Bibliovizor

Bibliovizor

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Subota, 08.12.2018 16:03

Divna Zečević

Divna Zečević u biografskim je natuknicama donedavno predstavljana kao hrvatska folkloristica, književna povjesničarka i pjesnikinja. No nakon izlaska knjige njezinih dnevničkih zapisa „Život kao voda hlapi“, koja donosi izbor iz autoričinih dnevnika od 1961. do 2006. godine, percepcija autoričinog opusa mijenja se. Riječ je zacijelo o jednoj od važnijih dnevničkih knjiga u našoj književnosti. Za emisiju o dnevnicima Divne Zečević govori priređivačica knjige Marija Ott Franolić, teoretičarka koja se bavi ženskim dnevnicima i ženskom svakodnevicom. U emisiji ćemo čuti i kritiku knjige "Život kao voda hlapi" koju potpisuje Dario Grgić.

HRT – HR 3 — Subota, 01.12.2018 16:03

Prema istinitoj priči

Emisiju ćemo posvetiti romanu "Prema istinitoj priči" suvremene francuske književnice Delphine de Vigan, koji je nedavno objavljen u prijevodu Vlatke Valentić. Riječ je o autorici koja će aktualnu modu autobiografskih tekstova radikalno preispitati. Način na koji de Vigan u ovom romanu spaja autobiografsko i fikcionalno posve je originalan, od pitanja "je li ovo roman" dospjet će do uzbudljivog zapleta s elementima trilera. Ime pripovjedačice romana je Delphine, upravo kao i ime same autorice. Poput Delphine de Vigan, i pripovjedačica je napisala roman o svojoj obitelji, koji je ostvario golem uspjeh, no autorici pribavio bijes i nerazumijevanje nekih članova familije . Književnicu posve blokira uspjeh tog romana, i čitatelj će lako prepoznati da je riječ o djelu "Ništa se ne opire noći", koji se naslov ipak u novom romanu izrijekom ne spominje. I baš dok se osjeća prazno i uznemireno, Delphine će upoznati intrigantnu vršnjakinju koju u romanu naziva samo početnim slovom njezinog imena, L, a ona će se pokazati manipulativnom i opasnom osobom i presudno će obilježiti iduće razdoblje života pripovjedačice. Prijateljstvo dviju žena prerasta u svojevrsni dvojnički odnos. Razgovori koje Delphine i L. vode o pisanju i motivima za pisanje zapravo su poput razgovora Delphine sa samom sobom, to je meditacija o slijepim ulicama i začaranim krugovima iz kojih ne uspijeva izaći. Roman Delphine de Vigan plijeni jednostavnošću i lakoćom kojom opisuje zamršene teme.

HRT – HR 3 — Subota, 24.11.2018 16:03

Pirke, Mravak, 90 plus

Emir Imamović Pirke književnik je i novinar. Nedavno se javio s novom proznom knjigom "Terorist", koju bismo mogli odrediti kao spoj fikcije i feljtonistike, a govori o zagonetnoj transformaciji protagonista koji je odrastao u doba kasnog socijalizma da bi u novim vremenima postao - islamski fundamentalist. O romanu piše Dragan Jurak. "Naša žena" naslov je druge zbirke priča Tanje Mravak, autorice zapaženog proznog prvijenca "Moramo razgovarati". Nova zbirka donosi 11 priča o obiteljskim i drugim odnosima, a knjigu će prikazati Božidar Alajbegović. Marko Pogačar piše o knjizi "Netko podvikne, djeca odrastu" književne grupe 90 plus.

HRT – HR 3 — Subota, 17.11.2018 16:03

Knjige Ingmara Bergmana i Maxa Jacoba

Ingmar Bergman slavan je kao filmski redatelj, no cijenjen je i kao pisac romana i autobiografske proze. Njegovu trilogiju posvećenu intimnom i obiteljskom životu čine romani "Najbolje namjere", "Rođeni u nedjelju" i "Razgovori u četiri oka", na izvorniku objavljeni u devedesetim godinama 20. stoljeća. Drugi dio trilogije, knjiga "Rođeni u nedjelju", nedavno je objavljena u prijevodu sa švedskog jezika Željke Černok, a o njoj za emisiju piše Višnja Vukašinović. Max Jacob, važna osobnost francuskog pjesništva s početka 20. stoljeća, pisao je i prozu i bavio se slikarstvom. Njegova epistolarna proza "Crni kabinet" iz 1922. godine zbirka je raznovrsnih izmišljenih pisama, svojevrsna satira ili "ljudska komedija", a nedavno je obavljena u prijevodu Marije Paprašarovski. O knjizi Maxa Jacoba za emisiju piše Vanja Kulaš.

Najave

Romani Ralfa Rothmanna i Juliana Barnesa

Subota, 15.12.2018. 16:03 - 16:35

U emisiji govorimo o romanu “Umrijeti u proljeće” njemačkog romanopisca, pjesnika i dramatičara Ralfa Rothmanna koji je nedavno objavljen u prijevodu Patricije Vodopije. Roman govori o dvojici prijatelja unovačenih u ...

Sve najave
Poslušajte

Divna Zečević
Subota, 08.12.2018 16:03

Prema istinitoj priči
Subota, 01.12.2018 16:03

Pirke, Mravak, 90 plus
Subota, 24.11.2018 16:03

Knjige Ingmara Bergmana i Maxa Jacoba
Subota, 17.11.2018 16:03