozvane proze u trapericama, s romanom koji je napisan u formi dnevnika a situiran je u Novi Sad u drugu polovicu šezdesetih godina. Pjesnikinja Dunja Detoni-Dujmić nedavno se javila s knjigom „Svjetski dan samoće“ koju će prikazati Branko Maleš.

HRT – HR 3 — Subota, 12.01.2019 16:03

Romani V. Sorokina i P. Highsmith

Roman „Mećava” Vladimira Sorokina distopijski je roman, no koji se vraća opsesivnoj temi ruske književnosti o junacima koje je zadesila snježna oluja. Djelo je to koje spaja turoban pogled na društvenu zbilju i začudne pripovjedne postupke. Prvi put je objavljeno 2010. godine, a nedavno i u prijevodu Ive Alebića. Prikazat će ga Tatjana Gromača Vadanjel. Damir Radić piše o romanu „Carol” Patricie Highsmith, u prijevodu Mime Simić i Josipa Sipića. Highsmith je najpoznatija kao autorica kriminalističkih romana, preciznije takozvanih psiholoških trilera. Identitetska i moralna nestabilnost bila je u središtu njezina debitantskog romana „Stranci u vlaku“ iz 1950. „Stranci u vlaku“ prilično su jasno upućivali na homoseksualni aspekt (muških) protagonista. Nakon prvijenca, Highsmith je homoseksualnost, ovaj put žensku, odlučila otvoreno tematizirati i tako je nastao roman „Carol”, jedan od najpoznatijih lezbijskih romana uopće.

HRT – HR 3 — Subota, 05.01.2019 16:03

Knjige D. Peričića, S. Banović i L. Paljetka

Četvrta zbirka priča Denisa Peričića naslova „Tijelo od snova” odlikuje se maštovitošću i atraktivnošću i osobito bi mogla biti privlačna poklonicima književne fantastike. Knjigu će prikazati Božidar Alajbegović. Utjecaj politike na kazalište i urušavanje kulturne politike glavne su teme knjige „Službeni izlaz” redateljice i esejistice Snježane Banović. O toj knjizi koja je podnaslovom određena kao zbirka eseja, ogleda i kolumni o kazalištu, kulturi i politici piše Đurđa Knežević. Zvonimir Mrkonjić prikazat će zbirku pjesama Luka Paljetka „Gorka zora”.

HRT – HR 3 — Subota, 08.12.2018 16:03

Divna Zečević

Divna Zečević u biografskim je natuknicama donedavno predstavljana kao hrvatska folkloristica, književna povjesničarka i pjesnikinja. No nakon izlaska knjige njezinih dnevničkih zapisa „Život kao voda hlapi“, koja donosi izbor iz autoričinih dnevnika od 1961. do 2006. godine, percepcija autoričinog opusa mijenja se. Riječ je zacijelo o jednoj od važnijih dnevničkih knjiga u našoj književnosti. Za emisiju o dnevnicima Divne Zečević govori priređivačica knjige Marija Ott Franolić, teoretičarka koja se bavi ženskim dnevnicima i ženskom svakodnevicom. U emisiji ćemo čuti i kritiku knjige "Život kao voda hlapi" koju potpisuje Dario Grgić.

Najave

Nova esejistika i proza

Subota, 26.01.2019. 16:03 - 16:33

Knjiga „Ludilo u civilizaciji” američkog sociologa škotskog podrijetla Andrewa Sculla opsežan je pregled medicinskog tretiranja psihičkih bolesti od početka civilizacije od danas.. Knjigu je preveo Dinko Telećan, a prikazat će ...

Zdravko Malić, Zoran Pilić
Subota, 02.02.2019. 16:03 - 16:34

Sve najave
Poslušajte

Vegel, Detoni Dujmić
Subota, 19.01.2019 16:03

Romani V. Sorokina i P. Highsmith
Subota, 12.01.2019 16:03

Knjige D. Peričića, S. Banović i L. Paljetka
Subota, 05.01.2019 16:03

Divna Zečević
Subota, 08.12.2018 16:03