Filmoskop

Filmoskop

Filmoskop je specijalizirana filmska odnosno slikopisna (u smislu pokretnih slika kao pojma šireg od filma) emisija, koja objavljuje filmske kritike, eseje, komentare, razgovore i teorijske priloge, a većina emitiranog sadržaja originalni su radovi domaćih autora pisani izravno za emisiju.

Već desetu godinu urednik-autor emisije je Damir Radić, a nekadašnji dvotjedni ritam emitiranja zadnjih je godina
zamijenjen frekventnijim jednotjednim. Stalni i povremeni suradnici širokog su generacijskog i poetičko-metodološkog spektra, a bez imalo pretjerivanja može se reći da je u Filmoskopu surađivalo svatko iole
značajnije ime na domaćoj kritičarskoj odnosno filmološkoj sceni, pri čemu je upravo Filmoskop afirmirao niz mladih, danas već etabliranih imena (npr. Srećko Horvat, Mima Simić), što je i dalje cilj emisije koji se uspješno ostvaruje. Sabirateljica afirmiranih i rasadnica novih talenata, emisija je neusporediva s bilo kojim proizvodom filmske tematike koji se prostire eterom.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Subota, 17.04.2021 13:00

"Zvuk metala"; filmovi Akija Kaurismakija

Josip Grozdanić bavi se filmom "Zvuk metala" Dariusa Mardera, a Nikola Strašek filmovima Akija Kaurismakija.

HRT – HR 3 — Subota, 10.04.2021 13:00

"Minari"; "Djevojka koja obećava"

Današnji Filmoskop bavi se dvama vrlo zapaženim filmovima s aktualnog kino repertoara, višestruko nominiranima za Oscara - "Minari" Leeja Isaaca Chunga i "Djevojka koja obećava" Emerald Fennel. O prvom filmu piše Josip Grozdanić, a o drugom Damir Radić.

HRT – HR 3 — Subota, 03.04.2021 13:00

"Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama"; "Jako mi je stalo"

Josip Grozdanić bavi se fillmom "Mauritanac: Dnevnik iz Guantanama" Kevina Macdonalda, a Marko Stojiljković filmom "Jako mi je stalo" J Blakesona.

HRT – HR 3 — Subota, 27.03.2021 13:00

Emisija 27.03.2021.

Današnja emisija u cijelosti je posvećena 71. izdanju Berlinskog internacionalnog filmskog festivala, popularnog Berlinalea. Festival se ove godine u terminu bliskom onom tradicionalnom (druga polovica veljače, početak ožujka) održao isključivo u online fomratu, dok se "Živo" izdanje priprema, ako pandemijski uvjei dozvole, za lipanj. Online izdanje bilo je namijenjeno isključivo filmskim profesionalncima, među kojima je i ove godine bio naš kritičar Marko Stojiljković.

Najave

"Zemlja Nomada"; "Sjedinjene Države protiv Billie Holiiday"; filmovi Artvazda Pelešjana

Subota, 24.04.2021. 13:00 - 13:29

Damir Radić bavi se filmom "Zemlja nomada" Chloé Zhao, Marko Stojiljković filmom "Sjedinjene Države protiv Billie Holiday", a Nikola Strašek filmovima Artavazda Pelešjana povodom prikazivanja autorovih radova u porgramu Kratki ...

"Juda i crni mesija"; "Zašto skačem"
Subota, 01.05.2021. 13:00 - 13:29

Mreža festivala jadranske regije; filmovi Morrisa Engela
Subota, 08.05.2021. 13:00 - 13:29

Sve najave