Bibliovizor

Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Subota, 10.04.2021 16:03

Šeparović, Pešut

Igor Gajin za emisiju piše o novim romanima mlađih pisaca Darka Šeparovića i Dine Pešuta. „Šeparović nikada ne vidi plažu, nego samo zrnca pijeska, i više čuje tišinu, nego zvukove, a volumeni objekata za njega nisu trodimenzionalni, nego rasplinuti igrom svjetla i sjene“, piše Gajin u povodu Šeparovićeva novog romana pod naslovom „Pristanište“ i ističe da Šeparović vodi priču veoma virtuozno, otkrivajući čitatelju tek na kraju pravu narav svih napora njegova protagonista. U romanu „Tatin sin“ Dino Pešut bavi se odnosom oca i sina, ali i pseudovelegradskim i provincijalnim sredinama u kojima prebivaju njegovi likovi.

HRT – HR 3 — Subota, 03.04.2021 16:03

VUILLARD, CARRERE

U Bibliovizoru danas je riječ o proznim radovima suvremenih francuskih književnika. Eric Vuillard je romanopisac, esejist i filmski redatelj. Duža pripovijest „Dnevni red“ do sad je najzapaženije Vuillardovo djelo, a govori o zakulisnim igrama krupnog kapitala i najviših političkih krugova u Njemačkoj i Austriji koje su prethodile Hitlerovu usponu i prisilnom pripojenju Austrije nacističkoj Njemačkoj 1938. godine. Roman je preveo Bojan Lalović, a prikazat će ga Željko Senković. Neven Vulić piše o romanu „Kraljevstvo“ Emmanuela Carrèrea, u prijevodu Vlatke Valentić. Taj roman govori o počecima kršćanstva, a njegov autor Carrère, filmaš i pisac, prepoznatljiv je upravo po spajanju dokumentarističkog i fikcionalnog.

HRT – HR 3 — Subota, 27.03.2021 16:03

Bodrožić, Banović

„Sinovi, kćeri“ naslov je novog romana pjesnikinje i prozaistice Ivane Bodrožić. Roman je to u tri poglavlja, a svako je ispripovijedano iz zasebne, intimne perspektive. Sva tri poglavlja govore o zarobljenosti – od prikovanosti uz bolnički krevet do neraskidivih veza s nametnutim društvenim stegama. Roman će za emisiju prikazati Damir Radić. Lada Čale Feldman govori o knjizi „Kazalište za narod: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 1945-1955“ teatrologinje i redateljice Snježana Banović. Knjiga govori o lutanjima od socrealizma do suvremenih kazališnih strujanja, a progovara i o snažnim umjetničkim osobnostima koje su obilježile to bitno razdoblje.

HRT – HR 3 — Subota, 20.03.2021 16:03

Evaristo, Knausgaard, Banville

U emisiji govorimo o knjigama Bernardine Evaristo, Karla Ovea Knausgaarda i Johna Banvillea. „Djevojka, žena, drugo“ naslov je romana Bernardine Evaristo koji je nakon Bookerove nagrade 2019. godine osvojio čitatelje s raznih strana svijeta, a objavljen je nedavno i u prijevodu Davorke Herceg Lokhart. Opširan je to tekst balzakovske obuhvatnosti o raznovrsnim aktualnim životnim stilovima, većinom vezanima uz queer identitete i život tamnoputih doseljenika u Engleskoj. Karl Ove Knausgaard objavio je esejističku knjigu „U zemlji kiklopa“ koja donosi tekstove o fotografiji, književnosti te skandinavskoj suvremenosti. Kao i ranija autorova djela, knjiga „U zemlji kiklopa“ potaknula je oprečna mišljenja, pohvale, ali i suzdržane ocjene. Irski književnik John Banville autor je još jednog stilski izbrušenog romana pod naslovom „Snijeg“.

Najave

Anna Burns, Madeleine Thien

Subota, 17.04.2021. 16:03 - 16:29

Roman „Mljekar“ irske autorice Anne Burns situiran je u Belfast u doba sjevernoirskih sukoba 1970-ih, ali grad, kao ni glavna junakinja djela, nisu imenovani. Protagonistica je djevojka na pragu odrastanja, ...

Sve najave
Poslušajte

Šeparović, Pešut
Subota, 10.04.2021 16:03

VUILLARD, CARRERE
Subota, 03.04.2021 16:03

Bodrožić, Banović
Subota, 27.03.2021 16:03

Evaristo, Knausgaard, Banville
Subota, 20.03.2021 16:03